Lotus: een Belgisch bedrijf om over te stoefen
Nieuws

Lotus: een Belgisch bedrijf om over te stoefen

Wij Belgen zijn van nature toch wel bescheiden mensen. Stoefen doen we eigenlijk niet zo graag, niet over onszelf, en jammer genoeg ook niet over landgenoten die het geweldig doen.

Misschien is voetbal nog ergens een soort van uitzondering, maar voor de rest huldigen we nogal vaak het principe “doe maar lekker normaal” en complimentjes uitdelen is daarom ook niet onze sterkste kant. Jammer. Daar kunnen we dus echt wel wat leren van onze Nederlandse buren: die zijn veel trotser op hun eigen ondernemingszin.

Zelfs wanneer een Belgisch bedrijf in de voedingssector in heel Europa en ver daarbuiten door iedereen wordt bejubeld voor de mooie authentieke producten die ze produceren en de ongelofelijk prestaties qua verkoop en omzet die ze jaar na jaar weten te realiseren, denken wij al heel snel: “ach ja, het zal wel. Mooi hoor.”

Maar altijd blijven we bescheiden, en vergeten we complimentjes uit te delen. Waarom eigenlijk? Er is niks fout met ondernemen. Wel integendeel. Het is de motor van onze economie, en mensen die er de handen voor uit de mouwen steken verdienen ons grootste respect. Het is prachtig wanneer mensen van bij ons wereldwijd succes hebben, en tegelijk bezorgen ze veel mensen werk. Werk waar ze ook echt trots mogen op zijn.

Net daarom wil ik vandaag toch graag even een duidelijke uitzondering maken. Ik wil een ongelofelijk dikke pluim geven aan Lotus. Gestart in het Oost-Vlaamse Lembeke dik 80 jaar geleden als een speculoos-bakkerij, is Lotus vandaag echt één van de meest bewonderde en begeerde bedrijven van ons kleine landje geworden. Een paar dagen geleden werden de bedrijfsresultaten voorgesteld door CEO Jan Boone en zijn team, en die waren weer ronduit fantastisch. Op werkelijk elk vlak weet de groep een prachtige groei te realiseren. Ik ben daar eigenlijk best fier op: Lotus is een Belgisch bedrijf dat ontzettend hard scoort. Mooi toch?

Als kind mocht ik de fabrieken in Lembeke al eens bezoeken en ik voelde me toen al als Sjakie in de Chocoladefabriek. Die geur zal ik nooit vergeten. En de passie voor het koekje ook niet. En het gigantische succes van de speculoosjes, van de speculoospasta, de Dinosauruskoeken, maar ook van de super gezonde en natuurlijke repen van Nakd en van nog veel andere producten van Lotus, dendert geweldig verder vandaag.

Ht is met Belgische speculoos zo’n beetje als met Belgisch bier. Wanneer ik het in het buitenland tegenkom ben ik er trots op. Ik ben blij wanneer je in New York een Stella drinken kunt. “Stella komt wel uit Leuven”, zeg ik dan trots, “en daar heb ik jaren gewoond.” We zijn een erg klein landje maar als het over eten, drinken, en ja ook over pralines of speculoos gaat, zijn we wereldtoppers. Daarom, oprecht: dikke proficiat. We zijn onder de indruk van het mooie parcours, en zijn er oprecht trots op dat een Belgisch bedrijf zo knalt! Blijven gaan.

En nu krijg ik dus belachelijk veel zin om snel ook zelf een speculoosgerecht te gaan maken … Dat komt er natuurlijk van wanneer je tien keer het woord speculoos schrijft in één artikel … Maar wie zou er klagen?

Gerelateerde nieuwsberichten

AI0A2942

Publiciteit: Win een citytrip naar Barcelona met Caractère

Koop deze maand het boek ‘Mijn Barcelona’ en maak kans op een trip naar mijn lievelingsstad De donkere en korte winterdagen zijn nu wel definitief achter de rug, de lente is in het land, en iedereen begint te dromen van vakantie … Lees meer

Four Seasons Bangkok Would Be Chef Sven Ornelis Thailand28

Four Seasons Bangkok, op 14 in de lijst met beste hotels ter wereld

Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer

Dit wist je nog niet over popcorn. Wedden?

15 dingen die je nog niet wist over popcorn. Wedden?

De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer

Daarom smaakt koriander (voor sommigen) naar zeep

Daarom smaakt koriander (voor sommige mensen) naar zeep

Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer