Naar het zuiden verhuizen om (veel) geld uit te sparen

Ik ben deze week nog eens in Barcelona. Veel wandelen, schrijven, lezen, genieten van het leven. Ik kook zelf geregeld en we gaan op restaurant. En ook al is Barcelona, in vergelijking met de rest van Spanje, en al zeker met het kalmere binnenland, best een chique en duurdere stad, toch valt het verschil in prijzen met België steeds meer op.

Op restaurant, om maar iets te zeggen, valt het al veel langer op. Je kunt hier gewoon bijna de helft goedkoper eten als in België. En als we over wijn beginnen wordt het helemaal te gek. Nooit zul je voor een wijn die je hier in de winkel vindt voor tien euro meer dan zestien euro betalen op restaurant. En als je wijnen drinkt op restaurant die in aankoop rond de 25 euro zitten, reken dan maximum op 36 euro per fles.

De Spanjaard wil op restaurant gewoon niet drie, vier keer de aankoopprijs van een fles wijn betalen, behalve dan misschien in de echt dure sterrenrestaurants. En dan nog. Het verschil met België is één ding, maar met steden als Parijs of Londen valt het al helemaal op. Daar durven ze soms zes, zeven, en zelfs acht keer de aankoopprijs van een fles aanrekenen op restaurant. Waanzin!

Overigens valt het in je winkelkarretje minstens zo hard op wanneer je hier je inkopen gaat doen. Die kar is in Barcelona zeker een derde goedkoper dan in België, en als je buiten de stad gaat zou zo’n winkelkar zelfs maar de helft kosten. Straf is dat. De prijzen in België stijgen als gek en het zal de komende maanden er niet op verbeteren, maar om één of andere reden volgen ze in Spanje wat trager. Dat is handig meegenomen.

Het enige wat in Barcelona ook echt duur is, dat is real estate. Toen wij een flatje kochten, in 2013, stonden de prijzen nog historisch laag, dus dat was een meevaller, maar dat is de voorbije acht jaar wel serieus veranderd. Covid heeft daar trouwens weinig aan veranderd, huizen en flats blijven behoorlijk duur. Zeker als je weet dat de gewone Spanjaard ook een stuk minder verdient dan de gemiddelde Belg, besef je dat ze het hier niet zo makkelijk hebben om goede huisvesting te vinden.

Maar als je buiten de stad op zoek wil gaan naar een flatje, dan zijn er nog altijd koopjes te doen. Je moet een beetje zoeken, maar met wat geduld zul je er altijd in slagen om zelfs qua huisvesting een stuk goedkoper te wonen dan in België zonder aan woonkwaliteit in te moeten boeten. Een tweede verblijf kopen hoeft hier niet duurder te zijn dan een flat kopen aan de Belgische kust. Wel integendeel.

Als je dan ook nog eens weet dat je veel minder brandstof nodig hebt om je huis te verwarmen (wij hebben enkel een omkeerbare airco die hooguit enkele dagen per jaar op verwarmen staat) en dat de elektriciteitsprijzen en die van het water ook een pak goedkoper zijn, dan is het leven hier altijd een stuk goedkoper dan in België.

Ik snap het daarom maar al te goed dat steeds meer mensen overwegen om op een meer permanente basis naar het Zuiden te verhuizen. Je kunt hier veel goedkoper shoppen, en ook wanneer je op restaurant gaat betaal je een pak minder als in België. En dan is er nog eens de zon als extra motivatie om de sprong te wagen. Zeker als je met pensioen bent of gaat is het een optie die je echt moet overwegen.

Nu ben ik op dit moment nog super gelukkig met mijn radio-job. Maar als de mensen me ooit helemaal beu gehoord zijn, of ik de vroege wekker echt niet meer aankan, zal ik wellicht ook veel meer tijd doorbrengen in het mooie Spanje. Intussen geniet ik van het beste van de twee werelden, en vind ik het heerlijk om hier wat tapas te gaan eten, met een echt lekker flesje wijn van 16 euro bij. Waar kun je dat bij ons nog vinden?