Het is vandaag de Internationale dag van de croissant. Vier die dus maar met zo’n heerlijke maanvormige koffiekoek van bladerdeeg. Op Would Be Chef vieren we deze krokante feestdag trouwens door 5 kromme redeneringen over croissants te ontkrachten. Smakelijk!
Niks van. Oorspronkelijk komen croissants zelfs uit Oostenrijk. Ze werden er in 1683 bedacht om de Oostenrijkse overwinning op de Turken te vieren, en kregen daarom de vorm van de halve maan op de Turkse vlag. De oorspronkelijke naam was trouwens: Kipfel.
Niks van. Oorspronkelijk was bladerdeeg enkel een soort van verpakkingsmateriaal, een korst, die niet werd opgegeten. Later ontdekten mensen met goede smaak hoe lekker croissants wel zijn.
Niks van. In het begin wel. Maar toen ze wat populairder werden, begon de bourgeoisie er wat op neer te kijken, en nam de brioche de plek van de croissant over als favorietje van de rijkelui.
Niks van. Een zekere August Zang, een Oostenrijkse soldaat, bracht de croissant al eeuwen geleden naar Frankrijk toen hij in Parijs een bakkerijtje opende, en in 1920 werden croissants het Franse nationale product.
Niks van. Croissants kennen natuurlijk wel wat calorieën: een goede 250 om precies te zijn. Dat is niet niks. Maar in vergelijking met alle andere koffiekoeken zijn croissants daarmee het gezondst. Een boterkoek met rozijnen kent bijvoorbeeld al 70 tot 80 meer calorieën.
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer