MAAK JIJ DEZE “DOODZONDE” OOK WEL EENS TIJDENS EEN ETENTJE?
Nieuws

Maak jij deze “doodzonde” ook wel eens tijdens een etentje?

Ik moet jullie even mee terug nemen in de tijd. Drie decennia ongeveer. Ik was nog jong, rond de twintig, en ik ging eten bij een studievriend. Hij was al voorbij de 40 en een fantastische chique type. Hij leerde mij in die tijd goede wijnen kennen, en vooral ook het concept: gastvrijheid. De etentjes bij hem thuis waren indrukwekkend. Hij had mooie borden en zilveren bestek, kristallen glazen en keurige servetten. Er stond altijd klassieke muziek op. De kaarsen werden aangestoken. En het eten was altijd overheerlijk.

Het was op één van die avonden dat ik een “doodzonde” maakte. Ik nam het broodje dat op het bordje naast m’n glazen was gelegd in mijn hand vast en sneed het met mijn mes doormidden, omdat ik er wat boter wou op smeren en bestrooien met peper en zout. Dat had ik dus niet mogen doen… Op een hele beleefde en vriendelijke manier zei mijn gastheer, die ik een beetje als een soort van mentor beschouwde: “Sorry Sven, in fact you should never cut your bread with a knife…”

Ik wist dat niet. Ik geloofde het zelfs niet. Maar blijkbaar is het niet de bedoeling om je broodje aan tafel te snijden met een mes. De etiquette zegt daarover dat je het brood moet breken of scheuren. Een beetje zoals Jezus deed bij het laatste avondmaal: “Hij nam het brood, brak het, en gaf het aan zijn leerlingen.” Dat laatste moet je natuurlijk niet doen, je broodje aan “de leerlingen” of tafelgenoten uitdelen. Maar het breken moet je wel doen. Het mesje kun je enkel gebruiken om boter te smeren.

Ik moet eerlijk zijn: ik snapte die strenge etiquette regel niet volledig. Waarom in godsnaam kun je geen mes gebruiken om je broodje te snijden? Het ligt er toch niet voor niks bij? En toch moet ik ook toegeven dat als jongere vrienden en vriendinnen bij mij komen eten, ze dat verhaaltje van de etiquette ook al een paar keer hebben voorgeschoteld gekregen. Het is een leuk wist-je-datje, niet meer dan dat. In mijn ogen is het geen doodzonde als je het wel doet, laat dat duidelijk zijn.

Gerelateerde nieuwsberichten

Dit zijn de allerbeste taarten!

Vier wereld bakdag

19 mei is blijkbaar de dag van het bakken, een ideale aanleiding om eens een taartje klaar te maken. Ik zal maar met de deur in huis vallen, ik ben geen fanatieke bakker … Lees meer

Een kleine tip om het nu al wat zomers te maken

Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer

Sven India Udaipur

Deze reacties kreeg ik op mijn India-reis op Instagram …

Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Wat is “Oyster Rockefeller” en is het lekker?

Ik vind oesters best lekker, maar in tegenstelling tot de echt fanatieke liefhebbers ga ik er geen dozijn binnenspelen. Geef me er zes rauw op ijs en ik ben al meer dan gelukkig … Lees meer

Wat is glutenvrij eten en is het een aanrader voor iedereen?

8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet … Lees meer

Wat is tempura, en hoe maak je het?

Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd … Lees meer

Belachelijke fout als je zelf slagroom maakt levert wel een topidee op!

Zelf slagroom maken is het makkelijkste wat er is. Ik doe het zelf vaak, omdat ik ook heel graag roomijs maak, en dat natuurlijk heerlijk is wanneer je dat serveert met een warme chocoladesaus en zelf geklopte slagroom … Lees meer