Lotus: een Belgisch bedrijf om over te stoefen
Nieuws

Lotus: een Belgisch bedrijf om over te stoefen

Wij Belgen zijn van nature toch wel bescheiden mensen. Stoefen doen we eigenlijk niet zo graag, niet over onszelf, en jammer genoeg ook niet over landgenoten die het geweldig doen.

Misschien is voetbal nog ergens een soort van uitzondering, maar voor de rest huldigen we nogal vaak het principe “doe maar lekker normaal” en complimentjes uitdelen is daarom ook niet onze sterkste kant. Jammer. Daar kunnen we dus echt wel wat leren van onze Nederlandse buren: die zijn veel trotser op hun eigen ondernemingszin.

Zelfs wanneer een Belgisch bedrijf in de voedingssector in heel Europa en ver daarbuiten door iedereen wordt bejubeld voor de mooie authentieke producten die ze produceren en de ongelofelijk prestaties qua verkoop en omzet die ze jaar na jaar weten te realiseren, denken wij al heel snel: “ach ja, het zal wel. Mooi hoor.”

Maar altijd blijven we bescheiden, en vergeten we complimentjes uit te delen. Waarom eigenlijk? Er is niks fout met ondernemen. Wel integendeel. Het is de motor van onze economie, en mensen die er de handen voor uit de mouwen steken verdienen ons grootste respect. Het is prachtig wanneer mensen van bij ons wereldwijd succes hebben, en tegelijk bezorgen ze veel mensen werk. Werk waar ze ook echt trots mogen op zijn.

Net daarom wil ik vandaag toch graag even een duidelijke uitzondering maken. Ik wil een ongelofelijk dikke pluim geven aan Lotus. Gestart in het Oost-Vlaamse Lembeke dik 80 jaar geleden als een speculoos-bakkerij, is Lotus vandaag echt één van de meest bewonderde en begeerde bedrijven van ons kleine landje geworden. Een paar dagen geleden werden de bedrijfsresultaten voorgesteld door CEO Jan Boone en zijn team, en die waren weer ronduit fantastisch. Op werkelijk elk vlak weet de groep een prachtige groei te realiseren. Ik ben daar eigenlijk best fier op: Lotus is een Belgisch bedrijf dat ontzettend hard scoort. Mooi toch?

Als kind mocht ik de fabrieken in Lembeke al eens bezoeken en ik voelde me toen al als Sjakie in de Chocoladefabriek. Die geur zal ik nooit vergeten. En de passie voor het koekje ook niet. En het gigantische succes van de speculoosjes, van de speculoospasta, de Dinosauruskoeken, maar ook van de super gezonde en natuurlijke repen van Nakd en van nog veel andere producten van Lotus, dendert geweldig verder vandaag.

Ht is met Belgische speculoos zo’n beetje als met Belgisch bier. Wanneer ik het in het buitenland tegenkom ben ik er trots op. Ik ben blij wanneer je in New York een Stella drinken kunt. “Stella komt wel uit Leuven”, zeg ik dan trots, “en daar heb ik jaren gewoond.” We zijn een erg klein landje maar als het over eten, drinken, en ja ook over pralines of speculoos gaat, zijn we wereldtoppers. Daarom, oprecht: dikke proficiat. We zijn onder de indruk van het mooie parcours, en zijn er oprecht trots op dat een Belgisch bedrijf zo knalt! Blijven gaan.

En nu krijg ik dus belachelijk veel zin om snel ook zelf een speculoosgerecht te gaan maken … Dat komt er natuurlijk van wanneer je tien keer het woord speculoos schrijft in één artikel … Maar wie zou er klagen?

Gerelateerde nieuwsberichten

Thaise kreeft met noedels

De beste hoofdgerechten voor de feestdagen

Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen. Vandaag wil ik een aantal feestelijke hoofdgerechten met jullie delen … Lees meer

Makkelijk hapje milkshake met paling

De lekkerste hapjes voor de feestdagen

Een goed feest begint met lekkere hapjes. Je kunt uiteraard wat blokjes kaas en salami op de salontafel zetten, of een kommetje chips. En er is uiteraard niks verkeerd met wat toastjes … Lees meer

Nobashi garnalen met vitelotte aardappel en truffel mayonaise

De lekkerste voorgerechten voor de feestdagen

Zoek je inspiratie voor lekkere voorgerechten voor de feestdagen? Zoek dan vooral niet verder. Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen … Lees meer

Goed nieuws: Mama's kookboek komt maandag aan!

Bestel Mijn Mama’s Kookboek nu als kerstcadeau voor het te laat is!

Het is fantastisch hoeveel reacties ik elke dag nog krijg op Mijn Mama’s Kookboek. Het is, zo laten veel mensen mij weten, een prachtig boek geworden: een ode aan de keuken van mijn mama en mijn beide oma’s … Lees meer

Dit kerstcadeau mag je echt niet missen

Dit kerstcadeau mag je echt niet missen

Het is werkelijk ontroerend hoeveel mensen intussen Mijn Mama’s Kookboek hebben gekocht met een hele specifieke reden: ze willen de heerlijke gerechten uit onze jeugd overdragen van generatie naar generatie … Lees meer

Zou ik Hockney laten proeven van de gerechten die ik maak?

Zou ik Hockney laten proeven van de gerechten die ik maak?

Intussen woont onze kleine Hockney toch al een maand of twee bij ons en het is werkelijk zalig om zo’n zotte kitten in huis te hebben. Hij is lief en aanhankelijk maar ook een kleine gekkerd met veel onstuimige energie … Lees meer

Regen? Wind? Herfst? Hier is een gezellig weekmenu

Regen? Wind? Herfst? Hier is een gezellig weekmenu

Wat een rotweer he de laatste weken. Het is een herfst vol regen en wind. Niks om vrolijk van te worden. Maar kijk, aan het weer kunnen we niks veranderen … Lees meer

Kun je diabetes vermijden?

Kun je diabetes vermijden?

14 november is Wereld Diabetes Dag. Diabetes is een complexe aandoening die het gevolg is van verschillende factoren. Genetica is er een van, en daar kun je dus weinig aan doen … Lees meer