Het is vandaag de Internationale dag van de croissant. Vier die dus maar met zo’n heerlijke maanvormige koffiekoek van bladerdeeg. Op Would Be Chef vieren we deze krokante feestdag trouwens door 5 kromme redeneringen over croissants te ontkrachten. Smakelijk!
Niks van. Oorspronkelijk komen croissants zelfs uit Oostenrijk. Ze werden er in 1683 bedacht om de Oostenrijkse overwinning op de Turken te vieren, en kregen daarom de vorm van de halve maan op de Turkse vlag. De oorspronkelijke naam was trouwens: Kipfel.
Niks van. Oorspronkelijk was bladerdeeg enkel een soort van verpakkingsmateriaal, een korst, die niet werd opgegeten. Later ontdekten mensen met goede smaak hoe lekker croissants wel zijn.
Niks van. In het begin wel. Maar toen ze wat populairder werden, begon de bourgeoisie er wat op neer te kijken, en nam de brioche de plek van de croissant over als favorietje van de rijkelui.
Niks van. Een zekere August Zang, een Oostenrijkse soldaat, bracht de croissant al eeuwen geleden naar Frankrijk toen hij in Parijs een bakkerijtje opende, en in 1920 werden croissants het Franse nationale product.
Niks van. Croissants kennen natuurlijk wel wat calorieën: een goede 250 om precies te zijn. Dat is niet niks. Maar in vergelijking met alle andere koffiekoeken zijn croissants daarmee het gezondst. Een boterkoek met rozijnen kent bijvoorbeeld al 70 tot 80 meer calorieën.
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer