Over enkele weken is het zo ver, dan gaat men in Japan weer van start met de commerciële jacht op walvissen. Een vijftal vloten zijn zich nu al volop aan het klaarmaken, aldus Japan Today. Nochthans had de Japanse overheid in 1982 beloofd aan de Internationale Whaling Commission om daar definitief mee te stoppen en was dat officieel ook het geval sinds 1988.
Maar in december vorig jaar, dik drie decennia later, hebben ze zich dus eenzijdig uit die commissie teruggetrokken, en mag de commerciële visvangst opnieuw van start gaan. De voorbije jaren was die overigens ook half clandestien doorgegaan onder het mom van “wetenschappelijke visvangst”. Japan zal overigens vissen binnen de eigen territoriale wateren.
Het eten van walvis was ooit populair in Japan. In de jaren 60 aten de Japanners nog meer dan tweehonderdduizend ton walvisvlees. Tegenwoordig is dat zo’n vijfduizend ton, vaak “clandestien” gevangen walvis. Voor veel Japanners is het principe trouwens belangrijk dan de “culinaire” redenen, de smaak of de voedingswaarde. Ze hebben het vroeger als kind nog vaak gegeten, bijvoorbeeld in stoofpotjes, of zelfs rauw, en ze noemen die smaak “nostalgisch”. Daarom zijn vooral conservatieve Japanners blij met de walvisjacht die begin juli weer legaal van start gaat.
Internationale organisaties als Greenpeace protesteren ontzettend tegen de walvisjacht. En wellicht vindt u het ook walgelijk dat zo’n intelligent massief dier puur voor consumptie geslacht wordt. Zelf heb ik er ook mijn twijfels bij. Maar Japanners zeggen: wat is het onderscheid tussen koeien, kippen, varkens, paarden en walvissen?
De walvis zou als soort immers niet bedreigd zijn, en dat zijn bepaalde andere vissen die wij Westerlingen ook met gemak blijven eten wel. Hoe dan ook, of we het willen of niet: ze zullen weer gevangen worden, geslacht en opgegeten. Vanaf begin juli… Zou jij walvis proeven of niet?
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer
Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer
An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer
Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer