Mijn simpel (maar gewaagd) voorstel om onze restaurants te redden
Nieuws

Mijn simpel (maar gewaagd) voorstel om onze restaurants te redden

Net zoals in zoveel andere sectoren staat het water aan de lippen bij veel restaurateurs. Ze zijn super ongerust over de toekomst. Wanneer gaan ze weer open mogen? Gaan ze het financieel nog wel vol weten te houden tot dan. Gaat hun personeel nog wel terugkomen, of zijn die intussen in andere sectoren aan de slag? En de heropstart (ergens in maart?) zal sowieso geleidelijk gebeuren. Gaan de klanten dan wel snel terugkomen? Er zal dus nog een tijdje steun nodig zijn van de overheid als we niet willen dat duizenden restaurants straks definitief sluiten. De toestand is ernstig en vele restaurateurs zijn stilaan hopeloos.

Daarom heb ik een idee. Een voorstel. Maak straks, wanneer we weer kunnen denken aan een veilige heropstart van de horeca, restaurantbezoekjes weer fiscaal aftrekbaar. Vroeger konden mensen met een BTW-nummer dat doen. Ze gingen op restaurant, vroeg een BTW-briefje, en hielden dat bij om in hun belastingaangfite te verwerken. Ook privé-etentjes werden op die manier zelfs “afgetrokken van de belastingen”. Daar is de fiscus de afgelopen jaren veel strenger op geworden. Je moet tegenwoordig echt wel kunnen bewijzen dat je voor een bespreking met een klant op restaurant bent geweest. Dat valt ergens ook te begrijpen. De ganse maatschappij moet niet mee betalen aan de etentjes van de advocaat, de dokter, de loodgieter of de radio-DJ. Maar de restaurateurs hebben de voorbije jaren dat wel gevoeld in hun portemonnee. De combinatie van de witte kassa en de moeilijkere aftrekbaarheid van etentjes maakte het vak al een stuk moeilijker, en de marges zijn in de horeca al niet al te groot.

Maar waarom beslist de overheid niet om etentjes straks weer fiscaal interessant te maken? Voor bedrijven en zelfstandigen. Maar misschien zelfs ook voor particulieren. Er staat op dit moment zo gigantisch veel spaargeld op de spaarboekjes van de Belg. Om de economie straks weer goed te doen draaien, zullen mensen aangemoedigd moeten worden om weer volop te gaan leven, en te investeren. In de economie. Maar ook in geluk. Daarom mijn voorstel: maak restaurantbezoek fiscaal aantrekkelijk. Misschien maar voor een beperkt bedrag, per maand, of per jaar. Misschien niet voor de volle honderd procent; dat zou wellicht te mooi zijn. Maar als iedereen zou aangemoedigd worden om een paar honderd of misschien duizenden euro’s te besteden aan restaurantbezoekjes, door bijvoorbeeld de helft van dat bedrag fiscaal aftrekbaar te maken, gaat dat een gigantische boost geven aan de horeca, en dus ook aan de economie. En ook aan het geluk van de Belgen, die houden van lekker eten en een goed glas. En ze zullen na meer dan een jaar met ganse en halve lockdowns, straks in de zomer weer willen genieten van het goede leven, en het geld willen laten rollen, zeker als de overheid hen daar nog een beetje in stimuleert ook. Komaan overheid, denk eens na over mijn voorstel.

Gerelateerde nieuwsberichten

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer

Alle Boeken

Black Friday korting op al mijn boeken, van woensdag tot zondag!

Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer

Welke appels zijn het gezondste: rode of groene?

An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer

Dit zijn de grootste misverstanden over Thanksgiving

Dit zijn de vijf grootste misverstanden over Thanksgiving

Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer

10 dingen die je nog niet wist over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Niks aan te doen: daarom snoepen mensen zoveel op kantoor

Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer