Mindful eten? De weegschaal zal je blij maken!
Nieuws

Mindful eten? De weegschaal zal je blij maken!

Het is vandaag wereld meditatiedag. Eerlijk: ik ben nogal conservatief over dat soort zaken. Ik vereenzelvig meditatie al te vaak met zweverig gedoe. Onterecht, ik weet het. Maar ik denk vaak: ik wil niet in één of andere houding op een ongemakkelijk matje rare mantras gaan liggen herhalen terwijl ik daarbij een lotus in bloei probeer uit te beelden.

Cliché, I know. Maar dan weet je meteen dat ik wel redelijk kritisch sta tegenover veel zaken rond yoga en meditatie. Iedereen doet wat hij wil en wat hem gelukkig maakt, maar ik heb natuurlijk wel mijn reserves. Gelukkig zijn veel mensen vandaag op een hele andere manier bezig met meditatie. Het heeft voor een stuk met bewustzijn te maken. En dan vind ik “mindfulness” bijvoorbeeld wel erg boeiend. En zeker wanneer het over gezond eten gaat.

Ann De Bisschop was jarenlang een hele fijne collega van mij. Eerst als commercieel directrice van onze radio’s bij Medialaan, de laatste jaren als algemeen directeur, en tot voor kort was ze onze Wellbeing Director en vanuit die functie gepassioneerd begaan met het welzijn van alle medewerkers. Ann haar beleid was gebaseerd op 3 pijlers: een mentale balans, een goede fysieke gezondheid en gezonde voeding.

Tegenwoordig is ze Wellbeing consultant en Keynotespeaker bij Better Minds at Work en inspireert & coacht ze bedrijfsleiders. En ze motiveert medewerkers om met kleine aanpassingen in hun werkdag een groot verschil te maken en veel energieker te zijn op het werk. Ann is ook de auteur van het boek ‘Aftellen naar maandag’. Vooral haar ideeën over mindfulness en voeding boeien me. Daarom dit interview.

Mindful eten? De weegschaal zal je blij maken!

Dag Ann, kan je eens iets meer vertellen over hoe jij mindfulness en eten bekijkt?

“Iedereen heeft tegenwoordig de mond vol van mindfulness. Mindful eten zorgt ervoor dat je stil staat bij wat je eet en wat je daarbij ervaart. Zelf heb ik dat een eerste keer onder begeleiding van Bjorn Prins geleerd met enkel 1 rozijn. Daarbij kwamen alle zintuigen aan bod: voelen, ruiken en proeven.”

“Door mindful te eten krijgje meer inzicht in je eetgedrag: wat eet je? En waarom eet je?”

“Door mindful te eten ontneem je je niets. .Je doet het alleen trager en met veel meer aandacht. Je gaat meer ontspannen om met eten.”

“We combineren te vaak eten met andere activiteiten : terwijl we televisie kijken, de krant lezen, … Onderzoek wees uit dat we 10% meer eten als we dit combineren met een andere activiteit.”

Hoe moeten we dan ons eetgedrag aanpassen volgens jou om gezonder te leven?

“Probeer je porties aan te passen : doe bv wat noten in een schaaltje ipv het hele zakje of doosje naast jou te nemen. Zo geniet je er meer van en eet je er gegarandeerd minder van.”

“Probeer ook langer te kauwen en gebruik hierbij al je zintuigen. Sta stil bij de geur, de smaak, de textuur.”

“Neem zelfs even een pauze tijdens het eten. Zo voel je beter wanneer je verzadigd bent en kan je bewust kiezen om te stoppen met eten.”

“Ook al is het doel van mindful eten niet om te vermageren, je zal merken dat het door deze tips toe te passen voor een aangenaam resultaat zal zorgen op je weegschaal.”

Je hebt ook zo je eigen idee over hoe we honger ervaren he Ann?

“De vraag die we ons ook moeten stellen is of we wel eten omdat we écht honger hebben. Of hebben we eerder last van :

  • Ooghonger: door eten te zien of anderen te zien eten.
  • Neushonger: door het te ruikenvan lekker eten.
  • Hoofdhonger: door vaste gewoontes ( bvb ik eet altijd als ik TV kijk).
  • Harthonger: door emoties of stress.

De enige signalen van échte honger zijn…

  • Maaghonger: omdat je maag aangeeft dat ze leeg is.
  • Lichaamshonger: omdat je lichaam aangeeft dat het eten nodig heeft om te kunnen presteren, zowel mentaal als fysiek.”

Je moet je dus bewust zijn van wat honger echt betekent?

“Inderdaad. Ga eerst na om welke soort honger het gaat. Zo ben je bewuster van je eetgedrag en zal je minder impulsief gaan eten. Ideaal dus om ongezonde eetgewoontes aan te pakken en te doorbreken.”

Wil je meer info over de visie van Ann, haar boeken als spreker, of inhuren als consultant voor je bedrijf, dan kun je terecht op haar website www.anndebisschop.be

Gerelateerde nieuwsberichten

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer