Neem jij je eigen potjes mee naar de slager?
Nieuws

Neem jij je eigen potjes mee naar de slager?

Vanochtend vertelde Anke in onze ochtendshow over een supertof initiatief uit Limburg dat ze absoluut wil steunen. Mei staat bij Limburg.net gelijk aan afvalvrij mei, met als bedoeling de afvalberg te verminderen. En één van de acties die ze ondernemen is de strijd tegen de wegwerpverpakkingen in de frituur. Hun opvallende voorstel: is dat iedereen deze week een kastrol meeneemt naar de frituur, want op die manier zouden er maar liefst 169.387 verpakkingen bespaard kunnen worden.” 

Ik vind het zelf ook een slim idee. Frietjes meenemen in een kookpot, ik zag het vroeger eigenlijk wel vaker gebeuren in een frituur. Het is gewoon ook heel handig, je kunt naar mijn gevoel ook meer inschatten of je voldoende (en ook niet teveel) frietjes bestelt, en je bespaart een boel op onnodige verpakkingen. Mooi initiatief. Nu ga ik zelf niet zo vaak meer naar de frituur, maar ik vind het super dat Anke mee haar schouders zet onder deze nobele actie, die hopelijk door veel Limburgers wordt gevolgd.

Nu toen Anke dit vertelde, zei Kürt Rogiers: “dat doen wij eigenlijk al jaren”. Meer nog, een beetje onder druk van z’n milieubewuste vrouw en dochters wordt er ten huize Rogiers heel bewust over elke soort verpakking nagedacht. Dat wil ook zeggen: kraantjeswater in plaats van flessenwater. Eerlijk, in België ben ik zo ver niet. In Barcelona wel. Daar hebben we zo’n grote Amerikaanse frigo met ingebouwde filters, en het water dat daar uitkomt is heerlijk. Hier, mja, doe ik dat nog niet. Ik vertrouw flessenwater gewoon nog meer.

Maar de strafste bekentenis van onze nieuwe ochtendshow-presentator. Kürt en z’n gezin gaan namelijk vaak met eigen potjes naar de slager of kaaswinkel. Tupperware- of andere bakjes die je nadien kunt uitwassen. Dat scheelt natuurlijk een massa verspilde verpakkingen per jaar. En het is volgens hem ook gewoon heel handig.

Eerlijk: ik heb dat nog niemand zien doen. En ik weet ook echt niet of ik het eigenlijk zelf zou overwegen. Het lijkt me een gedoe of zo. Een beetje awkward ook. Maar aan de andere kant, eens je het gewend bent is het wellicht niet raar meer. En je kunt dus wel een groot verschil maken. Toen ik wat onderzoek deed bleek dat  het wel vaker gebeurt. Alleen wordt het door sommige handelaars blijkbaar resoluut geweigerd omwille van “hygiënische redenen”. 

Veerle Colle, illustratrice en zero waste wannabe die een leuke blog heeft over hoe je zonder afval te maken kunt leven, schreef er vorig jaar een heel duidelijk en boeiend artikel over, en zij zegt: “Het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV) is duidelijk: Het mag, maar je bent er zelf verantwoordelijk voor dat je potje proper is. Een slager of bakker mag dus je eigen verpakking niet weigeren om hygiënische redenen.”

Dan toch misschien iets om eens even te overwegen? Ik ben eens benieuwd of Kürt een eenzaat is, een lichtend voorbeeld, of een rare kwast volgens jullie. Doen jullie dat zelf eigenlijk soms, potjes meenemen naar de slager? Vind je het een beetje raar? Of vind je het integendeel een prima initiatief? Let me know.

Gerelateerde nieuwsberichten

Gevulde inktvis met couscous en kippengehakt

Speciaal weekje, speciaal menu

Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer

10 plezante weetjes over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Voor de jojo in mij is dit een lastige periode. Herkenbaar?

Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer