Na 30 jaar gaat Japan weer jagen op walvissen voor consumptie

Over enkele weken is het zo ver, dan gaat men in Japan weer van start met de commerciële jacht op walvissen. Een vijftal vloten zijn zich nu al volop aan het klaarmaken, aldus Japan Today. Nochthans had de Japanse overheid in 1982 beloofd aan de Internationale Whaling Commission om daar definitief mee te stoppen en was dat officieel ook het geval sinds 1988.

Maar in december vorig jaar, dik drie decennia later, hebben ze zich dus eenzijdig uit die commissie teruggetrokken, en mag de commerciële visvangst opnieuw van start gaan. De voorbije jaren was die overigens ook half clandestien doorgegaan onder het mom van “wetenschappelijke visvangst”. Japan zal overigens vissen binnen de eigen territoriale wateren.

Het eten van walvis was ooit populair in Japan. In de jaren 60 aten de Japanners nog meer dan tweehonderdduizend ton walvisvlees. Tegenwoordig is dat zo’n vijfduizend ton, vaak “clandestien” gevangen walvis. Voor veel Japanners is het principe trouwens belangrijk dan de “culinaire” redenen, de smaak of de voedingswaarde. Ze hebben het vroeger als kind nog vaak gegeten, bijvoorbeeld in stoofpotjes, of zelfs rauw, en ze noemen die smaak “nostalgisch”. Daarom zijn vooral conservatieve Japanners blij met de walvisjacht die begin juli weer legaal van start gaat.

Internationale organisaties als Greenpeace protesteren ontzettend tegen de walvisjacht. En wellicht vindt u het ook walgelijk dat zo’n intelligent massief dier puur voor consumptie geslacht wordt. Zelf heb ik er ook mijn twijfels bij. Maar Japanners zeggen: wat is het onderscheid tussen koeien, kippen, varkens, paarden en walvissen?

De walvis zou als soort immers niet bedreigd zijn, en dat zijn bepaalde andere vissen die wij Westerlingen ook met gemak blijven eten wel. Hoe dan ook, of we het willen of niet: ze zullen weer gevangen worden, geslacht en opgegeten. Vanaf begin juli… Zou jij walvis proeven of niet?