En dit is mijn favoriete festivalfood!

Tomorrowland is weer volle bak aan de gang. Daar geven sterrenchefs uit de hele wereld weer het beste van zichzelf. Mijn copain Roger van Damme wist weer uit te pakken met een indrukwekkend nieuw dessert, en Sergio Herman kookt er altijd een prachtige sterrenmaaltijd. Maar ook vele andere topchefs zijn weer van de partij.

Dat is eigenlijk ook maar een evolutie van de voorbije jaren. Met de komst van meer en meer leuke foodtrucks is het eten op de meeste festivals er echt stevig op vooruit gegaan. Vroeger mocht je niet veel meer verwachten dan frietjes of een hotdog. Dat is nu wel anders. Zeker op Tomorrowland.

Maar de allerbeste festivalcatering van de hele wereld kun je volgens mij in Spanje vinden, op het festival van Cap Roig.

Sowieso is de setting on-ge-lo-fe-lijk. Het festival vindt plaats in de bergen, vlak aan de zee, aan de voet van een kasteel in het Noorden van Spanje op ongeveer anderhalf uur rijden van Barcelona. Grote kleppers als Lady Gaga en Sting zijn er al komen optreden, en het festival vindt ongeveer de hele zomer plaats.

Vanavond ga ik er kijken naar Diana Krall, de vrouw van Elvis Costello en een geweldige jazzy pianiste en zangeres die naast eigen songs ook de mooiste standards onder handen durft te nemen.

En voor en na het concert kun je op een prachtige locatie op het festivalterrein, vlak onder de tribunes en aan het kasteel heerlijk buiten dineren op sterrenniveau. Letterlijk: onder een sterrenhemel. Maar het eten is ook een dikke vette ster waard.

Want Via Veneto, mijn favoriete klassieke restaurant in Barcelona, waar ze sinds de jaren zeventig een welverdiende Michelinster hebben verhuist elke zomer voor elk concert naar het festival.

Je kunt er heerlijke zomers gerechten à la carte eten, Zuiderse topklasse. En de wijnkaart, die weliswaar wat beperkter is dan in hun restaurant in Barcelona (alles moet verhuisd worden namelijk) staat vol heerlijke zomerse wijnen van topniveau.

Ik kijk er alwaar naar uit om daar vanavond met zicht over de Middellandse zee te genieten van een zalige maaltijd al fresco en daarna van een concert van één van mijn lievelingsartiesten.