Mijn mama houdt niet van blasé
Nieuws

Mijn mama houdt niet van blasé

Het is Moederdag vandaag. Leve mama Anny, zeg ik dan. Ik heb haar vrijdag al een dikke knuffel en bloemetjes gebracht, want vandaag moet ik koken voor twaalf vrienden. Dus het wordt een drukke dag. Maar dat vindt ze prima. Mama is niet iemand die dingen van ons eist, integendeel. Ze is superlief en super bescheiden. Maar… er is wel een maar. Er zijn er eigenlijk vijf. Dit zijn de zaken waar mijn mama niet van houdt, niet in de keuken, en ook niet in het leven. En eigenlijk zijn dat vijf mooie kwaliteiten van de mooiste vrouw in mijn leven. Ik zie je graag mama!

1. Mama Anny houdt niet van verspilling

Mijn mama kookt fantastisch goed. Met de eenvoudigste ingrediënten maakte ze voor ons altijd de lekkerste maaltijden. Dat heeft ze van haar eigen moeder, meme Julia. Er was bij ons thuis altijd eten genoeg. Maar verspilling, daar deden wij niet aan. Ook omdat mijn mama in haar jeugd zelf in een heel bescheiden, maar warm gezin is opgegroeid. Er was geen overvloed, dus moest meme altijd uitkijken wat ze wanneer kookte voor de drie kinderen. En als er restjes waren, dan werden die de dag nadien ofwel gewoon gegeten, of verwerkt in een creatief nieuw gerecht.

2. Mama Anny houdt niet van chiqué

Blasé, daar houdt mama niet van. Doe maar gewoon zegt ze altijd, dat is al zot genoeg. Dat wil niet zeggen dat ze niet houdt van lekker eten, en mijn ouders gaan de laatste jaren ook al eens graag naar een sterrenrestaurant. Maar als ze zelf kookt dan hoeft dat helemaal niet met kreeft of kaviaar of truffel of oesters of andere chique ingrediënten te zijn. De lekkerste maaltijden zijn die met eenvoudige eerlijke producten van bij ons, zegt ze altijd. En ik moet toegeven, als je me vraagt wat mijn laatste avondmaal zou mogen worden, zal ik zeker antwoorden: de gegratineerde witloof rolletjes van mijn mama.

3. Mama Anny houdt niet van teveel zout

Mama zet altijd peper en zout bij op tafel, wanneer we bij haar gaan eten. “Want het zal wel niet genoeg gekruid zijn voor jullie,” zegt ze dan altijd. Meestal valt dat reuze mee. Maar mama zal liever andere smaakmakers of kruiden gebruiken dan zout omdat dat niet zo goed is voor de gezondheid. Zout op de aardappelen, dat vindt mama zelfs niet nodig. Kijk, dat is één van de dingen waarin we wel een beetje verschillen. Ik durf wel eens wat steviger afkruiden dan zij, ook met zout ben ik een stuk kwistiger. Maar goed, dat is ook een kwestie van smaak en gewoonte natuurlijk.

4. Mama Anny houdt niet van mensen met honger

Niemand zal ooit met honger van tafel gaan bij ons thuis. Er is altijd genoeg eten. Toen we klein waren was er ook voor de vriendjes die kwamen spelen altijd wel iets lekkers in huis, of mama maakte pannenkoeken of wafels voor ze. Ook vrienden van mama en papa die het wat lastiger hebben of een moeilijke periode doormaken in het leven zijn altijd welkom. En altijd mogen ze de benen onder tafel steken voor een lekkere maaltijd. Die gastvrijheid en gulheid is fenomenaal.

5. Mama Anny wil vooral niet in de picture staan

Mijn papa was schooldirecteur, topsporter, en is de gewezen bondscoach in de atletiek. Papa neemt graag het woord en hij doet dat met verve. Mama stelt zich liever bescheiden op en houdt zich wat meer schuil in de coulissen van het leven. Ook als is ze een echt geweldige kok en heeft ze heel veel lekkere recepten in de schuif liggen, ze wil er niet mee uitpakken. Dus telkens als ik hier een recept deel van haar zegt ze dat ik haar niet teveel in de spotlights moet zetten. Maar ik doe het toch, want haar recepten zijn zalig en ze is de beste mama van de wereld. En eerlijk? Ik denk dat ze daar stiekem toch ook wel wat van geniet.

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer