Middagpauze overslaan kost je 44000 euro… En hoeveel kilo?

Meer dan de helft van de werknemers (zo’n 58 procent) neemt geen middagpauze. Jobwebsite Stepstone heeft dat berekend. We nemen de pauze niet omdat we teveel werk hebben of sneller naar huis willen ’s avonds. Volgens de site is dat doorwerken een flink cadeau van de werknemers aan de werkgevers. In een gemiddelde loopbaan zou iemand die alle pauzes gewoon doorwerkt zo’n 44000 euro aan werkuren gratis werken voor zijn werkgever.

Krantensites maakten daar vandaag “Neem jij middagpauze niet volledig? Dat kost je 44.000 euro netto op hele carrière” van. Dat leest spannend, maar is natuurlijk ook maar half waar, want het is niet zo dat dat centen zijn die je wel zou verdienen als je die wettelijke middagpauze, waar je dus recht op hebt, wel zou nemen.

Los van de opvallende bedragen is er natuurlijk wel een andere reden om niet zomaar door te werken tijdens de middagpauze. Veel mensen eten dan snel een broodje voor de computer, maar echt gezond is dat natuurlijk niet. Wanneer je je niet op je maaltijd concentreert dan heb je veel meer de neiging om te snel en te veel te gaan eten, te schrokken. Je bent te geconcentreerd op je mails, en het broodje met veel te veel beleg is al helemaal weg gehapt voor je het beseffen kunt.

Vaker ben je ook geneigd om voor makkelijke, snelle, suikerachtige snacks te gaan. Er zijn zelfs onderzoekers die beweren dat het electromagnetische veld van je scherm de moleculen van je eten stuk maken, en zo de gezonde effecten van bijvoorbeeld verse groentjes totaal teniet doen. Mensen die eten aan hun computer hebben sowieso meer kans op obesitas. Niet goed dus.

Trouwens, als je echt niet eten wil met de collega’s, waarom gebruik je dan je middagpauze niet om eens te gaan lopen? Of te wandelen? Of even naar de fitness te gaan? Je zult je nadien echt wel pakken gezonder en frisser voelen. En slimme werknemers zouden beide trouwens actief moeten stimuleren: echt iets gaan eten in de werkkantine of in de zomer op het terras, of wat sporten tijdens de middagpauze, of zelfs even lekker niksen, zorgt ervoor dat de werknemers gezonder zijn, en daar wordt ook het bedrijf beter van.