“Dikke proficiat” is misschien een beetje de foute manier om iemand die ooit immens is afgevallen een gelukkige verjaardag te wensen, maar ik mag dat, want ik heb het zelf ook ooit gedaan. Ik kon altijd goed lachen met mopjes over mijn gewicht, vooral als ze van mensen kwamen die me graag zagen of respecteerden. Maar als er iemand is die altijd echt wel ontzettend kon lachen met haar (over)gewicht, dan was het de jarige Margriet Hermans wel. Een heerlijke sympathieke madam.
Margriet wordt vandaag 65 jaar oud. Een dag om te feesten, en te klinken op een zeer succesvol leven. Half jaren 80 brak ze door als zangeres en in de jaren 90 presenteerde ze ontzettend veel succesvolle programma’s op de VRT. Margriet was in die tijd ontzettend zwaar. En dat gewicht gebruikte ze vaak zelf om er grappen over te maken.
Maar op een bepaald moment was haar BMI toch echt veel te hoog geworden en vooral omwille van gezondheidsredenen, onderging Margriet in 2000 toch een maagoperatie. Meer bepaald een bypassoperatie, best een drastische ingreep. Daarbij wordt zo’n driekwart van de maag weggenomen en een deel van de dunne darm overbrugd. Op die manier komen de spijsverteringsenzymen pas laat bij het voedsel waardoor het lichaam minder tijd krijgt om het voedsel te absorberen. Bedoeling was toen om meer dan 50 kilo te verliezen.
Die operatie heeft voor een stuk haar leven gered, zei ze in verschillende interviews. Na de operatie woog ze op een bepaald moment zo’n 75 kilo, nu is dat alweer een tijdje eind de 80. In het ideale geval zou ze, naar eigen zeggen, weer zo’n 20 kilo moeten afvallen. Maar ze is wel gelukkig en blij dat ze ooit de operatie heeft laten doen, “anders zou ik wellicht rond de 200 kilo hebben gewogen vandaag” zei ze een paar jaar geleden in een interview.
Hoe dan ook, Margriet, je bent een voorbeeld voor velen. Je hebt met je warme lach ons fantastisch veel mooie momenten bezorgd, op radio en TV. En het feit dat jij altijd open hebt gepraat over je gewicht en gezondheid, was zeker in die tijd erg verrijkend. We hopen van harte dat je je nog lang goed gaat voelen in je vel, en nog lang gezond zult blijven. En of dat nu met een maatje meer of minder is, maakt niet uit. Je bent een gigantische kanjer, figuurlijk hé! Dikke proficiat.
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer
Je zal het hier zelden of nooit zien gebeuren op restaurant, en ik denk dat veel mensen zich daar ook op een manier voor schamen, maar in Amerika (en in nog wel een paar landen) is het de allergewoonste zaak ter wereld: de overschot van je eten mee naar huis nemen in een zogenaamde “Doggy Bag” … Lees meer