Vanochtend vertelde Anke in onze ochtendshow over een supertof initiatief uit Limburg dat ze absoluut wil steunen. Mei staat bij Limburg.net gelijk aan afvalvrij mei, met als bedoeling de afvalberg te verminderen. En één van de acties die ze ondernemen is de strijd tegen de wegwerpverpakkingen in de frituur. Hun opvallende voorstel: is dat iedereen deze week een kastrol meeneemt naar de frituur, want op die manier zouden er maar liefst 169.387 verpakkingen bespaard kunnen worden.”
Ik vind het zelf ook een slim idee. Frietjes meenemen in een kookpot, ik zag het vroeger eigenlijk wel vaker gebeuren in een frituur. Het is gewoon ook heel handig, je kunt naar mijn gevoel ook meer inschatten of je voldoende (en ook niet teveel) frietjes bestelt, en je bespaart een boel op onnodige verpakkingen. Mooi initiatief. Nu ga ik zelf niet zo vaak meer naar de frituur, maar ik vind het super dat Anke mee haar schouders zet onder deze nobele actie, die hopelijk door veel Limburgers wordt gevolgd.
Nu toen Anke dit vertelde, zei Kürt Rogiers: “dat doen wij eigenlijk al jaren”. Meer nog, een beetje onder druk van z’n milieubewuste vrouw en dochters wordt er ten huize Rogiers heel bewust over elke soort verpakking nagedacht. Dat wil ook zeggen: kraantjeswater in plaats van flessenwater. Eerlijk, in België ben ik zo ver niet. In Barcelona wel. Daar hebben we zo’n grote Amerikaanse frigo met ingebouwde filters, en het water dat daar uitkomt is heerlijk. Hier, mja, doe ik dat nog niet. Ik vertrouw flessenwater gewoon nog meer.
Maar de strafste bekentenis van onze nieuwe ochtendshow-presentator. Kürt en z’n gezin gaan namelijk vaak met eigen potjes naar de slager of kaaswinkel. Tupperware- of andere bakjes die je nadien kunt uitwassen. Dat scheelt natuurlijk een massa verspilde verpakkingen per jaar. En het is volgens hem ook gewoon heel handig.
Eerlijk: ik heb dat nog niemand zien doen. En ik weet ook echt niet of ik het eigenlijk zelf zou overwegen. Het lijkt me een gedoe of zo. Een beetje awkward ook. Maar aan de andere kant, eens je het gewend bent is het wellicht niet raar meer. En je kunt dus wel een groot verschil maken. Toen ik wat onderzoek deed bleek dat het wel vaker gebeurt. Alleen wordt het door sommige handelaars blijkbaar resoluut geweigerd omwille van “hygiënische redenen”.
Veerle Colle, illustratrice en zero waste wannabe die een leuke blog heeft over hoe je zonder afval te maken kunt leven, schreef er vorig jaar een heel duidelijk en boeiend artikel over, en zij zegt: “Het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV) is duidelijk: Het mag, maar je bent er zelf verantwoordelijk voor dat je potje proper is. Een slager of bakker mag dus je eigen verpakking niet weigeren om hygiënische redenen.”
Dan toch misschien iets om eens even te overwegen? Ik ben eens benieuwd of Kürt een eenzaat is, een lichtend voorbeeld, of een rare kwast volgens jullie. Doen jullie dat zelf eigenlijk soms, potjes meenemen naar de slager? Vind je het een beetje raar? Of vind je het integendeel een prima initiatief? Let me know.
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer