Sporten is belangrijk. Veel water drinken ook. Gezond eten. Minder suiker, minder vet, matigen met alcohol. Minder calorieën opnemen dan je verbranden kunt vooral. En dat alles op een verstandige, evenwichtige manier. Ik weet het allemaal. En jullie kennen de trucs ook wel intussen om wat op je gewicht te letten.
Maar één van de zeer belangrijke manieren om calorieën te verbranden en op gewicht te blijven, of wat af te vallen is super simpel. Alhoewel. Dat is namelijk … slapen. Je kunt daar lacherig over doen, en ik maak daar ook wel eens grapjes over als “ik worstel zo met mijn gewicht omdat ik nu al zo lang ochtendshows doe”. Maar er zit wel een grond van waarheid in.
Slapen is essentieel om onze machinerie te resetten. Niet enkel onze hersenen. Maar ook ons hele lijf wordt op punt gesteld. Onze cellen en weefsels worden hersteld en ons immuunsysteem krijgt een boost, en onze spijsvertering blijft ook aan de slag. We verliezen met het zweten best veel vocht. En ook ons metabolisme valt niet stil: ’s nachts verbranden we een paar honderden calorieën.
Tijdens het slapen eten we ook niet. Hoe langer we slapen, hoe langer we op een natuurlijke manier aan intermittent fasting doen. Rust voor ons lichaam dus. Slapen in een koude kamer helpt ook om sowieso beter te slapen, en ons lichaam dus aan de slag te laten gaan met de dagelijkse reset. Uit een studie blijkt trouwens dat wie maar 5 uur per nacht slaapt stukken meer kansen heeft om obesitas te ontwikkelen dan mensen die 7 of 8 uur slapen.
Ik slaap zelf elke nacht minder dan vijf uur, en overdag dan een uurtje siësta. Mentaal heb ik daar genoeg aan. Maar ik weet dat dat in feite niet genoeg is. Dat moet langer, dat kan beter, ook om mijn gewicht onder controle te krijgen. Slapen in een koude kamer doe ik al. Maar ik weet dat diep slapen ook te maken heeft met slapen met een gezond leeg hoofd. Na een dag vol sporten ben ik fysiek moe en slaap ik beter. En als ik er in slaag om mijn GSM weg te leggen een uurtje voor het slapen, en dus het blauw licht en de ellendige berichten uit de wereld vermijden kan, dan slaap ik ook veel vaster.
Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer
Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer
Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer
Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer
Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: er zijn verschillende theorieën over waar donuts precies vandaan komen, en verschillende culturen eisen de oorsprong een beetje op … Lees meer
Crêpe Suzette is misschien wel de chicste pannenkoek die je ooit zult eten. Deze heerlijke Franse klassieker bestaat uit flinterdunne crêpes in een warme saus van boter, suiker, sinaasappelsap en sinaasappellikeur (vaak Grand Marnier of Cointreau) … Lees meer