Mijn papa (72) is weer gestart met z’n onbedoelde maar zeer efficiënte dieet
Nieuws

Mijn papa (72) is weer gestart met z’n onbedoelde maar zeer efficiënte dieet

Het is weer zover. Mijn papa André die intussen 72 is, is weer vertrokken naar Indië. Sinds hij een zevental jaar geleden met pensioen is gegaan is hij zich als vrijwilliger voor Fracarita België, de NGO van de Broeders Van Liefde actief gaan inzetten als educatief begeleider van scholen in de derde wereld. Papa was ooit m’n meester in het eerste leerjaar, en daarna was hij jarenlang directeur van de lagere school in Ursel. En hij is altijd een bezige bij geweest, niet alleen in het onderwijs, maar ook in de sport (hij was nationaal trainer atletiek nadat hij zelf atleet was geweest op hoog niveau) en ook in de kerk (hij was jarenlang lector en bestuurslid van de parochieraad). En toen hij op pensioen ging wou hij zich absoluut nog nuttig maken, en besliste hij dus om mee de scholen van de broeders in Afrika, Zuid-Amerika en India te gaan ondersteunen.

Papa geeft door het jaar lezingen aan Vlaamse scholen in het kader van de “Zuidactie” en hij zamelt zo mee geld in voor die scholen in de derde wereld, en elk jaar gaat hij ook enkele weken naar verschillende van deze scholen om daar de onderwijsstructuur mee uit te gaan bouwen, te professionaliseren en de leerkrachten extra opleidingen te geven. Hij doet dat nog steeds met hart en ziel. En geen inspanning is hem teveel. Want als hij bijvoorbeeld naar Congo gaat moet hij vaak lange lastige ritten maken van soms wel een halve tot een hele dag in erg moeilijke omstandigheden langs onverharde wegen om de school die hij daar steunt te kunnen bereiken, en de omstandigheden ter plekke zijn ook niet makkelijk. Logeren daar is best primitief, papa kan er bijvoorbeeld niet douchen. Ik denk dat ik het zelf niet zou zien zitten, maar hij klaagt er absoluut niet over. Je kunt je aan de lavabo ook wel wassen als er geen alternatief is, zegt hij. Want dat hoort volgens papa nu eenmaal bij dit soort vrijwilligerswerk, en de mensen ter plekke leven soms in slechtere omstandigheden… Papa is mijn held, en ik heb massa’s respect voor hem en het prachtige werk dat hij in de derde wereld verricht.

Papa is nu weer vertrokken naar India voor tien dagen naar de Saint Peter’s School in het kleine Indische plaatsje Simalia. Hij komt er al jarenlang. Het is een school voor de kinderen van de armsten der armsten. Tot enkele jaren geleden de uitbouw van dit oorspronkelijk kleine schooltje is begonnen, moesten de arme kinderen in deze streek al op jonge leeftijd werken in de mijnbouw, en was er van onderwijs voor hen geen sprake. Nu is de Saint Peter’s School mede door de steun van de Zuidactie van Fracarita een bloeiende en grote school geworden, en sinds enkele jaren is er zelfs een middelbare school bijgekomen die ook fantastisch draait. Papa komt er graag. Meer dan bij welk ander project heeft hij het gevoel dat er daar echt een gigantisch verschil is gemaakt door de Belgische steun, maar ook dat er erg respectvol en dankbaar mee wordt omgesprongen en dat het de lokale bevolking een enorme boost heeft gegeven.

Een hele lange inleiding om het over papa z’n onbedoelde maar wel goedwerkende dieet te hebben. In de school in Simalia waar hij in een sober maar proper kamertje (zelfs met douche!) verblijft, wordt er elke avond gekookt voor de broeders en dus ook voor papa. Het is en blijft een ontzettend arme buurt, dus ook de maaltijden zijn er erg sober. Papa houdt wel van Indisch eten, maar niet te spicy, en daar houden ze dan ook rekening mee. Hij krijgt er dus veel groenten, rijst en fruit te eten. Vlees en vis zijn er erg dure ingrediënten, en die worden er dan ook niet bereid. Eén keertje in die twee weken zullen ze weleens proberen om een klein stukje kip voor papa te bereiden, maar dat is hoogst uitzonderlijk. En eigenlijk wil papa dat ook niet. Hij past zich met het grootste gemak aan, aan de gewoonten en de beperkingen van de lokale keuken. Vegetarisch dus. En, ongelofelijk maar waar, na twee weken is hij altijd 3 a 4 kilo afgevallen.

Een mooie bijkomstigheid natuurlijk, want ook al gaat papa net als ik veel wandelen, en gaat hij daarnaast ook nog twee keer per week fitnessen, hij en mama houden ook van het goede leven, en eten graag lekker en goed. En dan moet je op je 72stenatuurlijk altijd wel wat uitkijken met wat je eet. Het lokale dieet in India is dus welgekomen zo voor een weekje of twee. Wanneer hij straks weer thuiskomt zal hij trots vertellen over z’n avonturen en hoe de school er weer op vooruit is gegaan, en zal hij er fijntjes aan toevoegen “en ik ben weer drie kilo kwijt”. Gelukkige man, die papa van mij, grote meneer, waar ik erg trots op ben. Hij is een voorbeeld: nooit klagen of zagen, altijd zijn schouders onder projecten zetten, ook in pittige omstandigheden. Hij ziet zelfs in die moeilijke omstandigheden altijd de voordelen. Al zal mama de dag dat hij terugkomt ongetwijfeld een lekker biefstukje voor hem bakken. Want na twee weken verplicht maar dus ook wel vrijwillig vegetariër te zijn, vindt hij dat ook wel weer lekker. En dat verdient hij ook. Mijn held.

Gerelateerde nieuwsberichten

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Boeken Hockney

Zaterdag is er nog eens een boekverkoop bij ons in de tuin!

Het is intussen een fijne traditie geworden. Een paar keer per jaar kun je mijn boeken ook bij me thuis komen kopen. Nu mijn nieuwe boek “De Poëzie Van Hockney” ook uit is, lassen we nog eens zo’n plezante verkoopdag in … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer