Nog één groot probleem voor de heropening van de horeca

Oef. Eindelijk. Morgen mogen de terrassen weer openen. Meer dan een half jaar lang was de horeca volledig dicht. Voorlopig is er nog geen vooruitzicht op een volledige heropening van de restaurants en de cafés, dus lekker binnen aan een tafeltje gaan zitten is nog niet voor meteen, maar dat we nu buiten al een glas mogen drinken of een hapje eten is natuurlijk wel fijn nieuws. Ik heb mijn restaurantjes ook al geboekt voor de komende dagen. Er is wel één klein probleempje, de komende week wordt er nog bijzonder veel regen voorspeld. Toch merk ik dat veel restaurateurs zich goed aan het voorbereiden zijn op dat slechte weer, en overkappingen aan het plaatsen zijn. In Trattoria 2000, het Italiaanse restaurant in Keerbergen waar we vroeger heel vaak gingen eten, hebben ze zelfs een heuse tent op de parking gezet. In de tuin van de Oude Pastorie in Lochristi zijn ze ook een fraaie overkapping aan het plaatsen.

Het vervelende is dat het voorlopig nog niet zo duidelijk is hoe die tenten al dan niet geopend moeten zijn tijdens het eten. Want als alle zijden van tenten dicht zijn, dan creëer je natuurlijk gewoon een binnenruimte. Hier en daar hoor ik geruchten dat tenminste één zijde van zo’n tent volledig open zou moeten zijn. Maar blijkbaar moeten de gemeenten daar zelf nog duidelijke beslissingen over nemen en ook publiceren. En op de koop toe heeft de politie aangekondigd geen “terraspolitie” te willen zijn. En dan rijst ook de vraag waarom restaurants met een veranda niet gewoon de ramen open kunnen schuiven, want wat is het verschil met een tent met maar één open flap? Hoe dan ook: het belangrijkste is dat we op een veilige manier kunnen genieten. Dus hopelijk focussen de horeca-uitbaters op die veiligheid en niet op de warmte. Want met warme kleding kun je je makkelijk beschermen tegen de koude. Maar het virus, dat moeten we natuurlijk op afstand proberen te houden.