La Rosa Náutica, een bekend restaurant in Lima, de hoofdstad van Peru, heeft van de lokale autoriteiten een monsterboete van omgerekend 55000 euro gekregen. De reden: wanneer vrouwen kwamen dineren in mannelijk gezelschap kregen ze altijd een speciale menukaart, zonder prijzen. “Kan niet”, aldus de overheid in Peru, “het is discriminerend tegenover dames, die evenveel recht hebben om de prijzen te kennen, en te betalen, als ze daar zin in hebben.” Menu’s zonder prijzen aan dames offreren zou uitermate stigmatiserend en seksistisch zijn.
Ben ik ouderwets? Een relikwie uit een vorige en gelukkig lang vervlogen tijd? Ik vraag het me af. Want ik vind het net bijzonder galant van dit restaurant om deze hoffelijke traditie, die ook in de grote Europese restaurants jarenlang traditie was en soms nog is, in ere te houden.
In de “Paddock” in Keerbergen, tot aan de jammerlijke sluiting enkele jaren geleden, mijn favoriete sterrenrestaurant bij ons in de buurt, was dat ook tientallen jaren de traditie. Wanneer een heer een dame uitnodigde, dan kreeg zij steevast een kaart zonder prijzen. Maar zelfs wanneer ik een man uitnodigde en aangaf dat ik de gastheer was, deden ze hetzelfde. Wanneer ik een gezelschap uitnodigde idem dito.
Dat hoorde zo. Dat was netjes. Ik vond dat chique en galant. En ik heb geen dame (of heer) ooit horen klagen. Maar pas op: wanneer een dame zou aangegeven hebben dat zij uitnodigde, zouden meneer en mevrouw Vogel, de gastheer en gastvrouw van dit heerlijke klasse-restaurant, haar uiteraard onmiddellijk een menukaart met de prijzen gegeven hebben. Want de reden van die aparte menukaart was uiteraard puur hoffelijkheid, en in geen geval discriminatie…
En wat is er in feite fout met een klein beetje hoffelijkheid? Ben je vandaag dan ook een seksist wanneer je de deur voor een dame openhoudt? Ik dacht het niet. Het is volgens mij toch gewoon een teken van respect en etiquette. Sorry, maar ik vind oprecht dat de wereld een beetje door aan het draaien is. Wat denken jullie ervan, dames? En heren? Is een dame trakteren werkelijk zo onbeschoft? Enfin, voor mij is de boete voor het restaurant in Lima ontzettend van de pot gerukt…
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer