Ik moet jullie even mee terug nemen in de tijd. Drie decennia ongeveer. Ik was nog jong, rond de twintig, en ik ging eten bij een studievriend. Hij was al voorbij de 40 en een fantastische chique type. Hij leerde mij in die tijd goede wijnen kennen, en vooral ook het concept: gastvrijheid. De etentjes bij hem thuis waren indrukwekkend. Hij had mooie borden en zilveren bestek, kristallen glazen en keurige servetten. Er stond altijd klassieke muziek op. De kaarsen werden aangestoken. En het eten was altijd overheerlijk.
Het was op één van die avonden dat ik een “doodzonde” maakte. Ik nam het broodje dat op het bordje naast m’n glazen was gelegd in mijn hand vast en sneed het met mijn mes doormidden, omdat ik er wat boter wou op smeren en bestrooien met peper en zout. Dat had ik dus niet mogen doen… Op een hele beleefde en vriendelijke manier zei mijn gastheer, die ik een beetje als een soort van mentor beschouwde: “Sorry Sven, in fact you should never cut your bread with a knife…”
Ik wist dat niet. Ik geloofde het zelfs niet. Maar blijkbaar is het niet de bedoeling om je broodje aan tafel te snijden met een mes. De etiquette zegt daarover dat je het brood moet breken of scheuren. Een beetje zoals Jezus deed bij het laatste avondmaal: “Hij nam het brood, brak het, en gaf het aan zijn leerlingen.” Dat laatste moet je natuurlijk niet doen, je broodje aan “de leerlingen” of tafelgenoten uitdelen. Maar het breken moet je wel doen. Het mesje kun je enkel gebruiken om boter te smeren.
Ik moet eerlijk zijn: ik snapte die strenge etiquette regel niet volledig. Waarom in godsnaam kun je geen mes gebruiken om je broodje te snijden? Het ligt er toch niet voor niks bij? En toch moet ik ook toegeven dat als jongere vrienden en vriendinnen bij mij komen eten, ze dat verhaaltje van de etiquette ook al een paar keer hebben voorgeschoteld gekregen. Het is een leuk wist-je-datje, niet meer dan dat. In mijn ogen is het geen doodzonde als je het wel doet, laat dat duidelijk zijn.
Vandaag is 12 september, dat is World Gym Day. Ik ben nu een kleine maand gezonder aan het leven, met goed resultaat. Ik ben zo’n kleine 7 kilo kwijt, de XL-hemden hangen weer verder weg in de kast omdat ik weer in de L kan, en ik voel me vooral beter … Lees meer
Ik was zes. Ik was een klein Svenneke. En ik mocht naar het eerste leerjaar in de basisschool in Knesselare. Dat ik me 45 jaar later die eerste schooldag nog herinneren kan heeft maar één reden: ik werd meteen gestraft voor baldadig gedrag op de speelplaats … Lees meer
Vandaag komt een droom uit. We gaan lunchen op een van de meest iconische plekken in de wereld. Bij Asador Etxebarri in Baskenland. Het verhaal van dit restaurant is zeer bijzonder … Lees meer
Iedereen houdt van lasagne, jong en oud. Vandaag kun je lasagne op zoveel verschillende manieren eten. Op de klassieke manier, maar ook met vis (mijn visboer C-Food in Lochristi heeft altijd twee verschillende vis-lasagnes in de aanbieding, eentje met zalm en een met zeevruchten en beiden zijn heerlijk) … Lees meer
Gisteren iets vervelend voor gehad op restaurant in Barcelona. We gingen na een hele lange wandeling in de zon iets eten aan het strand. Ik wou eens iets nieuws ontdekken, en mijn partner had enorm zin in pizza, en wist een restaurant aan de achterkant van het W Hotel dat blijkbaar prima pizza’s heeft, een goede Italiaan, Velissima … Lees meer
Mensen die me al een paar jaar volgen weten dat ik een paar playlists heb staan die openbaar zijn op Spotify. eentje daarvan is “Would Be Chef Summernights” … Lees meer
Van een slechte timing gesproken. Net nu ik een dikke maand een reisgids uitheb met als naam “Mijn Barcelona” waarmee ik nog meer mensen wil motiveren en helpen om deze prachtige, gastvrije stad te ontdekken, was er een “gigantische betoging” in Barcelona tegen toeristen … Lees meer
Vandaag is sugar cookie day. Dat is in Amerika heel wat. Dan worden er volop koekjes gebakken en uitgedeeld. Ik probeer zelf niet al teveel suiker te consumeren … Lees meer