Gewicht verliezen met negatieve calorieën?

Heb je er al eens van gehoord? Van negatieve calorieën? Dat zouden voedingsmiddelen zijn (met hele lage caloriewaarden)  die jouw lichaam meer moeite kosten om ze te verbranden (verteren) dan dat ze je energie kunnen opleveren. Bepaalde groenten worden zo van harte aangeprezen door sites die je willen helpen om gewicht te verliezen. Asperges, bloemkolen, aardbeien, courgetten en vele andere soorten groenten en fruit worden steevast opgenomen in de lijstjes met zogenaamde negatieve calorieën. Maar klopt dat echt dat je daar zoveel mag van eten als je maar wil?

Voedingscentrum.nl is duidelijk wanneer het over negatieve calorieën gaat: “Er doen verschillende verhalen de ronde over voedingsmiddelen die negatieve calorieën zouden bevatten. Een voorbeeld is (bleek)selderij. De vertering hiervan zou meer energie vragen, dan de energie die ze toevoegen aan het lichaam. Dit zou betekenen dat het gewicht daalt, als je meer van deze producten eet. Dit is een fabel. Negatieve calorieën bestaan dus niet. Als je gewicht afneemt, dan heeft dit andere oorzaken, zoals verandering van eetgewoonten en meer lichaamsbeweging.”

Toch kan het uiteraard geen kwaad om die fameuze lijstjes met die zogenaamde negatieve calorieën toch eens eventjes te raadplegen. Doordat die voedingsmiddelen meestal wel gezond zijn maar wel hele lage calorieënaantallen bevatten zijn ze natuurlijk wel supergezond. Groenten en fruit spelen een belangrijke rol in een evenwichtig dieet, dus zijn altijd een goede keuze.