Over enkele weken is het zo ver, dan gaat men in Japan weer van start met de commerciële jacht op walvissen. Een vijftal vloten zijn zich nu al volop aan het klaarmaken, aldus Japan Today. Nochthans had de Japanse overheid in 1982 beloofd aan de Internationale Whaling Commission om daar definitief mee te stoppen en was dat officieel ook het geval sinds 1988.
Maar in december vorig jaar, dik drie decennia later, hebben ze zich dus eenzijdig uit die commissie teruggetrokken, en mag de commerciële visvangst opnieuw van start gaan. De voorbije jaren was die overigens ook half clandestien doorgegaan onder het mom van “wetenschappelijke visvangst”. Japan zal overigens vissen binnen de eigen territoriale wateren.
Het eten van walvis was ooit populair in Japan. In de jaren 60 aten de Japanners nog meer dan tweehonderdduizend ton walvisvlees. Tegenwoordig is dat zo’n vijfduizend ton, vaak “clandestien” gevangen walvis. Voor veel Japanners is het principe trouwens belangrijk dan de “culinaire” redenen, de smaak of de voedingswaarde. Ze hebben het vroeger als kind nog vaak gegeten, bijvoorbeeld in stoofpotjes, of zelfs rauw, en ze noemen die smaak “nostalgisch”. Daarom zijn vooral conservatieve Japanners blij met de walvisjacht die begin juli weer legaal van start gaat.
Internationale organisaties als Greenpeace protesteren ontzettend tegen de walvisjacht. En wellicht vindt u het ook walgelijk dat zo’n intelligent massief dier puur voor consumptie geslacht wordt. Zelf heb ik er ook mijn twijfels bij. Maar Japanners zeggen: wat is het onderscheid tussen koeien, kippen, varkens, paarden en walvissen?
De walvis zou als soort immers niet bedreigd zijn, en dat zijn bepaalde andere vissen die wij Westerlingen ook met gemak blijven eten wel. Hoe dan ook, of we het willen of niet: ze zullen weer gevangen worden, geslacht en opgegeten. Vanaf begin juli… Zou jij walvis proeven of niet?
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer