Discussie vandaag in Het Nieuwsblad: hoeveel moet je cadeau doen als je naar een huwelijksfeest gaat. Ik zou het zelf niet weten. Iedereen heeft duidelijk een andere mening. Een Australische bruid heeft enkele maanden terug volgens de Daily Mail en Het Nieuwsblad enkele dagen na haar huwelijk één van de gasten op het feest opgebeld met de droge mededeling dat ze toch een beetje ontgoocheld was in het cadeau. Haar gaste had in een doosje 180 euro gestoken en er nog een geurkaars van 65 euro bovenop gedaan. Een cadeau van 245 euro! Volgens mij, en volgens de gaste, geen slecht geschenk, maar zo had de bruid het niet begrepen. “Het was niet eens genoeg om het eten te betalen”. Dus vroeg de boze bruid haar toch om dringend nog wat extra geld te storten, zo’n 260 euro, uit beleefdheid. Over beleefdheid gesproken…
Als ik dit lees denk ik: dat is een broodje aap. Maar het blijkt echt gebeurd te zijn. Nu je leest wel vaker dat soort verhalen. En vooral: je hoort geregeld zo’n “klachten” van gehuwden. Het is opvallend hoe verschillend de cadeaus zijn van gasten op feesten. Sommigen geven amper 15 of 20 euro per persoon op een huwelijksfeest, van anderen kun je een cadeau van vele honderden cadeaus verwachten. Ergens logisch: de ene mens heeft meer te besteden dan de andere, de ene vriend is ook een stuk closer dan de andere…
Maar vaak heeft het daar zelfs helemaal niets mee te maken. Een goede vriendin verklapte me onlangs na haar trouwfeest: “het was zo opvallend, één van mijn vriendinnen die in een vechtscheiding verwikkeld zit en waarvan ik weet dat ze de eindjes nu moeilijk aan elkaar weet te knopen gaf me een super dikke enveloppe, echt er zwaar over, ik wist dat dat voor haar nu een zotte inspanning was, en ik vond het zelfs gênant. Terwijl een andere vriendin die niet ophoudt met pochen op sociale media met haar glamoureus leven, haar reisjes, dure kleren en etentjes, echt bijna niks cadeau deed.”
Hoeveel mag je eigenlijk verwachten van je gasten? Wel volgens de etiquette is het eigenlijk zelfs not done om überhaupt geld te vragen aan je gasten. Net om bovenstaande discussies te vermijden. De kans dat ze met hun schenking in de verlegenheid kunnen komen is daardoor gewoon te groot. En dat doe je je gasten eigenlijk niet aan. Maar goed, omdat huwelijkslijsten met serviezen, botervlootjes en zilveren bestek niet meer van deze tijd zijn, gebeurt het toch. En dan komt de discussie over het bedrag weer op de proppen.
Blijft de oorspronkelijk vraag: moet je volgens de etiquette met de waarde van je cadeau de kostprijs van het diner dekken? Op verschillende trouwfora op het internet wordt dat door de gasten toch een beetje als normaal beschouwd. Maar is dat wel zo correct? Wanneer je vrienden een beetje grootheidswaanzin hebben, of het gewoon heel chique kunnen en willen aanpakken en trouwen in het Hof Van Cleve, moet je dan als gast 400 euro per persoon uitleggen? En als je weet dat het een tuinfeest met frietjes en barbecue is, geef je dan 15 euro per man? Moeilijk, moeilijk, moeilijk.
De richtlijnen die je op trouwsites vinden kunt zeggen dat je rond de 20 euro geeft per persoon voor kennissen of collega’s, een 30 à 40 euro voor vrienden, en boven de 50 euro per persoon voor familie of echt close vrienden. Maar ik vind dat ook weer zo vaag.
Uiteindelijk maak ik toch telkens een nieuwe afweging van het totale plaatje: hoe bevriend ben ik met die mensen, welk soort feest geven ze, is dat inderdaad met lekker eten of niet? Wat gaf ik aan andere vrienden die een beetje in dezelfde league spelen. En ja, ik beken, voor mij geldt ook een beetje: hoe gul zijn zij zelf? Brengen ze zelf een lekker flesje mee wanneer ze eens iets komen eten, of staan ze geregeld met lege handen voor de deur. Want het is wel fijn als de liefde een beetje van twee kanten komt.
Niet dat ik cadeaus op een weegschaal ga leggen, en iedereen heeft andere mogelijkheden, maar die vrienden waarvan ik weet dat ze het echt niet al te breed hebben, maar die telkens met heerlijke zelfgebakken cake op bezoek komen, die mogen minstens een even groot cadeau verwachten als die chique kennissen in die blinkende sportwagen die vlug nog een goedkoop flesje schuimwijn uit het tankstation hebben mee genomen, wanneer ze uitgebreid komen dineren. Ik ben ook maar een mens. Sorry.
Maar hoe dan ook: doe wat je hart zegt, wees zo gul als je kunt en wilt. En de kans dat de bruid je nadien belt om nog eens 260 euro bij te storten nadat je al een cadeau gaf van 245 euro lijkt me toch eerder klein. Of anders heb je wel heel rare vrienden, die je misschien beter kwijt dan “rijk” bent.
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer