Gewicht verliezen met negatieve calorieën?
Nieuws

Gewicht verliezen met negatieve calorieën?

Heb je er al eens van gehoord? Van negatieve calorieën? Dat zouden voedingsmiddelen zijn (met hele lage caloriewaarden)  die jouw lichaam meer moeite kosten om ze te verbranden (verteren) dan dat ze je energie kunnen opleveren. Bepaalde groenten worden zo van harte aangeprezen door sites die je willen helpen om gewicht te verliezen. Asperges, bloemkolen, aardbeien, courgetten en vele andere soorten groenten en fruit worden steevast opgenomen in de lijstjes met zogenaamde negatieve calorieën. Maar klopt dat echt dat je daar zoveel mag van eten als je maar wil?

Voedingscentrum.nl is duidelijk wanneer het over negatieve calorieën gaat: “Er doen verschillende verhalen de ronde over voedingsmiddelen die negatieve calorieën zouden bevatten. Een voorbeeld is (bleek)selderij. De vertering hiervan zou meer energie vragen, dan de energie die ze toevoegen aan het lichaam. Dit zou betekenen dat het gewicht daalt, als je meer van deze producten eet. Dit is een fabel. Negatieve calorieën bestaan dus niet. Als je gewicht afneemt, dan heeft dit andere oorzaken, zoals verandering van eetgewoonten en meer lichaamsbeweging.”

Toch kan het uiteraard geen kwaad om die fameuze lijstjes met die zogenaamde negatieve calorieën toch eens eventjes te raadplegen. Doordat die voedingsmiddelen meestal wel gezond zijn maar wel hele lage calorieënaantallen bevatten zijn ze natuurlijk wel supergezond. Groenten en fruit spelen een belangrijke rol in een evenwichtig dieet, dus zijn altijd een goede keuze.

Gerelateerde nieuwsberichten

Gevulde inktvis met couscous en kippengehakt

Speciaal weekje, speciaal menu

Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer

10 plezante weetjes over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Voor de jojo in mij is dit een lastige periode. Herkenbaar?

Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer