Lotus: een Belgisch bedrijf om over te stoefen
Nieuws

Lotus: een Belgisch bedrijf om over te stoefen

Wij Belgen zijn van nature toch wel bescheiden mensen. Stoefen doen we eigenlijk niet zo graag, niet over onszelf, en jammer genoeg ook niet over landgenoten die het geweldig doen.

Misschien is voetbal nog ergens een soort van uitzondering, maar voor de rest huldigen we nogal vaak het principe “doe maar lekker normaal” en complimentjes uitdelen is daarom ook niet onze sterkste kant. Jammer. Daar kunnen we dus echt wel wat leren van onze Nederlandse buren: die zijn veel trotser op hun eigen ondernemingszin.

Zelfs wanneer een Belgisch bedrijf in de voedingssector in heel Europa en ver daarbuiten door iedereen wordt bejubeld voor de mooie authentieke producten die ze produceren en de ongelofelijk prestaties qua verkoop en omzet die ze jaar na jaar weten te realiseren, denken wij al heel snel: “ach ja, het zal wel. Mooi hoor.”

Maar altijd blijven we bescheiden, en vergeten we complimentjes uit te delen. Waarom eigenlijk? Er is niks fout met ondernemen. Wel integendeel. Het is de motor van onze economie, en mensen die er de handen voor uit de mouwen steken verdienen ons grootste respect. Het is prachtig wanneer mensen van bij ons wereldwijd succes hebben, en tegelijk bezorgen ze veel mensen werk. Werk waar ze ook echt trots mogen op zijn.

Net daarom wil ik vandaag toch graag even een duidelijke uitzondering maken. Ik wil een ongelofelijk dikke pluim geven aan Lotus. Gestart in het Oost-Vlaamse Lembeke dik 80 jaar geleden als een speculoos-bakkerij, is Lotus vandaag echt één van de meest bewonderde en begeerde bedrijven van ons kleine landje geworden. Een paar dagen geleden werden de bedrijfsresultaten voorgesteld door CEO Jan Boone en zijn team, en die waren weer ronduit fantastisch. Op werkelijk elk vlak weet de groep een prachtige groei te realiseren. Ik ben daar eigenlijk best fier op: Lotus is een Belgisch bedrijf dat ontzettend hard scoort. Mooi toch?

Als kind mocht ik de fabrieken in Lembeke al eens bezoeken en ik voelde me toen al als Sjakie in de Chocoladefabriek. Die geur zal ik nooit vergeten. En de passie voor het koekje ook niet. En het gigantische succes van de speculoosjes, van de speculoospasta, de Dinosauruskoeken, maar ook van de super gezonde en natuurlijke repen van Nakd en van nog veel andere producten van Lotus, dendert geweldig verder vandaag.

Ht is met Belgische speculoos zo’n beetje als met Belgisch bier. Wanneer ik het in het buitenland tegenkom ben ik er trots op. Ik ben blij wanneer je in New York een Stella drinken kunt. “Stella komt wel uit Leuven”, zeg ik dan trots, “en daar heb ik jaren gewoond.” We zijn een erg klein landje maar als het over eten, drinken, en ja ook over pralines of speculoos gaat, zijn we wereldtoppers. Daarom, oprecht: dikke proficiat. We zijn onder de indruk van het mooie parcours, en zijn er oprecht trots op dat een Belgisch bedrijf zo knalt! Blijven gaan.

En nu krijg ik dus belachelijk veel zin om snel ook zelf een speculoosgerecht te gaan maken … Dat komt er natuurlijk van wanneer je tien keer het woord speculoos schrijft in één artikel … Maar wie zou er klagen?

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer