Ontzettend veel mensen zijn gek op guacamole. Ze vinden avocado’s al lekker, en deze Mexicaanse bereiding vinden ze fantastisch. Vandaag is trouwens wereld guacamole dag, een uitstekend moment om er eens zelf te maken. Er is maar één groot nadeel aan deze heerlijke spread, voor je het weet kleurt die van fris groen bruin. En dat ziet er allesbehalve smakelijk uit.
Maar op verschillende sites waar guacamole wordt aangeprezen door authentieke Mexicaanse chefs heb ik een goede truc gevonden. Je brengt een halve kop water aan de kook met een kwart van een kopje zeezout in. Wanneer het zout is opgelost draai je het vuur uit en giet je er anderhalve kop water bij. Laat de gehalveerde avocado’s, waar de steen ook is uit verwijderd, een kwartiertje weken in dat gezouten water. Als je nadien de avocado’s uit het gezouten water haalt, en even afspoelt, kun je ze met alle traditionele ingrediënten mengen en je guacamole zal niet of pas veel later een bruine of grauwe kleur krijgen.
Een gouden kooktip van de Mexicaanse tante Kaat van het internet. Probeer maar eens uit.
De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer
Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer
Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer
Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer
Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer
Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer
Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer
In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer