Mensen verklaren mij zot... maar ik heb een goede uitleg!
Nieuws

Mensen verklaren mij zot… maar ik heb een goede uitleg!

Het was een plotse ingeving deze ochtend. We waren gisteren in Barcelona gearriveerd, en er was iets raars gebeurd. Vorige week, tijdens de herfstvakantie, was het hier nog echt zomers. Het was zeer zonnig, en meer dan 24 graden. Heerlijk. Ik heb bijna elke dag gewandeld in korte broek. En ik had zelfs een kleurtje gepakt.

Maar toen we gisteren arriveerden was het behoorlijk fris in Barcelona, en de wind waaide zelfs hard. Het was plotseling zomaar herfst geworden in de stad. En toen we in ons lievelingsrestaurant “Via Veneto” arriveerden zei Pedro, de geweldige maître, het ook al: “de stad is op een halve dag van zomer naar herfst gegaan… het zal snel kerstmis zijn.” En ja, intussen zijn de stadsarbeiders volop de kerstlampjes aan het hangen. Het is dan wel frisser geworden, maar zeker zo gezellig.

En toen ik vanochtend redelijk vroeg wakker werd, dacht ik: “ik ga misschien toch de kerstboom al zetten“. En dat heb ik dus gewoon gedaan. Omdat het kan. De boom is uit de berging gehaald (ja we hebben uiteraard een valse hier) de ballen en de lampjes zijn ook alweer tevoorschijn getoverd. En sinds elf uur deze morgen, staat er dus een prachtige opgetuigde kerstboom. Heerlijk. Ik ben helemaal gelukkig.

Ik vroeg op Instagram of het niet te vroeg was. De meningen waren verdeeld. De meerderheid van de mensen zei: “natuurlijk niet. Doe wat je wil doen. Gezellig. Als je zin hebt in sfeer, ga er dan toch gewoon voor. Het is jullie flat, je mag er doen wat je wil.”  Maar er waren dus ook wel wat mensen die het niet OK vinden om nu al een kerstboom te zetten. Veel te vroeg, volgens hen. November is voor hen geen kerstmaand, en ja, ik snap ze wel. Dat is het ook niet. En heel veel mensen vinden ook dat de kerst pas z’n intrede mag doen wanneer Sinterklaas het land weer veilig verlaten heeft. Vanaf zeven december dus. Logische redenering!

Maar. Maar. Maar…. ik heb wel wat argumenten waarom ik de boom nu al moest kunnen zetten. Ten eerste: wij hebben geen kinderen. Dus niemand krijgt bij ons nog bezoek van Sinterklaas en z’n Pieten. Integendeel. Sympathieke bejaarde hoor, maar hij huppelt op z’n paard gezwind over ons dak zonder ooit iets achter te laten. Maar meer nog: we hebben de boom dus hier in Spanje gezet, in onze flat in Barcelona!!!! De Sint is naar Vlaanderen aan het varen he, met z’n oubollige stoomboot. Die mens is hier nu niet. Dus we kunnen hem niet beledigen door nu al van kerst te doen. En het belangrijkste argument: we zijn hier nu een weekend, en we komen pas in december terug. En dan is het wel gezellig om over enkele weken in een kerstflat te arriveren. Dat is de belangrijkste reden. Praktisch, weet je wel.

Dat intussen de kerst-CD van Michael Bublé ook al heeft opgestaan, is er misschien een beetje over. Ik weet het. Het is sterker dan onszelf. Maar zooooo gezellig wel. Enfin. Doe wat je wil. Geniet. Van de herfst. Van de blaadjes die vallen. Zet geen kerstboom voorlopig. Of net wel. Je leeft maar één keer. Je huis is je paleis. En daar doe je lekker wat je wil. Het hele jaar door. En wat andere mensen zeggen doet compleet niet ter zake! Nèh. Prettige herfst! Zalige kerst.

Gerelateerde nieuwsberichten

COVER

Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”

Wat ben ik gelukkig! Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”. Ik ben er super trots op. Het is een boek dat ik met heel veel liefde geschreven heb … Lees meer

El Bulli 1846 Foundation Cala Montjoi Spanje Would Be Chef Sven Ornelis14

Het mooiste culinaire museum ooit: de El Bulli 1846 Foundation

De elBulli Foundation is een non-profitorganisatie opgericht door de wereldberoemde chef-kok Ferran Adrià na de sluiting van zijn legendarische restaurant elBulli in 2011 … Lees meer

Ideaal extraatje in je gerechten: pompoenzaden

Misschien heb je het al gezien op mijn sociale media. Ik ben lichter aan het koken, met veel gezonde ingrediënten, en met veel groenten. Slaatjes, maar ook heerlijke gewokte of gestoomde groenten, of ik rooster ze in mijn oven … Lees meer

WBC-152123

Verras je huisgenoten met mijn weekmenu

Lekker eten willen we toch allemaal? Nu de dagen toch weer flink aan het korten zijn, en we zelfs bijna aan oktober zitten, wil ik jullie op deze maandag weer inspireren met een aantal lekkere gerechten … Lees meer

Wat is een quesadilla en hoe maak je het zelf?

Een quesadilla is een heerlijk traditioneel Mexicaans gerecht dat bestaat uit een tortilla (meestal gemaakt van maïs of tarwe) die dan wordt gevuld met kaas en soms andere ingrediënten zoals vlees, groenten of bonen … Lees meer

Hoeveel calorieën bevat een glas bier? En is dat meer of minder dan wijn?

Ik ben veel aan het sporten, probeer gezond te eten, en niet teveel alcohol te drinken. Omdat ik echt wat gezonder wou worden en wat kilo’s verliezen. Ik verkoop zelf wijn, en ik geniet van een lekker glas, maar toch denk ik toch ook goed na tegenwoordig wat ik drink en hoeveel … Lees meer

Geniale tip om je warme choco nog lekkerder te maken

Geniale tip om je warme choco nog lekkerder te maken

Vandaag is de dag van de chocolademelk!  Ik ken een kleine maar geniale truc om je warme choco nog lekkerder te maken. Een beetje grof zeezout toevoegen is altijd lekker bij chocolade, dat weet iedereen, en zeker als het donkere chocolade is … Lees meer

Vier jij wereld hoagie day?

Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer