Niks doen, en toch calorieën verbranden!

Sporten is belangrijk. Veel water drinken ook. Gezond eten. Minder suiker, minder vet, matigen met alcohol. Minder calorieën opnemen dan je verbranden kunt vooral. En dat alles op een verstandige, evenwichtige manier. Ik weet het allemaal. En jullie kennen de trucs ook wel intussen om wat op je gewicht te letten.

Maar één van de zeer belangrijke manieren om calorieën te verbranden en op gewicht te blijven, of wat af te vallen is super simpel. Alhoewel. Dat is namelijk … slapen. Je kunt daar lacherig over doen, en ik maak daar ook wel eens grapjes over als  “ik worstel zo met mijn gewicht omdat ik nu al zo lang ochtendshows doe”. Maar er zit wel een grond van waarheid in.

Slapen is essentieel om onze machinerie te resetten. Niet enkel onze hersenen. Maar ook ons hele lijf wordt op punt gesteld. Onze cellen en weefsels worden hersteld en ons immuunsysteem krijgt een boost, en onze spijsvertering blijft ook aan de slag. We verliezen met het zweten best veel vocht. En ook ons metabolisme valt niet stil: ’s nachts verbranden we een paar honderden calorieën.

Tijdens  het slapen eten we ook niet. Hoe langer we slapen, hoe langer we op een natuurlijke manier aan intermittent fasting doen. Rust voor ons lichaam dus. Slapen in een koude kamer helpt ook om sowieso beter te slapen, en ons lichaam dus aan de slag te laten gaan met de dagelijkse reset. Uit een studie blijkt trouwens dat wie maar  5 uur per nacht slaapt stukken meer kansen heeft om obesitas te ontwikkelen dan mensen die 7 of 8 uur slapen.

Ik slaap zelf elke nacht minder dan vijf uur, en overdag dan een uurtje siësta. Mentaal heb ik daar genoeg aan. Maar ik weet dat dat in feite niet genoeg is. Dat moet langer, dat kan beter, ook om mijn gewicht onder controle te krijgen. Slapen in een koude kamer doe ik al. Maar ik weet dat diep slapen ook te maken heeft met slapen met een gezond leeg hoofd. Na een dag vol sporten ben ik fysiek moe en slaap ik beter. En als ik er in slaag om mijn GSM weg te leggen een uurtje voor het slapen, en dus het blauw licht en de ellendige berichten uit de wereld vermijden kan, dan slaap ik ook veel vaster.