Neem jij je eigen potjes mee naar de slager?
Nieuws

Neem jij je eigen potjes mee naar de slager?

Vanochtend vertelde Anke in onze ochtendshow over een supertof initiatief uit Limburg dat ze absoluut wil steunen. Mei staat bij Limburg.net gelijk aan afvalvrij mei, met als bedoeling de afvalberg te verminderen. En één van de acties die ze ondernemen is de strijd tegen de wegwerpverpakkingen in de frituur. Hun opvallende voorstel: is dat iedereen deze week een kastrol meeneemt naar de frituur, want op die manier zouden er maar liefst 169.387 verpakkingen bespaard kunnen worden.” 

Ik vind het zelf ook een slim idee. Frietjes meenemen in een kookpot, ik zag het vroeger eigenlijk wel vaker gebeuren in een frituur. Het is gewoon ook heel handig, je kunt naar mijn gevoel ook meer inschatten of je voldoende (en ook niet teveel) frietjes bestelt, en je bespaart een boel op onnodige verpakkingen. Mooi initiatief. Nu ga ik zelf niet zo vaak meer naar de frituur, maar ik vind het super dat Anke mee haar schouders zet onder deze nobele actie, die hopelijk door veel Limburgers wordt gevolgd.

Nu toen Anke dit vertelde, zei Kürt Rogiers: “dat doen wij eigenlijk al jaren”. Meer nog, een beetje onder druk van z’n milieubewuste vrouw en dochters wordt er ten huize Rogiers heel bewust over elke soort verpakking nagedacht. Dat wil ook zeggen: kraantjeswater in plaats van flessenwater. Eerlijk, in België ben ik zo ver niet. In Barcelona wel. Daar hebben we zo’n grote Amerikaanse frigo met ingebouwde filters, en het water dat daar uitkomt is heerlijk. Hier, mja, doe ik dat nog niet. Ik vertrouw flessenwater gewoon nog meer.

Maar de strafste bekentenis van onze nieuwe ochtendshow-presentator. Kürt en z’n gezin gaan namelijk vaak met eigen potjes naar de slager of kaaswinkel. Tupperware- of andere bakjes die je nadien kunt uitwassen. Dat scheelt natuurlijk een massa verspilde verpakkingen per jaar. En het is volgens hem ook gewoon heel handig.

Eerlijk: ik heb dat nog niemand zien doen. En ik weet ook echt niet of ik het eigenlijk zelf zou overwegen. Het lijkt me een gedoe of zo. Een beetje awkward ook. Maar aan de andere kant, eens je het gewend bent is het wellicht niet raar meer. En je kunt dus wel een groot verschil maken. Toen ik wat onderzoek deed bleek dat  het wel vaker gebeurt. Alleen wordt het door sommige handelaars blijkbaar resoluut geweigerd omwille van “hygiënische redenen”. 

Veerle Colle, illustratrice en zero waste wannabe die een leuke blog heeft over hoe je zonder afval te maken kunt leven, schreef er vorig jaar een heel duidelijk en boeiend artikel over, en zij zegt: “Het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV) is duidelijk: Het mag, maar je bent er zelf verantwoordelijk voor dat je potje proper is. Een slager of bakker mag dus je eigen verpakking niet weigeren om hygiënische redenen.”

Dan toch misschien iets om eens even te overwegen? Ik ben eens benieuwd of Kürt een eenzaat is, een lichtend voorbeeld, of een rare kwast volgens jullie. Doen jullie dat zelf eigenlijk soms, potjes meenemen naar de slager? Vind je het een beetje raar? Of vind je het integendeel een prima initiatief? Let me know.

Gerelateerde nieuwsberichten

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer