Mijn simpel (maar gewaagd) voorstel om onze restaurants te redden
Nieuws

Mijn simpel (maar gewaagd) voorstel om onze restaurants te redden

Net zoals in zoveel andere sectoren staat het water aan de lippen bij veel restaurateurs. Ze zijn super ongerust over de toekomst. Wanneer gaan ze weer open mogen? Gaan ze het financieel nog wel vol weten te houden tot dan. Gaat hun personeel nog wel terugkomen, of zijn die intussen in andere sectoren aan de slag? En de heropstart (ergens in maart?) zal sowieso geleidelijk gebeuren. Gaan de klanten dan wel snel terugkomen? Er zal dus nog een tijdje steun nodig zijn van de overheid als we niet willen dat duizenden restaurants straks definitief sluiten. De toestand is ernstig en vele restaurateurs zijn stilaan hopeloos.

Daarom heb ik een idee. Een voorstel. Maak straks, wanneer we weer kunnen denken aan een veilige heropstart van de horeca, restaurantbezoekjes weer fiscaal aftrekbaar. Vroeger konden mensen met een BTW-nummer dat doen. Ze gingen op restaurant, vroeg een BTW-briefje, en hielden dat bij om in hun belastingaangfite te verwerken. Ook privé-etentjes werden op die manier zelfs “afgetrokken van de belastingen”. Daar is de fiscus de afgelopen jaren veel strenger op geworden. Je moet tegenwoordig echt wel kunnen bewijzen dat je voor een bespreking met een klant op restaurant bent geweest. Dat valt ergens ook te begrijpen. De ganse maatschappij moet niet mee betalen aan de etentjes van de advocaat, de dokter, de loodgieter of de radio-DJ. Maar de restaurateurs hebben de voorbije jaren dat wel gevoeld in hun portemonnee. De combinatie van de witte kassa en de moeilijkere aftrekbaarheid van etentjes maakte het vak al een stuk moeilijker, en de marges zijn in de horeca al niet al te groot.

Maar waarom beslist de overheid niet om etentjes straks weer fiscaal interessant te maken? Voor bedrijven en zelfstandigen. Maar misschien zelfs ook voor particulieren. Er staat op dit moment zo gigantisch veel spaargeld op de spaarboekjes van de Belg. Om de economie straks weer goed te doen draaien, zullen mensen aangemoedigd moeten worden om weer volop te gaan leven, en te investeren. In de economie. Maar ook in geluk. Daarom mijn voorstel: maak restaurantbezoek fiscaal aantrekkelijk. Misschien maar voor een beperkt bedrag, per maand, of per jaar. Misschien niet voor de volle honderd procent; dat zou wellicht te mooi zijn. Maar als iedereen zou aangemoedigd worden om een paar honderd of misschien duizenden euro’s te besteden aan restaurantbezoekjes, door bijvoorbeeld de helft van dat bedrag fiscaal aftrekbaar te maken, gaat dat een gigantische boost geven aan de horeca, en dus ook aan de economie. En ook aan het geluk van de Belgen, die houden van lekker eten en een goed glas. En ze zullen na meer dan een jaar met ganse en halve lockdowns, straks in de zomer weer willen genieten van het goede leven, en het geld willen laten rollen, zeker als de overheid hen daar nog een beetje in stimuleert ook. Komaan overheid, denk eens na over mijn voorstel.

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer