Het is vandaag wereld meditatiedag. Eerlijk: ik ben nogal conservatief over dat soort zaken. Ik vereenzelvig meditatie al te vaak met zweverig gedoe. Onterecht, ik weet het. Maar ik denk vaak: ik wil niet in één of andere houding op een ongemakkelijk matje rare mantras gaan liggen herhalen terwijl ik daarbij een lotus in bloei probeer uit te beelden.
Cliché, I know. Maar dan weet je meteen dat ik wel redelijk kritisch sta tegenover veel zaken rond yoga en meditatie. Iedereen doet wat hij wil en wat hem gelukkig maakt, maar ik heb natuurlijk wel mijn reserves. Gelukkig zijn veel mensen vandaag op een hele andere manier bezig met meditatie. Het heeft voor een stuk met bewustzijn te maken. En dan vind ik “mindfulness” bijvoorbeeld wel erg boeiend. En zeker wanneer het over gezond eten gaat.
Ann De Bisschop was jarenlang een hele fijne collega van mij. Eerst als commercieel directrice van onze radio’s bij Medialaan, de laatste jaren als algemeen directeur, en tot voor kort was ze onze Wellbeing Director en vanuit die functie gepassioneerd begaan met het welzijn van alle medewerkers. Ann haar beleid was gebaseerd op 3 pijlers: een mentale balans, een goede fysieke gezondheid en gezonde voeding.
Tegenwoordig is ze Wellbeing consultant en Keynotespeaker bij Better Minds at Work en inspireert & coacht ze bedrijfsleiders. En ze motiveert medewerkers om met kleine aanpassingen in hun werkdag een groot verschil te maken en veel energieker te zijn op het werk. Ann is ook de auteur van het boek ‘Aftellen naar maandag’. Vooral haar ideeën over mindfulness en voeding boeien me. Daarom dit interview.
“Iedereen heeft tegenwoordig de mond vol van mindfulness. Mindful eten zorgt ervoor dat je stil staat bij wat je eet en wat je daarbij ervaart. Zelf heb ik dat een eerste keer onder begeleiding van Bjorn Prins geleerd met enkel 1 rozijn. Daarbij kwamen alle zintuigen aan bod: voelen, ruiken en proeven.”
“Door mindful te eten krijgje meer inzicht in je eetgedrag: wat eet je? En waarom eet je?”
“Door mindful te eten ontneem je je niets. .Je doet het alleen trager en met veel meer aandacht. Je gaat meer ontspannen om met eten.”
“We combineren te vaak eten met andere activiteiten : terwijl we televisie kijken, de krant lezen, … Onderzoek wees uit dat we 10% meer eten als we dit combineren met een andere activiteit.”
“Probeer je porties aan te passen : doe bv wat noten in een schaaltje ipv het hele zakje of doosje naast jou te nemen. Zo geniet je er meer van en eet je er gegarandeerd minder van.”
“Probeer ook langer te kauwen en gebruik hierbij al je zintuigen. Sta stil bij de geur, de smaak, de textuur.”
“Neem zelfs even een pauze tijdens het eten. Zo voel je beter wanneer je verzadigd bent en kan je bewust kiezen om te stoppen met eten.”
“Ook al is het doel van mindful eten niet om te vermageren, je zal merken dat het door deze tips toe te passen voor een aangenaam resultaat zal zorgen op je weegschaal.”
“De vraag die we ons ook moeten stellen is of we wel eten omdat we écht honger hebben. Of hebben we eerder last van :
De enige signalen van échte honger zijn…
“Inderdaad. Ga eerst na om welke soort honger het gaat. Zo ben je bewuster van je eetgedrag en zal je minder impulsief gaan eten. Ideaal dus om ongezonde eetgewoontes aan te pakken en te doorbreken.”
Wil je meer info over de visie van Ann, haar boeken als spreker, of inhuren als consultant voor je bedrijf, dan kun je terecht op haar website www.anndebisschop.be
De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer
Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer
Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer
Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer
Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer
Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer
Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer
In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer