Nog ergerlijker in een vliegtuig dan mondkapjes

Yes! De mondkapjes mogen nu ook in het vliegtuig af. Dat was, heb ik vorige week al ontdekt tijdens mijn reis door Europa, al in verschillende luchtvaartmaatschappijen het geval. Maar nu dus ook bij Brussels Airlines. Voor de mensen die zich daar niet zo veilig bij voelen: je mag ze natuurlijk nog altijd ophouden. Het mag, maar het moet niet meer.

Wat ik overigens veel irritanter vind dan mondkapjes in een vliegtuig? En ik wist niet dat die eigenlijk nog bestaan, want Brussels Airlines (waar ik het meeste mee vlieg) heeft ze niet… de gordijntjes tussen de eerste rijen en de rest van de passagiers. Ik weet wel dat ze het verschil tussen business en gewone tickets aangeven, maar ik vind ze niet meer van deze tijd.

Dat een business-reiziger meer comfort krijgt, een gratis maaltijd en een drankje, extra flexibiliteit, en bredere zetels, dat vind ik allemaal prima. Die mensen betalen ook een pak meer, dan verdienen ze extra service. Maar die kleine gordijntjes die na het opstijgen en voor het landen door de stewards worden gesloten, dat is toch echt wel raar hoor.

Ik zat toevallig bij ITA (het vorige Alitalia) en British Airways op de vierde of vijfde rij, en zo’n 10 minuten na het opstijgen kwam de steward dat gordijn dus vlak voor mijn neus dichtschuiven, waardoor ik dus naar zo’n doek zat te kijken. Ik zou het als business-passagier zelf ook een beetje gĂȘnant vinden. En eigenlijk hebben die mensen op de eerste rij er toch ook niks aan dat er achter hen een gordijn dicht gaat?

OK, er zijn natuurlijk veel belangrijker issues en problemen in de wereld. Er was covid, er is een wereldwijde economische crisis, er is oorlog. En de mondkapjes mogen af, dus waar jaag ik me over op? Gordijntjes in een vliegtuig, is dat nu zo erg? Neen, natuurlijk niet. Maar het voelt toch aan als iets uit een ander tijdperk… die apartheid tussen de elite en de gewone man…