Lockdown feestjes. Mensen blijven ze maar organiseren. Allemaal hebben ze zo hun eigen redenen en motivaties om ondanks de strenge maatregelen toch met een paar gezinnen, met een groep vrienden, en soms zelfs met tientallen mensen samen te komen. Ze eten iets, ze drinken een glas of twee of drie, ze dansen, ze feesten. Kortom, ze doen de dingen die we allemaal graag doen. “Deden”, moet ik in feite zeggen, want het voorbije jaar was er door het virus nog weinig mogelijk.
In alle gemeenschappen in ons land komen die feestjes voor, dus een bepaalde groep met de vinger wijzen slaat eigenlijk nergens op. De mensen die zich niet aan de regels houden zijn illegaal bezig, maar daarom moet je niet één specifieke bevolkingsgroep volledig zwart gaan maken. Overal zijn er wel believers en non-believers. Overal zijn er mensen die de regels belangrijk vinden en anderen die er toch maar de kantjes aflopen.
Toch één kleine bedenking. In een dure villawijk in Sint-Genesius-Rode is nu al voor de tweede keer in korte tijd een groot lockdown-feest in dezelfde villa stil gelegd. Alle aanwezigen (sommigen zouden intussen al voor de tweede keer betrapt zijn door de politie) kregen een boete van 250 euro. En wat het straffe is, verschillende van de aanwezige jongeren zouden die 250 euro niet eens zo’n groot probleem vinden, en die boete met de glimlach betaald hebben.
Hopelijk is dit een kwakkel, en is het verhaal een klein beetje aangedikt. Maar als het niet zo is, en de overtreders met bewust de boete incasseren, dan stoot dat ongetwijfeld veel mensen tegen de borst. Het zijn geen eenvoudige tijden voor elk van ons. En het is voor veel mensen niet makkelijk om vol te houden. Maar dat (meer begoede) mensen dan gewoon zeggen: ach, die 250 euro betalen we met de glimlach als we dan toch betrapt worden, is intriest en schandalig.
Het virus maakt geen onderscheid tussen rijk of arm, het virus gaat z’n gangetje. En het is niet omdat je de centen hebt dat je plotseling ontsnapt aan covid. De maatregelen zijn rot, maar ze zijn er niet voor ons plezier. Ze zijn er om ons allen te beschermen. OK, iedereen zal stiekem of per ongeluk de grenzen wel eens opzoeken. Maar bewust feesten en zeggen “als ze ons betrappen dan betalen we de boete met de glimlach, we hebben toch genoeg centen, neen, dat kan ik echt niet begrijpen.
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip … Lees meer
Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer
Ik zal maar bekennen: garnalen zijn voor mij echte toppers in de keuken. Ze zijn elegant, snel klaar en ze geven meteen een verfijnde toets aan elk gerecht … Lees meer
Eerlijk? Ik kan wel eens genieten van een glaasje Moscato, maar criticasters noemen het de limonade onder de wijnen. Moscato is dan ook een zoete, licht mousserende wijn die wordt gemaakt van de Muscat-druif, een van de oudste druivensoorten ter wereld … Lees meer