Mijn simpel (maar gewaagd) voorstel om onze restaurants te redden
Nieuws

Mijn simpel (maar gewaagd) voorstel om onze restaurants te redden

Net zoals in zoveel andere sectoren staat het water aan de lippen bij veel restaurateurs. Ze zijn super ongerust over de toekomst. Wanneer gaan ze weer open mogen? Gaan ze het financieel nog wel vol weten te houden tot dan. Gaat hun personeel nog wel terugkomen, of zijn die intussen in andere sectoren aan de slag? En de heropstart (ergens in maart?) zal sowieso geleidelijk gebeuren. Gaan de klanten dan wel snel terugkomen? Er zal dus nog een tijdje steun nodig zijn van de overheid als we niet willen dat duizenden restaurants straks definitief sluiten. De toestand is ernstig en vele restaurateurs zijn stilaan hopeloos.

Daarom heb ik een idee. Een voorstel. Maak straks, wanneer we weer kunnen denken aan een veilige heropstart van de horeca, restaurantbezoekjes weer fiscaal aftrekbaar. Vroeger konden mensen met een BTW-nummer dat doen. Ze gingen op restaurant, vroeg een BTW-briefje, en hielden dat bij om in hun belastingaangfite te verwerken. Ook privé-etentjes werden op die manier zelfs “afgetrokken van de belastingen”. Daar is de fiscus de afgelopen jaren veel strenger op geworden. Je moet tegenwoordig echt wel kunnen bewijzen dat je voor een bespreking met een klant op restaurant bent geweest. Dat valt ergens ook te begrijpen. De ganse maatschappij moet niet mee betalen aan de etentjes van de advocaat, de dokter, de loodgieter of de radio-DJ. Maar de restaurateurs hebben de voorbije jaren dat wel gevoeld in hun portemonnee. De combinatie van de witte kassa en de moeilijkere aftrekbaarheid van etentjes maakte het vak al een stuk moeilijker, en de marges zijn in de horeca al niet al te groot.

Maar waarom beslist de overheid niet om etentjes straks weer fiscaal interessant te maken? Voor bedrijven en zelfstandigen. Maar misschien zelfs ook voor particulieren. Er staat op dit moment zo gigantisch veel spaargeld op de spaarboekjes van de Belg. Om de economie straks weer goed te doen draaien, zullen mensen aangemoedigd moeten worden om weer volop te gaan leven, en te investeren. In de economie. Maar ook in geluk. Daarom mijn voorstel: maak restaurantbezoek fiscaal aantrekkelijk. Misschien maar voor een beperkt bedrag, per maand, of per jaar. Misschien niet voor de volle honderd procent; dat zou wellicht te mooi zijn. Maar als iedereen zou aangemoedigd worden om een paar honderd of misschien duizenden euro’s te besteden aan restaurantbezoekjes, door bijvoorbeeld de helft van dat bedrag fiscaal aftrekbaar te maken, gaat dat een gigantische boost geven aan de horeca, en dus ook aan de economie. En ook aan het geluk van de Belgen, die houden van lekker eten en een goed glas. En ze zullen na meer dan een jaar met ganse en halve lockdowns, straks in de zomer weer willen genieten van het goede leven, en het geld willen laten rollen, zeker als de overheid hen daar nog een beetje in stimuleert ook. Komaan overheid, denk eens na over mijn voorstel.

Gerelateerde nieuwsberichten

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer

National Chocolate Chip Day: een ode aan een geliefde lekkernij

Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip … Lees meer

Nakd_Lifestyle image_Fruit & Fibre bars_Apple & Strawberry_SP (1)

Verantwoord snacken was nog nooit zo lekker: ontdek de nieuwe nākd. Fruit & Fibre Bars #advertentie

Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer

Zin in iets lichts, feestelijks en boordevol smaak? 7x recepten met garnalen

Ik zal maar bekennen: garnalen zijn voor mij echte toppers in de keuken. Ze zijn elegant, snel klaar en ze geven meteen een verfijnde toets aan elk gerecht … Lees meer

Wat is moscato wijn en is het echt lekker of niet?

Eerlijk? Ik kan wel eens genieten van een glaasje Moscato, maar criticasters noemen het de limonade onder de wijnen. Moscato is dan ook een zoete, licht mousserende wijn die wordt gemaakt van de Muscat-druif, een van de oudste druivensoorten ter wereld … Lees meer