Middagpauze overslaan kost je 44000 euro... En hoeveel kilo?
Nieuws

Middagpauze overslaan kost je 44000 euro… En hoeveel kilo?

Meer dan de helft van de werknemers (zo’n 58 procent) neemt geen middagpauze. Jobwebsite Stepstone heeft dat berekend. We nemen de pauze niet omdat we teveel werk hebben of sneller naar huis willen ’s avonds. Volgens de site is dat doorwerken een flink cadeau van de werknemers aan de werkgevers. In een gemiddelde loopbaan zou iemand die alle pauzes gewoon doorwerkt zo’n 44000 euro aan werkuren gratis werken voor zijn werkgever.

Krantensites maakten daar vandaag “Neem jij middagpauze niet volledig? Dat kost je 44.000 euro netto op hele carrière” van. Dat leest spannend, maar is natuurlijk ook maar half waar, want het is niet zo dat dat centen zijn die je wel zou verdienen als je die wettelijke middagpauze, waar je dus recht op hebt, wel zou nemen.

Los van de opvallende bedragen is er natuurlijk wel een andere reden om niet zomaar door te werken tijdens de middagpauze. Veel mensen eten dan snel een broodje voor de computer, maar echt gezond is dat natuurlijk niet. Wanneer je je niet op je maaltijd concentreert dan heb je veel meer de neiging om te snel en te veel te gaan eten, te schrokken. Je bent te geconcentreerd op je mails, en het broodje met veel te veel beleg is al helemaal weg gehapt voor je het beseffen kunt.

Vaker ben je ook geneigd om voor makkelijke, snelle, suikerachtige snacks te gaan. Er zijn zelfs onderzoekers die beweren dat het electromagnetische veld van je scherm de moleculen van je eten stuk maken, en zo de gezonde effecten van bijvoorbeeld verse groentjes totaal teniet doen. Mensen die eten aan hun computer hebben sowieso meer kans op obesitas. Niet goed dus.

Trouwens, als je echt niet eten wil met de collega’s, waarom gebruik je dan je middagpauze niet om eens te gaan lopen? Of te wandelen? Of even naar de fitness te gaan? Je zult je nadien echt wel pakken gezonder en frisser voelen. En slimme werknemers zouden beide trouwens actief moeten stimuleren: echt iets gaan eten in de werkkantine of in de zomer op het terras, of wat sporten tijdens de middagpauze, of zelfs even lekker niksen, zorgt ervoor dat de werknemers gezonder zijn, en daar wordt ook het bedrijf beter van.

Gerelateerde nieuwsberichten

iction

Ik heb nooit gerookt. Behalve … lang geleden …

Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer

Druiven in de keuken: meer dan een snack

Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer

on street food in Thailand

Al eens geprobeerd: krokodil op je bord?

Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer

Wandelen: mijn dagelijkse yoga

Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer

De lekkerste recepten? Die van mijn mama Anny

Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer

Waar komen donuts precies vandaan?

Waar komen donuts precies vandaan?

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: er zijn verschillende theorieën over waar donuts precies vandaan komen, en verschillende culturen eisen de oorsprong een beetje op … Lees meer

Hier eet je volgens mij de allerbeste Crêpe Suzette

Crêpe Suzette is misschien wel de chicste pannenkoek die je ooit zult eten. Deze heerlijke Franse klassieker bestaat uit flinterdunne crêpes in een warme saus van boter, suiker, sinaasappelsap en sinaasappellikeur (vaak Grand Marnier of Cointreau) … Lees meer