Het waren weer ontluisterende cijfers waar de kranten mee uitpakten enkele dagen terug: elke week sluiten twee warme bakkers de deuren in ons land. Ze stoppen er gewoon mee. Die dalende trend is nu al geruime tijd bezig. Hoe komt dat eigenlijk? Waarom houden zoveel bakkers de eer aan zichzelf?
Je kunt veel redenen bedenken. Mensen zouden, onder invloed van bepaalde dieetgoeroe’s, minder brood eten. Brood van de supermarkt is natuurlijk ook een stuk beter geworden dan vroeger. Je hebt er tegenwoordig veel meer variëteiten en vaak wordt het ter plekke (af)gebakken. Ook slagers ondervinden die concurrentie van de supermarkt. Maar zijn dat de enige, en vooral de echte redenen?
Ik vraag het me oprecht af. Ik denk dat het eerlijk gezegd vooral met de intensiteit van de job te maken heeft. Bakkers, en ook slagers, zijn ongelofelijk hard werkende mensen. Het aantal uren dat bakkers moeten kloppen is echt gigantisch, en dan nog bijna altijd wanneer wij lekker liggen te slapen. Wie wil nog zo’n waanzinnige uren kloppen. Mensen vinden de balans tussen werk en privé steeds belangrijker en dan is zo’n bakkersjob een pittige.
Ja, klanten zien op zondag de lange rijen voor de warme bakker staan, en denken dan al snel: “voila, die hun broodje is gebakken”. Maar ik zie vaak de lichten branden in de bakkerijen, wanneer ik op zaterdagnacht van DJ-sets terug kom gereden. Of door de week, wanneer ik naar de radio rijd. Dàn wordt dat broodje gebakken. In het holst van de nacht. Zodat het krakend vers is in de ochtend. Terwijl de rest van het land heerlijk ligt te snurken, werken die gasten aan ons (zondags) brood.
Ik wil daarom nog eens mijn warme steun uitspreken aan onze warme bakkers. Jullie zorgen elke dag weer voor een prachtig authentiek product. Ik hoop dat veel andere klanten dat ook doen. Ik wil het hen zelfs vragen om dat eens expliciet te doen. Jullie merci zeggen voor jullie harde, prachtige werk, voor jullie lekkere vers gebakken broden, voor jullie croissants, koffiekoeken en taartjes. Jullie zijn unieke vakmannen, waar we trots op mogen zijn en die we moeten koesteren. Geef dus niet op mannen en vrouwen, bak maar lekker voort, en neem tussendoor genoeg vakantie en rust, zodat jullie het volhouden. Stilzwijgend wordt jullie werk door miljoenen landgenoten warm gewaardeerd.
Een goede twee weken geleden, op zondag 29 september, een prachtige zondagvoormiddag, maakte ik een heerlijke boswandeling met meer dan 100 winnaars van een wedstrijd die ik als fiere ambassadeur georganiseerd had samen met nākd … Lees meer
Wat ben ik gelukkig! Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”. Ik ben er super trots op. Het is een boek dat ik met heel veel liefde geschreven heb … Lees meer
De elBulli Foundation is een non-profitorganisatie opgericht door de wereldberoemde chef-kok Ferran Adrià na de sluiting van zijn legendarische restaurant elBulli in 2011 … Lees meer
Misschien heb je het al gezien op mijn sociale media. Ik ben lichter aan het koken, met veel gezonde ingrediënten, en met veel groenten. Slaatjes, maar ook heerlijke gewokte of gestoomde groenten, of ik rooster ze in mijn oven … Lees meer
Lekker eten willen we toch allemaal? Nu de dagen toch weer flink aan het korten zijn, en we zelfs bijna aan oktober zitten, wil ik jullie op deze maandag weer inspireren met een aantal lekkere gerechten … Lees meer
Een quesadilla is een heerlijk traditioneel Mexicaans gerecht dat bestaat uit een tortilla (meestal gemaakt van maïs of tarwe) die dan wordt gevuld met kaas en soms andere ingrediënten zoals vlees, groenten of bonen … Lees meer
Ik ben veel aan het sporten, probeer gezond te eten, en niet teveel alcohol te drinken. Omdat ik echt wat gezonder wou worden en wat kilo’s verliezen. Ik verkoop zelf wijn, en ik geniet van een lekker glas, maar toch denk ik toch ook goed na tegenwoordig wat ik drink en hoeveel … Lees meer
Vandaag is de dag van de chocolademelk! Ik ken een kleine maar geniale truc om je warme choco nog lekkerder te maken. Een beetje grof zeezout toevoegen is altijd lekker bij chocolade, dat weet iedereen, en zeker als het donkere chocolade is … Lees meer