Mama, ik moet je vandaag eens iets zeggen...
Nieuws

Mama, ik moet je vandaag eens iets zeggen…

Lieve mama Anny,

Het is vandaag je verjaardag. Ik wil je daarom even dit briefje schrijven. Ik zal je ook nog wel bellen, dat weet je. Dat doe ik elke dag. Wanneer ik naar huis rijd zo net voor de middag, dan bel ik al “Knesselare” (zo staan jullie in m’n GSM) van zodra ik de parking van Joe uitrij, en dan bellen we bijna tot ik thuis ben. “Hebben jullie wel elke dag zoveel te vertellen tegen elkaar?” vragen mensen weleens. Tuurlijk. Elke dag vullen wij die twintig minuten vol gemak. We kletsen dan over koetjes en kalfjes, over jouw kleinkinderen die je zo graag ziet, over je vrijwilligerswerk. Je bent ook altijd zo geïnteresseerd hoe het met ons gaat. Kortom: wij kletsen graag.

En over één ding praten we vrijwel elke dag. Over eten. Je vertelt me wat je die dag weer gaat klaarmaken voor papa en jezelf, en het water komt me in de mond. Want jij bent een fantastische kok. We kregen thuis altijd heerlijk eten voorgeschoteld. Zelfs in de periodes dat jullie echt op de centjes moesten letten was dat het geval. Mijn broer Arn en ik zaten alle twee op internaat. Papa had een loon van onderwijzer. Jij studeerde opnieuw fulltime om bejaardenhelpster te worden. Dat waren wel pittige tijden. We droegen altijd nette kleren, maar de snobmerken die kregen we niet. Voor jezelf waren dure kleren, schoenen of cosmetica al helemaal niet aan de orde, maar op eten werd er nooit bespaard. Altijd kookte jij de smakelijkste gerechten. Gerechten die ik tot op vandaag zelf ook maak (niet zo goed als jij, natuurlijk). Ik lustte alles wat je maakte. Op je rodekool na. Maar dat lag niet aan jou, maar aan die vreselijke groente.

Je kookt nog altijd geweldig. En je gaat graag eens eten. De grootste luxe die je je vandaag veroorlooft, is geregeld op restaurant gaan. Papa houdt daarvan, en jij ook. Rond tafel zitten, gezellig kletsen, en een mooie maaltijd nuttigen, het maakt je gelukkig. Daarom heb ik je vorige week nog meegenomen naar Bar Bulot, toen papa in India was voor zijn vrijwilligerswerk. We hebben daar heerlijk gegeten en een goed glas champagne gedronken. Bier drink jij nooit, wijn ook zelden. Een glas champagne dat lust je wel. Eentje. Je bent niet van de overdaad. Je bent altijd bescheiden en zegt tegen mij vaak, wanneer ik eens dreig te gaan zweven of over the top te gaan: doe maar normaal.

Vandaag ga je lunchen met papa en hele goede vrienden van je. Geniet ervan. Je verdient het. Je hebt een leven lang gewerkt, en tot op vandaag doen jij en papa fantastisch vrijwilligerswerk voor kansarmen in het buitenland, en bij ons. Je zou alles weggeven. Maar vandaag mag je jezelf eens laten verwennen. In januari nemen we jou en papa mee voor een weekendje weg. Dat wordt genieten. En voordien zijn er nog wel mooie momentjes gepland. Ik kom zo vaak mogelijk langs, en ik bel elke dag. Ik zie je graag mama. Ik ben je voor zoveel dankbaar. Maar dat je me de liefde voor koken en lekker eten hebt meegegeven is misschien wel je mooiste cadeau. Merci daarvoor! Smakelijk eten vandaag, en klink op het leven. Dat je nog vele jaren mag genieten,

Dikke kussen,

Je zoon Sven

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer