La Boqueria market
Nieuws

Ooit mijn lievelingsplek, nu zien ze mij er bijna nooit meer

Als je mij vijftien jaar geleden op een al dan niet druilerige dag in België zou gevraagd hebben: “sluit je ogen, denk een paar minuten rustig na, ga in gedachten op reis naar al je lievelingsbestemmingen in de wereld, en zeg me wat de plek is in de wereld waar je nu het liefste zou zijn?” dan wist ik het wel. Ik zou geen tropisch strand gekozen heb op een zonovergoten eiland, zelfs niet de Taj Mahal in Agra, ik zou niet gekozen hebben voor de Rocky Mountains of de Eiffeltoren in Parijs. Ik zou gezegd hebben: de Boqueria in Barcelona.

De Boqueria is de eerste markt van dat kaliber die ik ooit bezocht in mijn leven. Die magische plek heeft meer dan een kwart eeuw geleden een verpletterende indruk op mij gelaten. Het is een overdekte markt aan de ook al idyllische Ramblas van Barcelona, met tientallen prachtige kramen vol heerlijke verse producten. Je kon er een gigantisch aanbod vinden aan verse vis en schaaldieren, van heerlijk vlees en de meest verse groenten en fruit. De locals kwamen er shoppen, er waren een paar kraampjes waar je iets eten kon. En telkens als ik er wandelde, dacht ik: woonde ik hier maar, had ik hier maar een keuken tot mijn beschikking, dan zou ik hier elke dag komen shoppen. Ja, de beroemde Boqueria was mijn absolute lievelingsplaats in de wereld: het absolute paradijs voor een foodie zoals ik.

Vandaag kom ik er zelden of nooit meer. De eens zo fantastische markt is al lang niet meer wat die ooit was. Het begint al met de Ramblas. Nog zo’n straat die ik meestal probeer te vermijden. De hele straat is een gigantische toeristenval. Ook al blijft ze fantastisch mooi, het is ook een plek waar ze het geld uit je zakken stelen. Vaak letterlijk: het is het paradijs van de pickpockets. Maar het is ook de straat vol verkopers van allerlei prullarie die er je voortdurend aanspreken, en ook de terrasjes en restaurants, zijn plekken waar ze maar één ding willen: je geld. Lekker eten zul je er niet per se doen. Duur eten wel. En grote pinten drinken in van die gigantische glazen. Kijk er maar eens rond: je zult er nauwelijks een Spanjaard zien. Het is een straat vol toeristen geworden: lallende Britten, schaars geklede dikke Duitsers, en opdringerige straathoertjes ‘s nachts.

En dan de Boqueria zelf. Je kunt er uiteraard nog altijd fantastisch lekkere producten kopen aan de vis-, vlees- en groetenkraampjes. Die blijven natuurlijk goed. Maar het zijn er steeds minder. Het eerste deel van de markt is één groot snoepkraam geworden. Alle dingen die toeristen willen, kun je er vinden. Voorgesneden fruit in plastic bekers, diezelfde bekers gevuld met fruitsapjes in de meest exotische kleuren, kraampjes waar je stukjes ham in papieren puntzakjes kunt kopen (vaak niet de beste jamon en toch duur) en letterlijk ook: snoepkramen. Geen zelfgemaakte traditionele snoepjes, neen dezelfde snoep die je in zakjes in de supermarkt koopt, maar dan mooi op hoopjes gestapeld.

De eens zo mooie markt is druk, loopt vol met toeristen, en is een groot deel van zijn oorspronkelijke charme kwijt. En je zult er steeds minder Catalanen tegenkomen. Als je met een local praat over de Boqueria zullen ze eens de schouders ophalen en beleefd glimlachen. Mooie attractie voor toeristen. Maar zelf zul je ze in de Boqueria niet zo vaak zien.

Dat heeft nog een andere reden ook hoor. De meeste inwoners van de stad zijn ontzettend gehecht aan hun eigen straat, hun eigen buurt, hun eigen wijk. En er zijn overal in de stad overdekte markten zoals de Boqueria, met net dezelfde lekkernijen, maar zonder de snoepkramen, de fruitsapjes en de duizenden toeristen. Er zijn er meer dan twintig in de stad, en ik ken ze allemaal van mijn wandelingen. Wijzelf hebben iets verderop in de straat de fantastische Mercat del Ninot. Die is een paar jaar nadat we onze flat kochten in Barcelona volledig gerestaureerd, en het is voor mij één van de beste markten ter wereld. Je kunt er de lekkerste dingen vinden. Zeven of acht viskramen, evenveel slagers, vijf fantastische groentekraampjes, lekkere barretjes en heerlijke traiteurs. Er is zelfs een kraampje waar je tientallen verschillende soorten eieren kunt kopen, tot ganzeneieren en struisvogeleieren toe. Werkelijk het paradijs, qua kwaliteit tien keer beter dan de Boqueria, super authentiek en een stukje goedkoper.

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer