Net zoals in zoveel andere sectoren staat het water aan de lippen bij veel restaurateurs. Ze zijn super ongerust over de toekomst. Wanneer gaan ze weer open mogen? Gaan ze het financieel nog wel vol weten te houden tot dan. Gaat hun personeel nog wel terugkomen, of zijn die intussen in andere sectoren aan de slag? En de heropstart (ergens in maart?) zal sowieso geleidelijk gebeuren. Gaan de klanten dan wel snel terugkomen? Er zal dus nog een tijdje steun nodig zijn van de overheid als we niet willen dat duizenden restaurants straks definitief sluiten. De toestand is ernstig en vele restaurateurs zijn stilaan hopeloos.
Daarom heb ik een idee. Een voorstel. Maak straks, wanneer we weer kunnen denken aan een veilige heropstart van de horeca, restaurantbezoekjes weer fiscaal aftrekbaar. Vroeger konden mensen met een BTW-nummer dat doen. Ze gingen op restaurant, vroeg een BTW-briefje, en hielden dat bij om in hun belastingaangfite te verwerken. Ook privé-etentjes werden op die manier zelfs “afgetrokken van de belastingen”. Daar is de fiscus de afgelopen jaren veel strenger op geworden. Je moet tegenwoordig echt wel kunnen bewijzen dat je voor een bespreking met een klant op restaurant bent geweest. Dat valt ergens ook te begrijpen. De ganse maatschappij moet niet mee betalen aan de etentjes van de advocaat, de dokter, de loodgieter of de radio-DJ. Maar de restaurateurs hebben de voorbije jaren dat wel gevoeld in hun portemonnee. De combinatie van de witte kassa en de moeilijkere aftrekbaarheid van etentjes maakte het vak al een stuk moeilijker, en de marges zijn in de horeca al niet al te groot.
Maar waarom beslist de overheid niet om etentjes straks weer fiscaal interessant te maken? Voor bedrijven en zelfstandigen. Maar misschien zelfs ook voor particulieren. Er staat op dit moment zo gigantisch veel spaargeld op de spaarboekjes van de Belg. Om de economie straks weer goed te doen draaien, zullen mensen aangemoedigd moeten worden om weer volop te gaan leven, en te investeren. In de economie. Maar ook in geluk. Daarom mijn voorstel: maak restaurantbezoek fiscaal aantrekkelijk. Misschien maar voor een beperkt bedrag, per maand, of per jaar. Misschien niet voor de volle honderd procent; dat zou wellicht te mooi zijn. Maar als iedereen zou aangemoedigd worden om een paar honderd of misschien duizenden euro’s te besteden aan restaurantbezoekjes, door bijvoorbeeld de helft van dat bedrag fiscaal aftrekbaar te maken, gaat dat een gigantische boost geven aan de horeca, en dus ook aan de economie. En ook aan het geluk van de Belgen, die houden van lekker eten en een goed glas. En ze zullen na meer dan een jaar met ganse en halve lockdowns, straks in de zomer weer willen genieten van het goede leven, en het geld willen laten rollen, zeker als de overheid hen daar nog een beetje in stimuleert ook. Komaan overheid, denk eens na over mijn voorstel.
Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen. Vandaag wil ik een aantal feestelijke hoofdgerechten met jullie delen … Lees meer
Een goed feest begint met lekkere hapjes. Je kunt uiteraard wat blokjes kaas en salami op de salontafel zetten, of een kommetje chips. En er is uiteraard niks verkeerd met wat toastjes … Lees meer
Zoek je inspiratie voor lekkere voorgerechten voor de feestdagen? Zoek dan vooral niet verder. Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen … Lees meer
Het is fantastisch hoeveel reacties ik elke dag nog krijg op Mijn Mama’s Kookboek. Het is, zo laten veel mensen mij weten, een prachtig boek geworden: een ode aan de keuken van mijn mama en mijn beide oma’s … Lees meer
Het is werkelijk ontroerend hoeveel mensen intussen Mijn Mama’s Kookboek hebben gekocht met een hele specifieke reden: ze willen de heerlijke gerechten uit onze jeugd overdragen van generatie naar generatie … Lees meer
Intussen woont onze kleine Hockney toch al een maand of twee bij ons en het is werkelijk zalig om zo’n zotte kitten in huis te hebben. Hij is lief en aanhankelijk maar ook een kleine gekkerd met veel onstuimige energie … Lees meer
Wat een rotweer he de laatste weken. Het is een herfst vol regen en wind. Niks om vrolijk van te worden. Maar kijk, aan het weer kunnen we niks veranderen … Lees meer
14 november is Wereld Diabetes Dag. Diabetes is een complexe aandoening die het gevolg is van verschillende factoren. Genetica is er een van, en daar kun je dus weinig aan doen … Lees meer