Mijn kleine briefje voor de jarige Roger van Damme (50)

Lieve lieve vriend Roger,

Jongeman. Frisse rakker. Het is gebeurd. Er staat een 5 voor je leeftijd. Ik volg wel over een paar jaar, maar toch. Jij zit al op die mooie tram. Mijn goede vriend Kürt Rogiers was je al vooraf gegaan. En nu jij dus ook. Nu zit je bij het clubje van de grijze mannen. Het clubke van halfweg. Want een eeuw zul je misschien wel worden, maar geen 120. Het is dus een kantel-leeftijd. Je zit op je hoogtepunt, in de fleur van je leven. En daarom moet er vandaag gevierd worden.

Op je veertigste verjaardag was ik de DJ. We kenden elkaar toen al een tijdje, maar dat feestje was echt een speciaal moment. Er was lekker eten, er was goede drank, er waren familie en vrienden, en ik speelde plaatjes. Was ik overigens wel wat zenuwachtig voor hoor. Want jij hebt in je jonge jaren in Sluis ook nog DJ gespeeld. In danscafé de Jopie. Volgens tripadvisor nummer 1 van 2 in het nachtleven van Sluis. Nou. En daar was jij DJ. En Dimitri Vegas en Like Mike zijn vandaag goede vrienden van je. Daar is DJ Ornelis maar een amateurtje bij. Maar kom, de sfeer was goed, daar op je veertigste verjaardag.

Vandaag op je vijftigste had er opnieuw een mooi feest moeten zijn. De zon schijnt. Je kent wel wat volk dat een beetje lekker eten kan maken, en de goede flesjes liggen altijd klaar in jullie kelder. Ik zou nog wel eens wat liedjes aan elkaar gedraaid hebben, ook al zou dat deze keer dan wel in het voorprogramma van je zonen zijn geweest, want die twee kunnen ook overweg met de draaitafel. Maar goed. Het is covid, en feestjes zijn beperkt tot 4 man, buiten. Het zal voor jou dus een feestje worden met Cindy en de zonen. De belangrijkste mensen in je leven. Zij, en je lieve lieve ouders. Hopelijk zie je hen ook even tussendoor. Ons feestje voor jou komt nog wel. Die knuffel en dat cadeautje volgen nog wel. Binnenkort. Als alles weer een klein beetje normaal is. En als jullie terras  van Het Gebaar dan alvast weer open mag. Wat zul je daar toch naar uitkijken, Roger. Al moet ik zeggen dat je het voorbije jaar met je take away als één van de beste in ons land de boel mooi draaiende hebt weten te houden. Zo ben jij: nooit bij de pakken blijven zitten, altijd ondernemen. Je bent een voorbeeld man. Met je humor en je doorzettingsvermogen, met je vakkennis en je grote trouw als het over vriendschap gaat.

Vriend, ik wil je bedanken voor alles. Wat hebben wij na al die jaren een fijne band opgebouwd, oude rakker. We kunnen lekker kletsen over desserts en hartige gerechten, we hebben een kookprogramma samen mogen maken op njam! en al eens samen gekookt voor het goede doel in Het Gebaar, en als we met z’n tweetjes uit eten gaan, gaat het altijd wel over restaurants en nieuwe ontwikkelingen in de culinaire wereld. Maar meer dan dat ben je een echte vriend, iemand bij wie ik terecht kan als ik ergens mee zit, en je durft me in alle vertrouwen ook jouw dromen en moeilijkheden toevertrouwen. Het is fijn om aan jou een luisterend oor te hebben, en ik probeer dat ook voor jou te zijn. Merci voor alles. Geniet van deze zalige zonnige dag met je prachtige gezinnetje, en ik zal je wel nooit inhalen qua leeftijd, maar ik kom je met stevige tred achterna.

Laat ons hopen dat we nog veel mogen kletsen en klinken op het leven. Een gelukkige verjaardag bakkertje, een happy birthday chef, een zalige feestdag grote vriend! Love you,

 

Sven