Gewicht verliezen met negatieve calorieën?
Nieuws

Gewicht verliezen met negatieve calorieën?

Heb je er al eens van gehoord? Van negatieve calorieën? Dat zouden voedingsmiddelen zijn (met hele lage caloriewaarden)  die jouw lichaam meer moeite kosten om ze te verbranden (verteren) dan dat ze je energie kunnen opleveren. Bepaalde groenten worden zo van harte aangeprezen door sites die je willen helpen om gewicht te verliezen. Asperges, bloemkolen, aardbeien, courgetten en vele andere soorten groenten en fruit worden steevast opgenomen in de lijstjes met zogenaamde negatieve calorieën. Maar klopt dat echt dat je daar zoveel mag van eten als je maar wil?

Voedingscentrum.nl is duidelijk wanneer het over negatieve calorieën gaat: “Er doen verschillende verhalen de ronde over voedingsmiddelen die negatieve calorieën zouden bevatten. Een voorbeeld is (bleek)selderij. De vertering hiervan zou meer energie vragen, dan de energie die ze toevoegen aan het lichaam. Dit zou betekenen dat het gewicht daalt, als je meer van deze producten eet. Dit is een fabel. Negatieve calorieën bestaan dus niet. Als je gewicht afneemt, dan heeft dit andere oorzaken, zoals verandering van eetgewoonten en meer lichaamsbeweging.”

Toch kan het uiteraard geen kwaad om die fameuze lijstjes met die zogenaamde negatieve calorieën toch eens eventjes te raadplegen. Doordat die voedingsmiddelen meestal wel gezond zijn maar wel hele lage calorieënaantallen bevatten zijn ze natuurlijk wel supergezond. Groenten en fruit spelen een belangrijke rol in een evenwichtig dieet, dus zijn altijd een goede keuze.

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer