Het was een plotse ingeving deze ochtend. We waren gisteren in Barcelona gearriveerd, en er was iets raars gebeurd. Vorige week, tijdens de herfstvakantie, was het hier nog echt zomers. Het was zeer zonnig, en meer dan 24 graden. Heerlijk. Ik heb bijna elke dag gewandeld in korte broek. En ik had zelfs een kleurtje gepakt.
Maar toen we gisteren arriveerden was het behoorlijk fris in Barcelona, en de wind waaide zelfs hard. Het was plotseling zomaar herfst geworden in de stad. En toen we in ons lievelingsrestaurant “Via Veneto” arriveerden zei Pedro, de geweldige maître, het ook al: “de stad is op een halve dag van zomer naar herfst gegaan… het zal snel kerstmis zijn.” En ja, intussen zijn de stadsarbeiders volop de kerstlampjes aan het hangen. Het is dan wel frisser geworden, maar zeker zo gezellig.
En toen ik vanochtend redelijk vroeg wakker werd, dacht ik: “ik ga misschien toch de kerstboom al zetten“. En dat heb ik dus gewoon gedaan. Omdat het kan. De boom is uit de berging gehaald (ja we hebben uiteraard een valse hier) de ballen en de lampjes zijn ook alweer tevoorschijn getoverd. En sinds elf uur deze morgen, staat er dus een prachtige opgetuigde kerstboom. Heerlijk. Ik ben helemaal gelukkig.
Ik vroeg op Instagram of het niet te vroeg was. De meningen waren verdeeld. De meerderheid van de mensen zei: “natuurlijk niet. Doe wat je wil doen. Gezellig. Als je zin hebt in sfeer, ga er dan toch gewoon voor. Het is jullie flat, je mag er doen wat je wil.” Maar er waren dus ook wel wat mensen die het niet OK vinden om nu al een kerstboom te zetten. Veel te vroeg, volgens hen. November is voor hen geen kerstmaand, en ja, ik snap ze wel. Dat is het ook niet. En heel veel mensen vinden ook dat de kerst pas z’n intrede mag doen wanneer Sinterklaas het land weer veilig verlaten heeft. Vanaf zeven december dus. Logische redenering!
Maar. Maar. Maar…. ik heb wel wat argumenten waarom ik de boom nu al moest kunnen zetten. Ten eerste: wij hebben geen kinderen. Dus niemand krijgt bij ons nog bezoek van Sinterklaas en z’n Pieten. Integendeel. Sympathieke bejaarde hoor, maar hij huppelt op z’n paard gezwind over ons dak zonder ooit iets achter te laten. Maar meer nog: we hebben de boom dus hier in Spanje gezet, in onze flat in Barcelona!!!! De Sint is naar Vlaanderen aan het varen he, met z’n oubollige stoomboot. Die mens is hier nu niet. Dus we kunnen hem niet beledigen door nu al van kerst te doen. En het belangrijkste argument: we zijn hier nu een weekend, en we komen pas in december terug. En dan is het wel gezellig om over enkele weken in een kerstflat te arriveren. Dat is de belangrijkste reden. Praktisch, weet je wel.
Dat intussen de kerst-CD van Michael Bublé ook al heeft opgestaan, is er misschien een beetje over. Ik weet het. Het is sterker dan onszelf. Maar zooooo gezellig wel. Enfin. Doe wat je wil. Geniet. Van de herfst. Van de blaadjes die vallen. Zet geen kerstboom voorlopig. Of net wel. Je leeft maar één keer. Je huis is je paleis. En daar doe je lekker wat je wil. Het hele jaar door. En wat andere mensen zeggen doet compleet niet ter zake! Nèh. Prettige herfst! Zalige kerst.
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer