La Rosa Náutica, een bekend restaurant in Lima, de hoofdstad van Peru, heeft van de lokale autoriteiten een monsterboete van omgerekend 55000 euro gekregen. De reden: wanneer vrouwen kwamen dineren in mannelijk gezelschap kregen ze altijd een speciale menukaart, zonder prijzen. “Kan niet”, aldus de overheid in Peru, “het is discriminerend tegenover dames, die evenveel recht hebben om de prijzen te kennen, en te betalen, als ze daar zin in hebben.” Menu’s zonder prijzen aan dames offreren zou uitermate stigmatiserend en seksistisch zijn.
Ben ik ouderwets? Een relikwie uit een vorige en gelukkig lang vervlogen tijd? Ik vraag het me af. Want ik vind het net bijzonder galant van dit restaurant om deze hoffelijke traditie, die ook in de grote Europese restaurants jarenlang traditie was en soms nog is, in ere te houden.
In de “Paddock” in Keerbergen, tot aan de jammerlijke sluiting enkele jaren geleden, mijn favoriete sterrenrestaurant bij ons in de buurt, was dat ook tientallen jaren de traditie. Wanneer een heer een dame uitnodigde, dan kreeg zij steevast een kaart zonder prijzen. Maar zelfs wanneer ik een man uitnodigde en aangaf dat ik de gastheer was, deden ze hetzelfde. Wanneer ik een gezelschap uitnodigde idem dito.
Dat hoorde zo. Dat was netjes. Ik vond dat chique en galant. En ik heb geen dame (of heer) ooit horen klagen. Maar pas op: wanneer een dame zou aangegeven hebben dat zij uitnodigde, zouden meneer en mevrouw Vogel, de gastheer en gastvrouw van dit heerlijke klasse-restaurant, haar uiteraard onmiddellijk een menukaart met de prijzen gegeven hebben. Want de reden van die aparte menukaart was uiteraard puur hoffelijkheid, en in geen geval discriminatie…
En wat is er in feite fout met een klein beetje hoffelijkheid? Ben je vandaag dan ook een seksist wanneer je de deur voor een dame openhoudt? Ik dacht het niet. Het is volgens mij toch gewoon een teken van respect en etiquette. Sorry, maar ik vind oprecht dat de wereld een beetje door aan het draaien is. Wat denken jullie ervan, dames? En heren? Is een dame trakteren werkelijk zo onbeschoft? Enfin, voor mij is de boete voor het restaurant in Lima ontzettend van de pot gerukt…
De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer
Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer
Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer
Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer
Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer
Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer
Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer
In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer