Mindful eten? De weegschaal zal je blij maken!
Nieuws

Mindful eten? De weegschaal zal je blij maken!

Het is vandaag wereld meditatiedag. Eerlijk: ik ben nogal conservatief over dat soort zaken. Ik vereenzelvig meditatie al te vaak met zweverig gedoe. Onterecht, ik weet het. Maar ik denk vaak: ik wil niet in één of andere houding op een ongemakkelijk matje rare mantras gaan liggen herhalen terwijl ik daarbij een lotus in bloei probeer uit te beelden.

Cliché, I know. Maar dan weet je meteen dat ik wel redelijk kritisch sta tegenover veel zaken rond yoga en meditatie. Iedereen doet wat hij wil en wat hem gelukkig maakt, maar ik heb natuurlijk wel mijn reserves. Gelukkig zijn veel mensen vandaag op een hele andere manier bezig met meditatie. Het heeft voor een stuk met bewustzijn te maken. En dan vind ik “mindfulness” bijvoorbeeld wel erg boeiend. En zeker wanneer het over gezond eten gaat.

Ann De Bisschop was jarenlang een hele fijne collega van mij. Eerst als commercieel directrice van onze radio’s bij Medialaan, de laatste jaren als algemeen directeur, en tot voor kort was ze onze Wellbeing Director en vanuit die functie gepassioneerd begaan met het welzijn van alle medewerkers. Ann haar beleid was gebaseerd op 3 pijlers: een mentale balans, een goede fysieke gezondheid en gezonde voeding.

Tegenwoordig is ze Wellbeing consultant en Keynotespeaker bij Better Minds at Work en inspireert & coacht ze bedrijfsleiders. En ze motiveert medewerkers om met kleine aanpassingen in hun werkdag een groot verschil te maken en veel energieker te zijn op het werk. Ann is ook de auteur van het boek ‘Aftellen naar maandag’. Vooral haar ideeën over mindfulness en voeding boeien me. Daarom dit interview.

Mindful eten? De weegschaal zal je blij maken!

Dag Ann, kan je eens iets meer vertellen over hoe jij mindfulness en eten bekijkt?

“Iedereen heeft tegenwoordig de mond vol van mindfulness. Mindful eten zorgt ervoor dat je stil staat bij wat je eet en wat je daarbij ervaart. Zelf heb ik dat een eerste keer onder begeleiding van Bjorn Prins geleerd met enkel 1 rozijn. Daarbij kwamen alle zintuigen aan bod: voelen, ruiken en proeven.”

“Door mindful te eten krijgje meer inzicht in je eetgedrag: wat eet je? En waarom eet je?”

“Door mindful te eten ontneem je je niets. .Je doet het alleen trager en met veel meer aandacht. Je gaat meer ontspannen om met eten.”

“We combineren te vaak eten met andere activiteiten : terwijl we televisie kijken, de krant lezen, … Onderzoek wees uit dat we 10% meer eten als we dit combineren met een andere activiteit.”

Hoe moeten we dan ons eetgedrag aanpassen volgens jou om gezonder te leven?

“Probeer je porties aan te passen : doe bv wat noten in een schaaltje ipv het hele zakje of doosje naast jou te nemen. Zo geniet je er meer van en eet je er gegarandeerd minder van.”

“Probeer ook langer te kauwen en gebruik hierbij al je zintuigen. Sta stil bij de geur, de smaak, de textuur.”

“Neem zelfs even een pauze tijdens het eten. Zo voel je beter wanneer je verzadigd bent en kan je bewust kiezen om te stoppen met eten.”

“Ook al is het doel van mindful eten niet om te vermageren, je zal merken dat het door deze tips toe te passen voor een aangenaam resultaat zal zorgen op je weegschaal.”

Je hebt ook zo je eigen idee over hoe we honger ervaren he Ann?

“De vraag die we ons ook moeten stellen is of we wel eten omdat we écht honger hebben. Of hebben we eerder last van :

  • Ooghonger: door eten te zien of anderen te zien eten.
  • Neushonger: door het te ruikenvan lekker eten.
  • Hoofdhonger: door vaste gewoontes ( bvb ik eet altijd als ik TV kijk).
  • Harthonger: door emoties of stress.

De enige signalen van échte honger zijn…

  • Maaghonger: omdat je maag aangeeft dat ze leeg is.
  • Lichaamshonger: omdat je lichaam aangeeft dat het eten nodig heeft om te kunnen presteren, zowel mentaal als fysiek.”

Je moet je dus bewust zijn van wat honger echt betekent?

“Inderdaad. Ga eerst na om welke soort honger het gaat. Zo ben je bewuster van je eetgedrag en zal je minder impulsief gaan eten. Ideaal dus om ongezonde eetgewoontes aan te pakken en te doorbreken.”

Wil je meer info over de visie van Ann, haar boeken als spreker, of inhuren als consultant voor je bedrijf, dan kun je terecht op haar website www.anndebisschop.be

Gerelateerde nieuwsberichten

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer