“Niet verantwoord: deze avond frietjes halen in de frituur?!”

Mensen krijgen precies een beetje lange tenen… Heb je dat gevoel ook niet? Of ze worden extra voorzichtig. Alsof de quarantaine ons nu wel echt allemaal op scherp begint te zetten. In een Whatsapp-groepje met toffe kennissen, waarin ik me eerlijk gezegd een beetje afzijdig hou, ging het daarnet over “frietjes van de frituur”. De vraag werd gesteld “wie er wat” ging halen in de frituur vanavond. De gedachte aan frietjes om het weekend te starten maakte een aanzienlijk deel van het groepje gelukkig. Dus de bestellingen werden trots opgesomd. De frietjes, grote en kleine, de “vlezekes”, de sausjes… Geloof me, het maakte iedereen precies gelukkig.

En toch was er één kameraad die zich daar “zonder te kritisch over te willen doen” toch wel wat vragen bij stelde. Hij vond het een beetje raar en eigenlijk ook niet zo’n slim idee om nu allemaal op dezelfde dag naar de frituur te gaan. Ja ok, vrijdagavonden zijn in Vlaanderen dan misschien wel traditioneel de frituur-afhaal-avonden. Maar alle dagen lijken nu toch een beetje op elkaar? Waarom zouden we de druk op de frituren geen beetje spreiden? Is dat niet veiliger dan dat we vanavond allemaal in een rij moeten gaan aanschuiven, weliswaar met anderhalve meter tussen?

Kijk, daar werd door de rest van de groep een klein beetje lacherig over gedaan. We hebben tegenwoordig al zo weinig ankerpunten in de week, we beseffen nauwelijks welke dag het is, dus als je je dan even kunt vastklampen aan zo’n fijne traditie dan moet je toch gewoon je frietjes halen op vrijdag. Als je maar voorzichtig bent. Dat vonden de meesten. Maar eerlijk? Wij hebben de voorbije week hier thuis ook al beslist dat we nog eens frietjes halen in de frituur (iets wat ik eigenlijk bijna nooit meer doe, omdat ik wat te hard de calorietjes tel, maar soit) en ik heb zelf ook één voorwaarde gesteld: toch liever niet op vrijdag, maar op een iets rustiger weekdag… Ben ik nu ook een freak?

Anyway: geniet van je avond, met of zonder frietjes van de frituur. En maak er een deugddoend weekend van! Hou het veilig, eet lekker, zorg voor jezelf en voor elkaar. Al dan niet met een heerlijke frikandel speciale (want dat is toch echt wel belachelijk lekker he?)