Heb je er al eens van gehoord? Van negatieve calorieën? Dat zouden voedingsmiddelen zijn (met hele lage caloriewaarden) die jouw lichaam meer moeite kosten om ze te verbranden (verteren) dan dat ze je energie kunnen opleveren. Bepaalde groenten worden zo van harte aangeprezen door sites die je willen helpen om gewicht te verliezen. Asperges, bloemkolen, aardbeien, courgetten en vele andere soorten groenten en fruit worden steevast opgenomen in de lijstjes met zogenaamde negatieve calorieën. Maar klopt dat echt dat je daar zoveel mag van eten als je maar wil?
Voedingscentrum.nl is duidelijk wanneer het over negatieve calorieën gaat: “Er doen verschillende verhalen de ronde over voedingsmiddelen die negatieve calorieën zouden bevatten. Een voorbeeld is (bleek)selderij. De vertering hiervan zou meer energie vragen, dan de energie die ze toevoegen aan het lichaam. Dit zou betekenen dat het gewicht daalt, als je meer van deze producten eet. Dit is een fabel. Negatieve calorieën bestaan dus niet. Als je gewicht afneemt, dan heeft dit andere oorzaken, zoals verandering van eetgewoonten en meer lichaamsbeweging.”
Toch kan het uiteraard geen kwaad om die fameuze lijstjes met die zogenaamde negatieve calorieën toch eens eventjes te raadplegen. Doordat die voedingsmiddelen meestal wel gezond zijn maar wel hele lage calorieënaantallen bevatten zijn ze natuurlijk wel supergezond. Groenten en fruit spelen een belangrijke rol in een evenwichtig dieet, dus zijn altijd een goede keuze.
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer