Mijn eerste etentje in een sterrenrestaurant was knettergek
Nieuws

Mijn eerste etentje in een sterrenrestaurant was knettergek

Het is bijna dertig jaar geleden. Begin jaren 90. Ik was toen al heel veel aan het werken. Ook al studeerde ik nog, ik deed ook al veel op radio en TV, schreef columns in de krant en had mijn eerste boek uit, en ik begon te DJ’n op feestjes. En omdat ik hield van lekker eten, las ik er veel over, experimenteerde zelf al wat in de keuken, en ik ging graag op restaurant. Dat waren vooral eenvoudige brasserieën in Leuven waar ik in die tijd godsdienstwetenschappen volgde. Maar beetje bij beetje begon het toch te kriebelen om ook eens naar een sterrenrestaurant te gaan.

En op een mooie dag vertelde mijn tandarts Louis mij dat hij naar een super speciaal restaurant was geweest in Wortegem-Petegem, van een redelijk geschifte jonge chef, die een eerste ster had gekregen (of genoemd werd als kanshebber) en die zeer speciaal kookte. Een zekere Piet. Huysentruyt was zijn naam. Piet was toen nog jong en veelbelovend, hij was nog niet op TV te zien, maar hij kreeg al snel een bijzondere naam in de culinaire wereld, omdat hij erg rock and roll was en gedurfd.

Louis had me goesting gegeven om het er toch ook eens op te wagen, en toen mijn toenmalige lief 21 werd, reden we met mijn eerste kleine autootje naar Wortegem Petegem. Het werd een waanzinnige avond. Redelijk zottekes eigenlijk. Het was er behoorlijk duur voor zo’n jonge snotters, maar ik had er voor gespaard, en het was er echt geweldig. Maar Piet kookte in die tijd dingen die ik nog nooit geproefd had in mijn leven, en vooral zijn combinaties waren knettergek: varkenspoot met oester, herinner ik me nog goed. Er stonden toen ook “stierenkloten” op de kaart. Zotte gerechten, maar ook zot lekker.

Ik zal die avond nooit vergeten, al word ik 100. Later werd Piet wereldberoemd in Vlaanderen met zijn populaire dagelijkse kookprogramma op VTM en later met SOS Piet. Maar als mensen wel eens zeiden: Pietje is ook niet veel meer dan een TV-kokske, heb ik hem altijd verdedigd. Piet is een hele straffe vakman, die ontzettend goed kookt, en heel verrassend durfde te koken terwijl toen, begin jaren 90 nog zeer klassiek werd gekookt door de meeste Michelin-chefs. Piet heeft me mijn eerste echt gastronomische ervaring bezorgd, en mijn waardering is altijd groot gebleven voor deze eigenzinnige topchef.

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer