Lockdown feestje? De boete van 250 euro waard

Lockdown feestjes. Mensen blijven ze maar organiseren. Allemaal hebben ze zo hun eigen redenen en motivaties om ondanks de strenge maatregelen toch met een paar gezinnen, met een groep vrienden, en soms zelfs met tientallen mensen samen te komen. Ze eten iets, ze drinken een glas of twee of drie, ze dansen, ze feesten. Kortom, ze doen de dingen die we allemaal graag doen. “Deden”, moet ik in feite zeggen, want het voorbije jaar was er door het virus nog weinig mogelijk.

In alle gemeenschappen in ons land komen die feestjes voor, dus een bepaalde groep met de vinger wijzen slaat eigenlijk nergens op. De mensen die zich niet aan de regels houden zijn illegaal bezig, maar daarom moet je niet één specifieke bevolkingsgroep volledig zwart gaan maken. Overal zijn er wel believers en non-believers. Overal zijn er mensen die de regels belangrijk vinden en anderen die er toch maar de kantjes aflopen.

Toch één kleine bedenking. In een dure villawijk in Sint-Genesius-Rode is nu al voor de tweede keer in korte tijd een groot lockdown-feest in dezelfde villa stil gelegd. Alle aanwezigen (sommigen zouden intussen al voor de tweede keer betrapt zijn door de politie) kregen een boete van 250 euro. En wat het straffe is, verschillende van de aanwezige jongeren zouden die 250 euro niet eens zo’n groot probleem vinden, en die boete met de glimlach betaald hebben.

Hopelijk is dit een kwakkel, en is het verhaal een klein beetje aangedikt. Maar als het niet zo is, en de overtreders met bewust de boete incasseren, dan stoot dat ongetwijfeld veel mensen tegen de borst. Het zijn geen eenvoudige tijden voor elk van ons. En het is voor veel mensen niet makkelijk om vol te houden. Maar dat (meer begoede) mensen dan gewoon zeggen: ach, die 250 euro betalen we met de glimlach als we dan toch betrapt worden, is intriest en schandalig.

Het virus maakt geen onderscheid tussen rijk of arm, het virus gaat z’n gangetje. En het is niet omdat je de centen hebt dat je plotseling ontsnapt aan covid. De maatregelen zijn rot, maar ze zijn er niet voor ons plezier. Ze zijn er om ons allen te beschermen. OK, iedereen zal stiekem of per ongeluk de grenzen wel eens opzoeken. Maar bewust feesten en zeggen “als ze ons betrappen dan betalen we de boete met de glimlach, we hebben toch genoeg centen, neen, dat kan ik echt niet begrijpen.