Meghan Markle moet op de weegschaal!

Nog twee dagen en het is kerstmis. Cadeautjes worden gekocht, tafels worden rijkelijk versierd en het feestmaal wordt weer voorbereid. Ook de Britse koninklijke familie gaat dat prachtige feest traditiegetrouw vol overtuiging vieren.

Met een gigantische kalkoen, dat is daar namelijk een traditie. En met een waanzinnig grote ijstaart, want daar houdt de koningin erg van. En vooral: met z’n allen samen. Want de Queen Mother is daarover heel duidelijk: alle familieleden moeten erbij zijn. En ook al werd er gefluisterd dat Kate Middleton en Meghan Markle het niet goed met elkaar kunnen vinden, de persdienst van het Britse koninklijke huis liet vorige week weten dat beide dames aanwezig zullen zijn op het traditionele kerstmaal…

Het meest opvallende wist-je-datje pver het koninklijke kerstfeest is wel dat iedereen voor de maaltijd en na de maaltijd van de Queen op de weegschaal moet gaan staan. Dat klinkt belachelijk maar toch zou het echt zo zijn. Het maakt namelijk deel uit van een hele oude kersttraditie bij de Windsors. Protocol zeg maar.

Die traditie is bijna een eeuw oud, en dateert al van onder de voormalige koning Edward de 7de, die de gezondheid van zijn gasten erg belangrijk vond. En ook al betekent gezondheid vandaag niet per se dat je heel veel moet eten, vroeger dachten ze daar dus anders over. En de koning wou dan ook dat al zijn gasten aan de kerstdis meer dan genoeg te eten kregen. Zie het zo’n beetje zoals onze grootmoeders, die destijds ook steeds zeiden: “ge moet genoeg eten kinders, want je moet gezond zijn en groot worden”.

Dus zelfs Meghan Markle, die zwanger is, zal straks voor de hapjes op de weegschaal moeten gaan staan, en bij het verlaten van de feestdis met haar volle gewicht moeten bewijzen dat ze genoeg gegeten heeft. Want lichter vertrekken is volgens het protocol geen optie.

Ik zou wel eens willen weten of ze dat ook effectief gaat doen. Als het over de lengte van haar rokjes gaat, de manier waarop ze aangesproken wil worden, of het hebben van dissidente meningen, durft ze ook wel eens het protocol te negeren.

Zo zou prins Harry voor het eerst sinds erg lang niet deelnemen aan de traditionele jacht op tweede kerstdag, omdat z’n vrouw de jacht verfoeit. Meghan komt immers ontzettend op voor dierenrechten en ze zou ook vegetarisch zijn. Een sterk vrouwtje met een duidelijk eigen karakter en mening, en dat is een mooie zaak. Wedden dat ze op kerstdag nog een flink potje discussiëren gaat over dat weegritueel?