Mijn mama houdt niet van blasé

Het is Moederdag vandaag. Leve mama Anny, zeg ik dan. Ik heb haar vrijdag al een dikke knuffel en bloemetjes gebracht, want vandaag moet ik koken voor twaalf vrienden. Dus het wordt een drukke dag. Maar dat vindt ze prima. Mama is niet iemand die dingen van ons eist, integendeel. Ze is superlief en super bescheiden. Maar… er is wel een maar. Er zijn er eigenlijk vijf. Dit zijn de zaken waar mijn mama niet van houdt, niet in de keuken, en ook niet in het leven. En eigenlijk zijn dat vijf mooie kwaliteiten van de mooiste vrouw in mijn leven. Ik zie je graag mama!

1. Mama Anny houdt niet van verspilling

Mijn mama kookt fantastisch goed. Met de eenvoudigste ingrediënten maakte ze voor ons altijd de lekkerste maaltijden. Dat heeft ze van haar eigen moeder, meme Julia. Er was bij ons thuis altijd eten genoeg. Maar verspilling, daar deden wij niet aan. Ook omdat mijn mama in haar jeugd zelf in een heel bescheiden, maar warm gezin is opgegroeid. Er was geen overvloed, dus moest meme altijd uitkijken wat ze wanneer kookte voor de drie kinderen. En als er restjes waren, dan werden die de dag nadien ofwel gewoon gegeten, of verwerkt in een creatief nieuw gerecht.

2. Mama Anny houdt niet van chiqué

Blasé, daar houdt mama niet van. Doe maar gewoon zegt ze altijd, dat is al zot genoeg. Dat wil niet zeggen dat ze niet houdt van lekker eten, en mijn ouders gaan de laatste jaren ook al eens graag naar een sterrenrestaurant. Maar als ze zelf kookt dan hoeft dat helemaal niet met kreeft of kaviaar of truffel of oesters of andere chique ingrediënten te zijn. De lekkerste maaltijden zijn die met eenvoudige eerlijke producten van bij ons, zegt ze altijd. En ik moet toegeven, als je me vraagt wat mijn laatste avondmaal zou mogen worden, zal ik zeker antwoorden: de gegratineerde witloof rolletjes van mijn mama.

3. Mama Anny houdt niet van teveel zout

Mama zet altijd peper en zout bij op tafel, wanneer we bij haar gaan eten. “Want het zal wel niet genoeg gekruid zijn voor jullie,” zegt ze dan altijd. Meestal valt dat reuze mee. Maar mama zal liever andere smaakmakers of kruiden gebruiken dan zout omdat dat niet zo goed is voor de gezondheid. Zout op de aardappelen, dat vindt mama zelfs niet nodig. Kijk, dat is één van de dingen waarin we wel een beetje verschillen. Ik durf wel eens wat steviger afkruiden dan zij, ook met zout ben ik een stuk kwistiger. Maar goed, dat is ook een kwestie van smaak en gewoonte natuurlijk.

4. Mama Anny houdt niet van mensen met honger

Niemand zal ooit met honger van tafel gaan bij ons thuis. Er is altijd genoeg eten. Toen we klein waren was er ook voor de vriendjes die kwamen spelen altijd wel iets lekkers in huis, of mama maakte pannenkoeken of wafels voor ze. Ook vrienden van mama en papa die het wat lastiger hebben of een moeilijke periode doormaken in het leven zijn altijd welkom. En altijd mogen ze de benen onder tafel steken voor een lekkere maaltijd. Die gastvrijheid en gulheid is fenomenaal.

5. Mama Anny wil vooral niet in de picture staan

Mijn papa was schooldirecteur, topsporter, en is de gewezen bondscoach in de atletiek. Papa neemt graag het woord en hij doet dat met verve. Mama stelt zich liever bescheiden op en houdt zich wat meer schuil in de coulissen van het leven. Ook als is ze een echt geweldige kok en heeft ze heel veel lekkere recepten in de schuif liggen, ze wil er niet mee uitpakken. Dus telkens als ik hier een recept deel van haar zegt ze dat ik haar niet teveel in de spotlights moet zetten. Maar ik doe het toch, want haar recepten zijn zalig en ze is de beste mama van de wereld. En eerlijk? Ik denk dat ze daar stiekem toch ook wel wat van geniet.