Moeten de café's en restaurants straks weer dicht?
Nieuws

Moeten de café’s en restaurants straks weer dicht?

De schrik zit er weer goed in. Het aantal dagelijkse besmettingen met corona is weer flink aan het oplopen. We dragen dan wel mondmaskers in de winkels en openbare gebouwen, maar steeds minder mensen houden zich nog aan de bubbel van 15. Op de koop toe zullen steeds meer mensen uit vakantie uit het buitenland terugkeren. De regering heeft er geen goed oog in en roept vandaag een extra veiligheidsraad bijeen. Je kunt nu al her en der horen en lezen dat we ons moeten voorbereiden op een mogelijke verstrenging van de maatregelen. Men wil er namelijk op tijd bij zijn voor een nieuwe grote lockdown weer nodig is, want dat kan het land economisch simpelweg niet meer aan.

De kans dat er ingegrepen wordt is groot. Er was al een viroloog die pleitte voor de verkleining van onze bubbel. We zouden dan bv maar tien mensen per week meer mogen zien in plaats van vijftien.  Maar als bijna niemand zich aan de vijftien houdt per week, hoe zouden we dan kunnen denken dat we spontaan onze sociale contacten gaan verminderen? Ook zouden maatregelen van fase 4 terug gedraaid kunnen worden. Dat wil zeggen dat het opnieuw sluiten van pretparken en zwembaden wel eens op tafel zou kunnen liggen.

Maar ook in de horeca hebben ze vandaag behoorlijk wat schrik. Want je weet nooit dat zelfs de opening van café’s en restaurants weer in vraag wordt gesteld. Als dat ooit zou gebeuren zou dat wellicht de doodsteek zijn voor een groot deel van de horeca-ondernemingen. Nu, die paniek is misschien nog wel iets te vroeg. Wellicht zal het opnieuw sluiten van de horeca nu nog niet aan de orde zijn. Maar de kans is wel groot dat er tussenmaatregelen zullen komen en wellicht haalt men daarvoor inspiratie in het buitenland.

In Frankrijk bijvoorbeeld moet je bij alle verplaatsingen op restaurant, het binnen- en buitenkomen, maar ook bij een toiletbezoek, een mondmasker gedragen worden. Ik maakte het mee eind juni, en ik vond dat wat vreemd. Maar het went wel. Toen ik naar de voorstelling van de mosselen ging in Nederland, moest ik op de horecaboot verplicht m’n naam en telefoonnummer achterlaten. Ook in Duitsland is dat de normaalste zaak van de wereld. Ik dacht nog even: hey, en hoe zit dat mijn privacy. Maar dat was natuurlijk ook een beetje onnozel, want ik was uitgebreid op social media de lancering van de nieuwe mosselen aan het verslaan. En in de buurt van Barcelona zijn er plots ook weer strengere maatregelen voor café’s en restaurants. Ze mogen maar weer op de helft van hun capaciteit draaien, en minstens even erg: ze moeten sluiten om acht uur!!! Voor de Spanjaarden, die ’s avonds nooit op restaurant gaan voor halfnegen, wil dat de facto zeggen dat je niet meer kunt dineren op restaurant. Een dikke streep door de rekening van de horeca daar.

Misschien dat één van deze maatregelen vandaag ook wordt genomen door de overheid. Ik ben eens benieuwd. Want eigenlijk heeft geen mens op dit moment zin in welke verstrenging dan ook. We willen gewoon leven. Maar anderzijds, die maskertjes in de winkels, ik blijf het echt hatelijk vinden, maar het is wel een logische maatregel. En je raakt het ook gewoon. En als er inderdaad opnieuw een opflakkering is van het aantal besmettingen, dan moet de regering echt wel ingrijpen. Mondmaskertje aan op restaurant om naar het toilet te gaan? Tsja, dan doen we dat maar zeker? Ons telefoonnummer achterlaten na een restaurantbezoek? Dat hebben we bij de reservatie toch ook al gedaan.

Kortom, we kunnen maar beter voorbereid zijn op nieuwe maatregelen, en er ons er dan ook zoveel mogelijk aan houden. Het gaat hier over onze gezondheid, en we moeten er samen voor zorgen dat die tweede lockdown niet nodig is. Eén ding is een zekerheid. Het zijn vreemde tijden, en we zijn er nog lang niet van af…

Gerelateerde nieuwsberichten

Gevulde inktvis met couscous en kippengehakt

Speciaal weekje, speciaal menu

Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer

10 plezante weetjes over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Voor de jojo in mij is dit een lastige periode. Herkenbaar?

Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer