Mindful eten? De weegschaal zal je blij maken!
Nieuws

Mindful eten? De weegschaal zal je blij maken!

Het is vandaag wereld meditatiedag. Eerlijk: ik ben nogal conservatief over dat soort zaken. Ik vereenzelvig meditatie al te vaak met zweverig gedoe. Onterecht, ik weet het. Maar ik denk vaak: ik wil niet in één of andere houding op een ongemakkelijk matje rare mantras gaan liggen herhalen terwijl ik daarbij een lotus in bloei probeer uit te beelden.

Cliché, I know. Maar dan weet je meteen dat ik wel redelijk kritisch sta tegenover veel zaken rond yoga en meditatie. Iedereen doet wat hij wil en wat hem gelukkig maakt, maar ik heb natuurlijk wel mijn reserves. Gelukkig zijn veel mensen vandaag op een hele andere manier bezig met meditatie. Het heeft voor een stuk met bewustzijn te maken. En dan vind ik “mindfulness” bijvoorbeeld wel erg boeiend. En zeker wanneer het over gezond eten gaat.

Ann De Bisschop was jarenlang een hele fijne collega van mij. Eerst als commercieel directrice van onze radio’s bij Medialaan, de laatste jaren als algemeen directeur, en tot voor kort was ze onze Wellbeing Director en vanuit die functie gepassioneerd begaan met het welzijn van alle medewerkers. Ann haar beleid was gebaseerd op 3 pijlers: een mentale balans, een goede fysieke gezondheid en gezonde voeding.

Tegenwoordig is ze Wellbeing consultant en Keynotespeaker bij Better Minds at Work en inspireert & coacht ze bedrijfsleiders. En ze motiveert medewerkers om met kleine aanpassingen in hun werkdag een groot verschil te maken en veel energieker te zijn op het werk. Ann is ook de auteur van het boek ‘Aftellen naar maandag’. Vooral haar ideeën over mindfulness en voeding boeien me. Daarom dit interview.

Mindful eten? De weegschaal zal je blij maken!

Dag Ann, kan je eens iets meer vertellen over hoe jij mindfulness en eten bekijkt?

“Iedereen heeft tegenwoordig de mond vol van mindfulness. Mindful eten zorgt ervoor dat je stil staat bij wat je eet en wat je daarbij ervaart. Zelf heb ik dat een eerste keer onder begeleiding van Bjorn Prins geleerd met enkel 1 rozijn. Daarbij kwamen alle zintuigen aan bod: voelen, ruiken en proeven.”

“Door mindful te eten krijgje meer inzicht in je eetgedrag: wat eet je? En waarom eet je?”

“Door mindful te eten ontneem je je niets. .Je doet het alleen trager en met veel meer aandacht. Je gaat meer ontspannen om met eten.”

“We combineren te vaak eten met andere activiteiten : terwijl we televisie kijken, de krant lezen, … Onderzoek wees uit dat we 10% meer eten als we dit combineren met een andere activiteit.”

Hoe moeten we dan ons eetgedrag aanpassen volgens jou om gezonder te leven?

“Probeer je porties aan te passen : doe bv wat noten in een schaaltje ipv het hele zakje of doosje naast jou te nemen. Zo geniet je er meer van en eet je er gegarandeerd minder van.”

“Probeer ook langer te kauwen en gebruik hierbij al je zintuigen. Sta stil bij de geur, de smaak, de textuur.”

“Neem zelfs even een pauze tijdens het eten. Zo voel je beter wanneer je verzadigd bent en kan je bewust kiezen om te stoppen met eten.”

“Ook al is het doel van mindful eten niet om te vermageren, je zal merken dat het door deze tips toe te passen voor een aangenaam resultaat zal zorgen op je weegschaal.”

Je hebt ook zo je eigen idee over hoe we honger ervaren he Ann?

“De vraag die we ons ook moeten stellen is of we wel eten omdat we écht honger hebben. Of hebben we eerder last van :

  • Ooghonger: door eten te zien of anderen te zien eten.
  • Neushonger: door het te ruikenvan lekker eten.
  • Hoofdhonger: door vaste gewoontes ( bvb ik eet altijd als ik TV kijk).
  • Harthonger: door emoties of stress.

De enige signalen van échte honger zijn…

  • Maaghonger: omdat je maag aangeeft dat ze leeg is.
  • Lichaamshonger: omdat je lichaam aangeeft dat het eten nodig heeft om te kunnen presteren, zowel mentaal als fysiek.”

Je moet je dus bewust zijn van wat honger echt betekent?

“Inderdaad. Ga eerst na om welke soort honger het gaat. Zo ben je bewuster van je eetgedrag en zal je minder impulsief gaan eten. Ideaal dus om ongezonde eetgewoontes aan te pakken en te doorbreken.”

Wil je meer info over de visie van Ann, haar boeken als spreker, of inhuren als consultant voor je bedrijf, dan kun je terecht op haar website www.anndebisschop.be

Gerelateerde nieuwsberichten

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer

National Chocolate Chip Day: een ode aan een geliefde lekkernij

Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip … Lees meer

Nakd_Lifestyle image_Fruit & Fibre bars_Apple & Strawberry_SP (1)

Verantwoord snacken was nog nooit zo lekker: ontdek de nieuwe nākd. Fruit & Fibre Bars #advertentie

Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer