MAAK JIJ DEZE “DOODZONDE” OOK WEL EENS TIJDENS EEN ETENTJE?
Nieuws

Maak jij deze “doodzonde” ook wel eens tijdens een etentje?

Ik moet jullie even mee terug nemen in de tijd. Drie decennia ongeveer. Ik was nog jong, rond de twintig, en ik ging eten bij een studievriend. Hij was al voorbij de 40 en een fantastische chique type. Hij leerde mij in die tijd goede wijnen kennen, en vooral ook het concept: gastvrijheid. De etentjes bij hem thuis waren indrukwekkend. Hij had mooie borden en zilveren bestek, kristallen glazen en keurige servetten. Er stond altijd klassieke muziek op. De kaarsen werden aangestoken. En het eten was altijd overheerlijk.

Het was op één van die avonden dat ik een “doodzonde” maakte. Ik nam het broodje dat op het bordje naast m’n glazen was gelegd in mijn hand vast en sneed het met mijn mes doormidden, omdat ik er wat boter wou op smeren en bestrooien met peper en zout. Dat had ik dus niet mogen doen… Op een hele beleefde en vriendelijke manier zei mijn gastheer, die ik een beetje als een soort van mentor beschouwde: “Sorry Sven, in fact you should never cut your bread with a knife…”

Ik wist dat niet. Ik geloofde het zelfs niet. Maar blijkbaar is het niet de bedoeling om je broodje aan tafel te snijden met een mes. De etiquette zegt daarover dat je het brood moet breken of scheuren. Een beetje zoals Jezus deed bij het laatste avondmaal: “Hij nam het brood, brak het, en gaf het aan zijn leerlingen.” Dat laatste moet je natuurlijk niet doen, je broodje aan “de leerlingen” of tafelgenoten uitdelen. Maar het breken moet je wel doen. Het mesje kun je enkel gebruiken om boter te smeren.

Ik moet eerlijk zijn: ik snapte die strenge etiquette regel niet volledig. Waarom in godsnaam kun je geen mes gebruiken om je broodje te snijden? Het ligt er toch niet voor niks bij? En toch moet ik ook toegeven dat als jongere vrienden en vriendinnen bij mij komen eten, ze dat verhaaltje van de etiquette ook al een paar keer hebben voorgeschoteld gekregen. Het is een leuk wist-je-datje, niet meer dan dat. In mijn ogen is het geen doodzonde als je het wel doet, laat dat duidelijk zijn.

Gerelateerde nieuwsberichten

Niks blijft lang hetzelfde in Barcelona

Zoals jullie weten ben ik heel vaak in Barcelona. Ik heb er ook mijn reisgids Mijn Barcelona over geschreven, die nog steeds te koop is op www.mijnbarcelona … Lees meer

Een beetje stout is plezant

Ik geef het toe: af en toe een beetje stout zijn kan geen kwaad. Maar vandaag heb ik het niet over ondeugend gedrag, wel over het bier. Stout is een donkere biersoort met een volle, geroosterde smaak die doet denken aan koffie, cacao en pure chocolade … Lees meer

Dit mag mijn laatste avondmaal zijn

Ik krijg af en toe de vraag van een journalist: wat zou jij eten als het je laatste avondmaal zou zijn?Ik vind dat eigenlijk een bijzondere gedachte, want ik hoop zo ontzettend hard dat ik op een dag gewoon rustig mag vertrekken in mijn slaap … Lees meer

Candy Day

4 november is officieel “Candy Day”, of gewoon: snoepjesdag. Het idee is dat zoetigheden die dag eens goed gevierd mogen worden. Snoep bestaat al waanzinnig lang … Lees meer

Mensen verklaren me gek dat ik zo vroeg opsta op vakantie

Ik krijg er vaak opmerkingen over, soms plagerig, soms verbaasd. Mensen die op sociale media zien dat ik op vakantie in Barcelona al om zes uur in de gym sta te sporten, vragen me geregeld of ik niet helemaal gestoord ben … Lees meer

Steeds meer warme bakkers zijn vrouw. Waarom?

Vandaag las ik in de krant dat steeds meer warme bakkers vrouw zijn. En eerlijk, dat vond ik een heerlijk bericht. Een beetje onverwacht misschien, maar tegelijk ook heel logisch als je erover nadenkt … Lees meer

Ik heb lichte paniek veroorzaakt bij onze bloemist

Vorige week ben ik weer eens langsgeweest bij Kris en Sabine, het lieve koppel dat al jaren de mooiste bloemenwinkel van Lochristi en omstreken uitbaat, Bloembinderij Naudts-Boone op het dorpsplein … Lees meer

Gin Tonic? Ik hou meer van deze variant…

Er was een tijd dat je op geen enkel terras kon zitten zonder dat iemand naast je een glas gin-tonic met een halve botanische tuin erin liet neerdalen … Lees meer