Wat heeft het minst calorieën: een croissant of koffiekoek?
Nieuws

De grootste misverstanden over de croissant

Het is vandaag de Internationale dag van de croissant. Vier die dus maar met zo’n heerlijke maanvormige koffiekoek van bladerdeeg. Op Would Be Chef vieren we deze krokante feestdag trouwens door 5 kromme redeneringen over croissants te ontkrachten. Smakelijk!

Croissants komen uit Frankrijk

Niks van. Oorspronkelijk komen croissants zelfs uit Oostenrijk. Ze werden er in 1683 bedacht om de Oostenrijkse overwinning op de Turken te vieren, en kregen daarom de vorm van de halve maan op de Turkse vlag. De oorspronkelijke naam was trouwens: Kipfel.

Bladerdeeg was altijd al een lekkernij

Niks van. Oorspronkelijk was bladerdeeg enkel een soort van verpakkingsmateriaal, een korst, die niet werd opgegeten. Later ontdekten mensen met goede smaak hoe lekker croissants wel zijn.

Croissants zijn altijd de favoriete koffiekoek van de rijkelui geweest

Niks van. In het begin wel. Maar toen ze wat populairder werden, begon de bourgeoisie er wat op neer te kijken, en nam de brioche de plek van de croissant over als favorietje van de rijkelui.

Croissants nog maar een kleine dertig jaar populair in Frankrijk

Niks van. Een zekere August Zang, een Oostenrijkse soldaat, bracht de croissant al eeuwen geleden naar Frankrijk toen hij in Parijs een bakkerijtje opende, en in 1920 werden croissants het Franse nationale product.

Croissants zijn de vettigste koffiekoeken die er zijn

Niks van. Croissants kennen natuurlijk wel wat calorieën: een goede 250 om precies te zijn. Dat is niet niks. Maar in vergelijking met alle andere koffiekoeken zijn croissants daarmee het gezondst. Een boterkoek met rozijnen kent bijvoorbeeld al 70 tot 80 meer calorieën.

Gerelateerde nieuwsberichten

Via Veneto

Waarom ik steeds vaker afhaak bij tasting menu’s

Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer

VAKANTIE EN NIKS BIJKOMEN: 3 SLIMME TRUCS!

Vakantie en niks bijkomen: 3 slimme trucs!

Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer