Ontzettend veel mensen zijn gek op guacamole. Ze vinden avocado’s al lekker, en deze Mexicaanse bereiding vinden ze fantastisch. Vandaag is trouwens wereld guacamole dag, een uitstekend moment om er eens zelf te maken. Er is maar één groot nadeel aan deze heerlijke spread, voor je het weet kleurt die van fris groen bruin. En dat ziet er allesbehalve smakelijk uit.
Maar op verschillende sites waar guacamole wordt aangeprezen door authentieke Mexicaanse chefs heb ik een goede truc gevonden. Je brengt een halve kop water aan de kook met een kwart van een kopje zeezout in. Wanneer het zout is opgelost draai je het vuur uit en giet je er anderhalve kop water bij. Laat de gehalveerde avocado’s, waar de steen ook is uit verwijderd, een kwartiertje weken in dat gezouten water. Als je nadien de avocado’s uit het gezouten water haalt, en even afspoelt, kun je ze met alle traditionele ingrediënten mengen en je guacamole zal niet of pas veel later een bruine of grauwe kleur krijgen.
Een gouden kooktip van de Mexicaanse tante Kaat van het internet. Probeer maar eens uit.
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer