“Dikke proficiat” is misschien een beetje de foute manier om iemand die ooit immens is afgevallen een gelukkige verjaardag te wensen, maar ik mag dat, want ik heb het zelf ook ooit gedaan. Ik kon altijd goed lachen met mopjes over mijn gewicht, vooral als ze van mensen kwamen die me graag zagen of respecteerden. Maar als er iemand is die altijd echt wel ontzettend kon lachen met haar (over)gewicht, dan was het de jarige Margriet Hermans wel. Een heerlijke sympathieke madam.
Margriet wordt vandaag 65 jaar oud. Een dag om te feesten, en te klinken op een zeer succesvol leven. Half jaren 80 brak ze door als zangeres en in de jaren 90 presenteerde ze ontzettend veel succesvolle programma’s op de VRT. Margriet was in die tijd ontzettend zwaar. En dat gewicht gebruikte ze vaak zelf om er grappen over te maken.
Maar op een bepaald moment was haar BMI toch echt veel te hoog geworden en vooral omwille van gezondheidsredenen, onderging Margriet in 2000 toch een maagoperatie. Meer bepaald een bypassoperatie, best een drastische ingreep. Daarbij wordt zo’n driekwart van de maag weggenomen en een deel van de dunne darm overbrugd. Op die manier komen de spijsverteringsenzymen pas laat bij het voedsel waardoor het lichaam minder tijd krijgt om het voedsel te absorberen. Bedoeling was toen om meer dan 50 kilo te verliezen.
Die operatie heeft voor een stuk haar leven gered, zei ze in verschillende interviews. Na de operatie woog ze op een bepaald moment zo’n 75 kilo, nu is dat alweer een tijdje eind de 80. In het ideale geval zou ze, naar eigen zeggen, weer zo’n 20 kilo moeten afvallen. Maar ze is wel gelukkig en blij dat ze ooit de operatie heeft laten doen, “anders zou ik wellicht rond de 200 kilo hebben gewogen vandaag” zei ze een paar jaar geleden in een interview.
Hoe dan ook, Margriet, je bent een voorbeeld voor velen. Je hebt met je warme lach ons fantastisch veel mooie momenten bezorgd, op radio en TV. En het feit dat jij altijd open hebt gepraat over je gewicht en gezondheid, was zeker in die tijd erg verrijkend. We hopen van harte dat je je nog lang goed gaat voelen in je vel, en nog lang gezond zult blijven. En of dat nu met een maatje meer of minder is, maakt niet uit. Je bent een gigantische kanjer, figuurlijk hé! Dikke proficiat.
Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer