Mijn eerste etentje in een sterrenrestaurant was knettergek
Nieuws

Mijn eerste etentje in een sterrenrestaurant was knettergek

Het is bijna dertig jaar geleden. Begin jaren 90. Ik was toen al heel veel aan het werken. Ook al studeerde ik nog, ik deed ook al veel op radio en TV, schreef columns in de krant en had mijn eerste boek uit, en ik begon te DJ’n op feestjes. En omdat ik hield van lekker eten, las ik er veel over, experimenteerde zelf al wat in de keuken, en ik ging graag op restaurant. Dat waren vooral eenvoudige brasserieën in Leuven waar ik in die tijd godsdienstwetenschappen volgde. Maar beetje bij beetje begon het toch te kriebelen om ook eens naar een sterrenrestaurant te gaan.

En op een mooie dag vertelde mijn tandarts Louis mij dat hij naar een super speciaal restaurant was geweest in Wortegem-Petegem, van een redelijk geschifte jonge chef, die een eerste ster had gekregen (of genoemd werd als kanshebber) en die zeer speciaal kookte. Een zekere Piet. Huysentruyt was zijn naam. Piet was toen nog jong en veelbelovend, hij was nog niet op TV te zien, maar hij kreeg al snel een bijzondere naam in de culinaire wereld, omdat hij erg rock and roll was en gedurfd.

Louis had me goesting gegeven om het er toch ook eens op te wagen, en toen mijn toenmalige lief 21 werd, reden we met mijn eerste kleine autootje naar Wortegem Petegem. Het werd een waanzinnige avond. Redelijk zottekes eigenlijk. Het was er behoorlijk duur voor zo’n jonge snotters, maar ik had er voor gespaard, en het was er echt geweldig. Maar Piet kookte in die tijd dingen die ik nog nooit geproefd had in mijn leven, en vooral zijn combinaties waren knettergek: varkenspoot met oester, herinner ik me nog goed. Er stonden toen ook “stierenkloten” op de kaart. Zotte gerechten, maar ook zot lekker.

Ik zal die avond nooit vergeten, al word ik 100. Later werd Piet wereldberoemd in Vlaanderen met zijn populaire dagelijkse kookprogramma op VTM en later met SOS Piet. Maar als mensen wel eens zeiden: Pietje is ook niet veel meer dan een TV-kokske, heb ik hem altijd verdedigd. Piet is een hele straffe vakman, die ontzettend goed kookt, en heel verrassend durfde te koken terwijl toen, begin jaren 90 nog zeer klassiek werd gekookt door de meeste Michelin-chefs. Piet heeft me mijn eerste echt gastronomische ervaring bezorgd, en mijn waardering is altijd groot gebleven voor deze eigenzinnige topchef.

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer