Ik ga, dat weten jullie intussen wel, vaak naar Barcelona, sinds we daar een flatje hebben. Wanneer ik niet moet DJ’n in het weekend, dan blokkeer ik m’n agenda graag om er letterlijk even uit te vliegen, en eens te ontsnappen aan de drukte en eens heerlijk bij te gaan tanken in mijn favoriete stad.
Maar ook dichterbij zijn er een paar plekjes waar ik ontzettend graag naar toe ga. Het zijn onze geheime ontsnap-adresjes die ik toch graag even met jullie deel. Want af en toe is het gewoon lekker om eens even een weekendje weg te zijn van thuis en je eens goed te laten verwennen.
Het is wellicht al meer dan 15 jaar geleden dat we dit prachtige hotel in Poperinge ontdekten. We waren in de streek voor een bezoek aan de poëziezomer van Watou en wilden ergens in de buurt in een mooie tuin gaan dineren. Ik had toen net een artikel gelezen over de jonge belofte chef Bert Recour die een mooi restaurant had geopend in Poperinge en reserveerde er een tafeltje voor ons en een bevriend koppel.
We vonden het eten heel lekker, niet te vergezocht, met mooie producten, licht en stijlvol. De uitbaters Bert en zijn lieve vrouw Inge zijn fantastisch vriendelijke mensen. En toen we een rondleiding kregen in het hotel waren we meteen onder de indruk van het prachtige pand (het geboortehuis van modeontwerper Edward Vermeulen) en de mooie romantische inrichting door Pieter Porters.
Sindsdien komen we er elk jaar minstens een keertje en hebben we er prachtige avonden beleefd. Ik herinner me één van de laatste dinetjes met Dre Steemans, Felice daar heel goed. Maar ik vierde er ook mijn veertigste verjaardag met de hele familie. En we gingen er al met veel vrienden heen. Om lekker te eten, mooie wijn te drinken, en te slapen in één van de prachtige suites.
Guido Gezellestraat 7
B 8970 Poperinge
0032 57 33 57 25
Sjaak, één van mijn allerbeste vrienden, die ik al ken van tijdens mijn studies godsdienstwetenschappen in Leuven een kwart eeuw geleden, is intussen twintig jaar aan de slag als pastoor van de Engelssprekende Rooms-Katholieke parochie in Den Haag. Er is bijna niemand met wie ik liever klets over het leven en de (on-)zin ervan, en we doen dat allebei graag bij een lange wandeling, maar ook bij een goed etentje en een prima glas wijn.
Den Haag is voor dat alles een geschikte stad met prachtige pleinen en lanen, heel veel cultuur, mooie antiekwinkels en galerietjes, de stranden van Scheveningen en Wassenaar vlakbij, en veel goede restaurants.
Mijn favoriete hotel is daar Des Indes. Hotel Des Indes bevindt zich zonder meer op een van de mooiste plekken van Koninklijk Den Haag, aan het lommerrijke Lange Voorhout. Het hotel wordt omringd door luxe winkelstraten, prominente musea, theaters en vele inspirerende restaurants. Het Binnenhof met de Hofvijver, Paleis Noordeinde, de Tweede Kamer, het Mauritshuis, Museum Escher in het Paleis en Panorama Mesdag bevinden zich allen op slechts een steenworp afstand.
Er zit een spa waar ik mezelf graag eens laat verwennen met een fijne massage, manicure of pedicure. En in het uitstekende restaurant kun je in de namiddag terecht voor een lekker afternoon tea. De kamers zijn heel mooi ingericht en de gangen en salons zijn echt zeer majestueus.
Lange Voorhout 54-56,
2514 EG Den Haag,
Nederland
+31 70 361 2345
De eerste keer dat we hier kwamen moet zo’n vijftien jaar geleden geweest zijn. We vertrokken na een jaar lang ochtendshows op Qmusic en een drukke dj-nacht begin juli naar het Zuiden van Frankrijk, en zochten een plek om onze eerste nacht door te brengen. Ik wou een plezierig hotelletje vinden in de buurt van Reims waar een restaurant met een Michelinster bij hoorde. We hadden dat wel eens verdiend.
In het centrum van Reims was er toen een prestigieus driesterrenrestaurant, maar dat was voor ons toen toch veel te prijzig. Maar in Tinqueux, vlakbij Reims lag L’ Assiette Champenoise, waar de jonge Arnaud Lallement sinds een paar jaar de chef was. Hij had het restaurant overgenomen van z’n vader Jean-Pierre Lallement die kort daarvoor overleden was, en wist al snel zijn eerste ster binnen te halen. Helemaal terecht trouwens: we waren meteen onder de indruk van zijn uiterst smaakvolle keuken. Hedendaags, maar toch niet overdreven hip, met prachtige producten die helemaal tot hun recht mochten komen.
Sindsdien zijn we er al vaak op bezoek geweest en de keuken van Lallement is steeds verfijnder en op een ingetogen manier toch spectaculairder geworden. Het hotel is prachtig gerenoveerd en heeft nu 5 sterren, het interieur van het restaurant heeft evenzeer een prachtige trendy look gekregen in 2010. Er zit een mooi overdekt zwembad aan het hotel, en de salons en de bar zijn erg stijlvol en gezellig.
En het belangrijkste: voor de waanzinnige kwaliteit van zijn keuken heeft Arnaud Lallement in 2005 z’n tweede, en in 2014 z’n derde Michelinster gekregen. In dat jaar werd hij trouwens ook tot Chef Van Het Jaar uitgeroepen door Gault & Millau. Helemaal terecht, want op weinig plekken in Frankrijk, en ver daarbuiten kun je zo ontzettend lekker eten.
40 Avenue Paul Vaillant-Couturier
51430 Tinqueux
Frankrijk
+33 3 26 84 64 64
www.assiettechampenoise.com
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer