Moeten de café's en restaurants straks weer dicht?
Nieuws

Moeten de café’s en restaurants straks weer dicht?

De schrik zit er weer goed in. Het aantal dagelijkse besmettingen met corona is weer flink aan het oplopen. We dragen dan wel mondmaskers in de winkels en openbare gebouwen, maar steeds minder mensen houden zich nog aan de bubbel van 15. Op de koop toe zullen steeds meer mensen uit vakantie uit het buitenland terugkeren. De regering heeft er geen goed oog in en roept vandaag een extra veiligheidsraad bijeen. Je kunt nu al her en der horen en lezen dat we ons moeten voorbereiden op een mogelijke verstrenging van de maatregelen. Men wil er namelijk op tijd bij zijn voor een nieuwe grote lockdown weer nodig is, want dat kan het land economisch simpelweg niet meer aan.

De kans dat er ingegrepen wordt is groot. Er was al een viroloog die pleitte voor de verkleining van onze bubbel. We zouden dan bv maar tien mensen per week meer mogen zien in plaats van vijftien.  Maar als bijna niemand zich aan de vijftien houdt per week, hoe zouden we dan kunnen denken dat we spontaan onze sociale contacten gaan verminderen? Ook zouden maatregelen van fase 4 terug gedraaid kunnen worden. Dat wil zeggen dat het opnieuw sluiten van pretparken en zwembaden wel eens op tafel zou kunnen liggen.

Maar ook in de horeca hebben ze vandaag behoorlijk wat schrik. Want je weet nooit dat zelfs de opening van café’s en restaurants weer in vraag wordt gesteld. Als dat ooit zou gebeuren zou dat wellicht de doodsteek zijn voor een groot deel van de horeca-ondernemingen. Nu, die paniek is misschien nog wel iets te vroeg. Wellicht zal het opnieuw sluiten van de horeca nu nog niet aan de orde zijn. Maar de kans is wel groot dat er tussenmaatregelen zullen komen en wellicht haalt men daarvoor inspiratie in het buitenland.

In Frankrijk bijvoorbeeld moet je bij alle verplaatsingen op restaurant, het binnen- en buitenkomen, maar ook bij een toiletbezoek, een mondmasker gedragen worden. Ik maakte het mee eind juni, en ik vond dat wat vreemd. Maar het went wel. Toen ik naar de voorstelling van de mosselen ging in Nederland, moest ik op de horecaboot verplicht m’n naam en telefoonnummer achterlaten. Ook in Duitsland is dat de normaalste zaak van de wereld. Ik dacht nog even: hey, en hoe zit dat mijn privacy. Maar dat was natuurlijk ook een beetje onnozel, want ik was uitgebreid op social media de lancering van de nieuwe mosselen aan het verslaan. En in de buurt van Barcelona zijn er plots ook weer strengere maatregelen voor café’s en restaurants. Ze mogen maar weer op de helft van hun capaciteit draaien, en minstens even erg: ze moeten sluiten om acht uur!!! Voor de Spanjaarden, die ‘s avonds nooit op restaurant gaan voor halfnegen, wil dat de facto zeggen dat je niet meer kunt dineren op restaurant. Een dikke streep door de rekening van de horeca daar.

Misschien dat één van deze maatregelen vandaag ook wordt genomen door de overheid. Ik ben eens benieuwd. Want eigenlijk heeft geen mens op dit moment zin in welke verstrenging dan ook. We willen gewoon leven. Maar anderzijds, die maskertjes in de winkels, ik blijf het echt hatelijk vinden, maar het is wel een logische maatregel. En je raakt het ook gewoon. En als er inderdaad opnieuw een opflakkering is van het aantal besmettingen, dan moet de regering echt wel ingrijpen. Mondmaskertje aan op restaurant om naar het toilet te gaan? Tsja, dan doen we dat maar zeker? Ons telefoonnummer achterlaten na een restaurantbezoek? Dat hebben we bij de reservatie toch ook al gedaan.

Kortom, we kunnen maar beter voorbereid zijn op nieuwe maatregelen, en er ons er dan ook zoveel mogelijk aan houden. Het gaat hier over onze gezondheid, en we moeten er samen voor zorgen dat die tweede lockdown niet nodig is. Eén ding is een zekerheid. Het zijn vreemde tijden, en we zijn er nog lang niet van af…

Gerelateerde nieuwsberichten

Thaise kreeft met noedels

De beste hoofdgerechten voor de feestdagen

Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen. Vandaag wil ik een aantal feestelijke hoofdgerechten met jullie delen … Lees meer

Makkelijk hapje milkshake met paling

De lekkerste hapjes voor de feestdagen

Een goed feest begint met lekkere hapjes. Je kunt uiteraard wat blokjes kaas en salami op de salontafel zetten, of een kommetje chips. En er is uiteraard niks verkeerd met wat toastjes … Lees meer

Nobashi garnalen met vitelotte aardappel en truffel mayonaise

De lekkerste voorgerechten voor de feestdagen

Zoek je inspiratie voor lekkere voorgerechten voor de feestdagen? Zoek dan vooral niet verder. Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen … Lees meer

Goed nieuws: Mama's kookboek komt maandag aan!

Bestel Mijn Mama’s Kookboek nu als kerstcadeau voor het te laat is!

Het is fantastisch hoeveel reacties ik elke dag nog krijg op Mijn Mama’s Kookboek. Het is, zo laten veel mensen mij weten, een prachtig boek geworden: een ode aan de keuken van mijn mama en mijn beide oma’s … Lees meer

Dit kerstcadeau mag je echt niet missen

Dit kerstcadeau mag je echt niet missen

Het is werkelijk ontroerend hoeveel mensen intussen Mijn Mama’s Kookboek hebben gekocht met een hele specifieke reden: ze willen de heerlijke gerechten uit onze jeugd overdragen van generatie naar generatie … Lees meer

Zou ik Hockney laten proeven van de gerechten die ik maak?

Zou ik Hockney laten proeven van de gerechten die ik maak?

Intussen woont onze kleine Hockney toch al een maand of twee bij ons en het is werkelijk zalig om zo’n zotte kitten in huis te hebben. Hij is lief en aanhankelijk maar ook een kleine gekkerd met veel onstuimige energie … Lees meer

Regen? Wind? Herfst? Hier is een gezellig weekmenu

Regen? Wind? Herfst? Hier is een gezellig weekmenu

Wat een rotweer he de laatste weken. Het is een herfst vol regen en wind. Niks om vrolijk van te worden. Maar kijk, aan het weer kunnen we niks veranderen … Lees meer

Kun je diabetes vermijden?

Kun je diabetes vermijden?

14 november is Wereld Diabetes Dag. Diabetes is een complexe aandoening die het gevolg is van verschillende factoren. Genetica is er een van, en daar kun je dus weinig aan doen … Lees meer