Steeds minder warme bakkers... Waarom?
Nieuws

Steeds minder warme bakkers… Waarom?

Het waren weer ontluisterende cijfers waar de kranten mee uitpakten enkele dagen terug: elke week sluiten twee warme bakkers de deuren in ons land. Ze stoppen er gewoon mee. Die dalende trend is nu al geruime tijd bezig. Hoe komt dat eigenlijk? Waarom houden zoveel bakkers de eer aan zichzelf?

Je kunt veel redenen bedenken. Mensen zouden, onder invloed van bepaalde dieetgoeroe’s, minder brood eten. Brood van de supermarkt is natuurlijk ook een stuk beter geworden dan vroeger. Je hebt er tegenwoordig veel meer variëteiten en vaak wordt het ter plekke (af)gebakken. Ook slagers ondervinden die concurrentie van de supermarkt. Maar zijn dat de enige, en vooral de echte redenen?

Ik vraag het me oprecht af. Ik denk dat het eerlijk gezegd vooral met de intensiteit van de job te maken heeft. Bakkers, en ook slagers, zijn ongelofelijk hard werkende mensen. Het aantal uren dat bakkers moeten kloppen is echt gigantisch, en dan nog bijna altijd wanneer wij lekker liggen te slapen. Wie wil nog zo’n waanzinnige uren kloppen. Mensen vinden de balans tussen werk en privé steeds belangrijker en dan is zo’n bakkersjob een pittige.

Ja, klanten zien op zondag de lange rijen voor de warme bakker staan, en denken dan al snel: “voila, die hun broodje is gebakken”. Maar ik zie vaak de lichten branden in de bakkerijen, wanneer ik op zaterdagnacht van DJ-sets terug kom gereden. Of door de week, wanneer ik naar de radio rijd. Dàn wordt dat broodje gebakken. In het holst van de nacht. Zodat het krakend vers is in de ochtend. Terwijl de rest van het land heerlijk ligt te snurken, werken die gasten aan ons (zondags) brood.

Ik wil daarom nog eens mijn warme steun uitspreken aan onze warme bakkers. Jullie zorgen elke dag weer voor een prachtig authentiek product. Ik hoop dat veel andere klanten dat ook doen. Ik wil het hen zelfs vragen om dat eens expliciet te doen. Jullie merci zeggen voor jullie harde, prachtige werk, voor jullie lekkere vers gebakken broden, voor jullie croissants, koffiekoeken en taartjes. Jullie zijn unieke vakmannen, waar we trots op mogen zijn en die we moeten koesteren. Geef dus niet op mannen en vrouwen, bak maar lekker voort, en neem tussendoor genoeg vakantie en rust, zodat jullie het volhouden. Stilzwijgend wordt jullie werk door miljoenen landgenoten warm gewaardeerd.

Gerelateerde nieuwsberichten

Gevulde inktvis met couscous en kippengehakt

Speciaal weekje, speciaal menu

Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer

10 plezante weetjes over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Voor de jojo in mij is dit een lastige periode. Herkenbaar?

Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer