Dè wonder ingrediënten om muggen ver weg te houden
Nieuws

Dè wonder ingrediënten om muggen ver weg te houden

Het is nu al weken mooi weer. En het zijn nu ook de langste dagen van het jaar. Dus we zitten vaak lang buiten te eten, te drinken, en te kletsen. In onze tuin en op onze terrasjes. Maar je moet er de muggen  nu ook wel weer bijnemen.

Want die ellendelingen amuseren zich nu wel keihard. Om de één of andere reden ben ik zelf ook zo’n type waar die gasten wel van houden. Met de korte broek op een terrasje zitten, wil voor mij gegarandeerd zeggen dat ik gebeten word. Ik ben prikbaar en dat maakt me prikkelbaar.

Ik ben eens op zoek gegaan naar middeltjes die insecten ver weg zouden houden van je blote benen. Kruiden met een opvallende geur zoals lavendel, citroenmelisse- gras en -verbena, pepermunt en rozemarijn zouden muggen sowieso niet fijn vinden, vandaar dat die geuren ook vaak in doeltreffende geurkaarsen zitten. Die kruiden vers op tafel leggen of in potjes, zou ook kunnen helpen.

Maar wat je zelf eet, heeft blijkbaar ook een effect op je aantrekkelijkheid voor muggen en andere vieze insecten. Dit zijn bijvoorbeeld ingrediënten die je zou kunnen eten om er voor te zorgen dat je met de blote benen en armen op terrasjes zou kunnen zitten zonder aangevallen te worden door die kleine bijtertjes. Probeer ze gerust eens uit, de meeste van de ingrediënten zijn nog lekker ook. Het vijfde vind ik zelf wat minder, maar soit…

LOOK

Look eten is bijzonder gezond, en lekker. Maar het heeft een speciaal effect. Het bevat allicine, lookolie dus, die door je poriën naar buiten komt als je het eet. Dat zorgt voor een geur waar muggen echt niet van houden. Enig nadeel: het zou ook wel eens mensen kunnen afschrikken. Dat probleem is opgelost wanneer iedereen aan tafel look eet, dan ruik je het niet van elkaar.

UI

In mindere mate zou diezelfde stof allicine ook in ui en sjalotjes zitten. Dus lekker veel rauwe ui bij de gerookte zalm, of rode uiringen in je slaatje, en de muggen slaan ook een halte over en gaan even kijken of de buren niet op hun terras zitten

CITROENGRAS

Heel veel geurkaarsen bevatten citronella. Daar houden muggen absoluut niet van. Die stof zit ook in citroengras, en laat dat nu net een ingrediënt zijn dat ik ontzettend graag gebruik in de keuken. Het wordt voornamelijk in Aziatische gerechten gebruikt en geeft een heerlijk parfum aan je eten. De aroma’s zouden je eigen lichaamsgeuren wat camoufleren en de muggen verwarren. Goed zo!

CHILI PEPERS

In chilipepers zit capsaïcine. Dat is een irritante stof. Daardoor brandt zo’n pepertje in je keel. Maar die stof zorgt er ook voor dat muggen een blokje verder vliegen. Een pepertje aan je eten toevoegen is sowieso een goed idee, het zorgt voor lekker veel pit in veel gerechten. En weg met de muggen!

POMPELMOES

In pompelmoes zit nootkatone, een stof die ook wordt gebruikt in insecticides en muggen effectief zou weghouden. Nu is pompelmoes sowieso erg gezond om heel veel redenen, maar ook echt niet mijn favoriete ingrediënt door de bitterheid. Misschien jaagt het de muggen wel weg, maar het jaagt ook Sven Ornelis van tafel. Wie weet is dat wel een fijne bijkomstigheid. Lol

Gerelateerde nieuwsberichten

Dit zijn de allerbeste taarten!

Vier wereld bakdag

19 mei is blijkbaar de dag van het bakken, een ideale aanleiding om eens een taartje klaar te maken. Ik zal maar met de deur in huis vallen, ik ben geen fanatieke bakker … Lees meer

Een kleine tip om het nu al wat zomers te maken

Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer

Sven India Udaipur

Deze reacties kreeg ik op mijn India-reis op Instagram …

Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Wat is “Oyster Rockefeller” en is het lekker?

Ik vind oesters best lekker, maar in tegenstelling tot de echt fanatieke liefhebbers ga ik er geen dozijn binnenspelen. Geef me er zes rauw op ijs en ik ben al meer dan gelukkig … Lees meer

Wat is glutenvrij eten en is het een aanrader voor iedereen?

8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet … Lees meer

Wat is tempura, en hoe maak je het?

Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd … Lees meer

Belachelijke fout als je zelf slagroom maakt levert wel een topidee op!

Zelf slagroom maken is het makkelijkste wat er is. Ik doe het zelf vaak, omdat ik ook heel graag roomijs maak, en dat natuurlijk heerlijk is wanneer je dat serveert met een warme chocoladesaus en zelf geklopte slagroom … Lees meer