Mevrouw Wilmes, ik begrijp u niet (meer)
Nieuws

Mevrouw Wilmes, ik begrijp u niet (meer)

Gisteren hoorde ik een interview met onze premier over “de bubbel”. Een interview waarbij ik me dom voelde. De premier zei dat de bubbel zou blijven zoals hij was: buiten je gezin mag je met vijf mensen bubbelen. Dat was al een paar weken zo. Maar nu zei de premier plots: “buiten die vijf mag je andere mensen ontmoeten en zien, maar op een veilige manier, en met respect voor de regels. Maximum tien mensen mogen samenkomen.” En ze voegde er, als ik haar goed begrepen heb, nog aan toe dat de regel altijd zo was geweest. Huh????

Ik snapte werkelijk niks van haar uitspraak. Wij houden altijd afstand van iedereen, ook van die paar mensen die zogezegd in onze bubbel zitten. Ik heb mijn ouders al een half jaar geen kus of omhelzing meer gegeven, ik heb mijn petekindjes al die tijd niet meer geknuffeld. Dat is jammer, maar dat voelt veilig en dus houden we ons daar gewoon aan. Ik heb m’n handen stuk gewassen, ik draag mondkapjes waar het moet. Kortom, met alles en iedereen houden we ons aan de veiligheidsregels, bubbel of niet.

Maar we hebben wel een etentje geschrapt met vrienden bij ons thuis. Drie koppels zouden komen eten, buiten op het terras. Maar omdat we dan onze bubbel zouden uitbreiden met zes mensen hebben we ook weer uit veiligheid en omdat de regel volgens ons duidelijk was, die lunch dus gecanceld. Maar na de uitspraken van mevrouw Wilmes lijkt het alsof dat etentje eigenlijk gewoon had kunnen doorgaan. Overigens zie ik zooooveel mensen die zich al lang niks meer aantrekken van al dat gebubbel. En ik had een Nederlandse vriend aan de lijn die ons Belgen zelfs een beetje uitlachte met onze bubbels

Nu weet ik het echt niet meer. Als we afstand houden en onze etentjes buiten organiseren, mag dat dan met 8 mensen of niet? Of mag je buiten het gezin nog altijd enkel diezelfde vijf mensen zien? ik snap er absoluut niks meer van. Altijd maar nieuwe regels, altijd maar nieuwe onduidelijkheden. Terwijl de meeste mensen de maatregelen redelijk moe zijn. Maar vooral: terwijl het virus nog lang niet weg is of genezen kan worden. Ik ga voorlopig heiliger dan de paus proberen te zijn, en me zo goed mogelijk aan al die steeds veranderende regeltjes houden. Maar makkelijk is het niet. En duidelijk al helemaal niet.

Mevrouw Wilmes, maar ook alle collega’s in alle regeringen van ons landje, beste gouverneurs, beste burgemeesters, beste virologen. U maakt er echt een zootje van. Voortdurend is er in jullie communicatie onduidelijkheid, steeds weer spreken jullie elkaar tegen. Het virus is er. Absoluut. We moeten het proberen te killen, door zo voorzichtig en slim mogelijk te leven en met elkaar om te gaan. Met respect voor de veiligheid en de gezondheid van elkaar. Maar de schade die intussen op economisch en sociaal vlak door jullie warrig beleid wordt veroorzaakt is gigantisch. Daar zijn jullie verantwoordelijk voor. Ik ben ontgoocheld in jullie. En veel mensen met mij.

Gerelateerde nieuwsberichten

Verfijnd, en makkelijk te maken: vichyssoise

Je ziet het vaak op de kaart staan, zeker in Frankrijk: vichyssoise. Klinkt chic, niet? En als je het ooit geproefd hebt, weet je meteen waarom het zo’n klassieker is … Lees meer

Zo makkelijk kun je zelf pickles saus maken

Picklesaus, die heerlijke gele saus vol stukjes groenten, lekker zuur en pittig, kun je overal in de winkel kopen, maar die kun je uiteraard ook zelf maken, en het is nog plezant ook … Lees meer

Gevulde inktvis met couscous en kippengehakt

Speciaal weekje, speciaal menu

Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer