Nooit meer Bicky Burger!?
Nieuws

Nooit meer Bicky Burger!?

Heel veel commotie gisteren over een smakeloze advertentie van Bicky Burger. En terecht. In de tekening die op Facebook werd gepost mept een man zijn vrouw omdat ze zijn Bicky Burger in een verkeerd doosje aanbiedt. Gooflife Foods, het bedrijf achter de populaire frituursnack, talmde behoorlijk lang, en reageerde gisteren uiteindelijk met het bericht dat het nooit de bedoeling was om partnergeweld te promoten of misbruiken, maar dat ze enkel wilden reageren op “fake Bicky Burgers” die de ronde doen. Letterlijk schreven ze: “Wij betreuren het ten zeerste dat deze post de indruk geeft dergelijke denkwijzen te promoten. Hoewel het aansporen van geweld niet onze bedoeling was, zien we wel dat het onderwerp nu een debat opent in de media.” Ik hoop dat die reactie oprecht is, en dat één of andere te snelle en niet goed nadenkende marketing stagiair wat te voortvarend is geweest, en nu flink op de vingers moet getikt worden.

In elk geval: de foto is intussen wel serieus verspreid op de sociale media, en lokt uiteraard heel wat boze reacties uit. Meer dan 300 klachten zijn er intussen al ingediend bij de Jury voor Ethische Praktijken inzake Reclame (JEP) tegen deze smakeloze advertentie die partnergeweld minimaliseert en zelfs lijkt te promoten. En veel mensen lijken zich nu af te keren van het bedrijf en het product. Zelfs een invloedrijk politicus als Paul Magnette reageert en schrijft op Twitter: “Et bien moi je ne mangerai plus jamais de #bickyburger (et ça ne me manquera pas)” Kortom: hij gaat nooit meer Bicky Burgers eten, en zal ze ook niet missen. Een duidelijk standpunt dat weinig aan de verbeelding overlaat.

Her en der pleiten mensen al voor een boycot van het bedrijf, en je kunt goed snappen waarom. De vraag is natuurlijk wel of die boycot er ook echt komt. Ik herinner me nog goed dat bij de sluiting van de fabrieken van Renault in ons land heel veel mensen in de pers vertelden dat ze nooit nog een Renault zouden kopen. Bij de sluiting van Ford in Genk hoorde je ook zo’n reacties. Uiteindelijk bleek de impact op de verkoop relatief. Zelfs het dieselschandaal rond Volkswagen hield de klanten niet tegen om een nieuwe Golf te kopen. Dus vermoedelijk zal de verkoop van Bicky Burger niet drastisch verminderen. Mensen vinden de Burger lekker en zullen wellicht niet massaal wakker liggen van deze blunder.

En toch moeten we hier nu ook niet te licht overgaan. Ik kan tegen veel mopjes, en ik ben helemaal niet zo lichtgeraakt. Maar letterlijk reclame maken met een man die zijn vrouw meppen verkoopt omdat er een verkeerd doosje rond meneer z’n favoriete hamburger zou zitten, kijk dat is natuurlijk wansmakelijk. Twee keer nadenken Bicky’s voor je nog eens zoiets post. Geloof me, ik kan het weten, ik heb ook al eens zogezegd grappige dingen gepost op social media die nadien (vaak terecht) als een boemerang in m’n gezicht terug kwamen. Leuk is anders…

Gerelateerde nieuwsberichten

Nakd POS material Protein Magazine Key Visual (2)-1 YES

Nieuw! nākd. Protein Bars #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag fiere ambassadeur van nākd. Voor iemand als ik, die vaak onderweg is, wisselende uren heeft met vroege ochtendshows en late DJ-sets en veel gewandel tussendoor zijn de raw bars van nākd … Lees meer

Wat zijn de precieze kooktijden voor eieren?

Een eitje bij het ontbijt is altijd lekker. Maar wat zijn de precieze kooktijden? Weet jij het uit je blote hoofd? Een kleine reminder… Zachtgekookt ei: Ongeveer 4-5 minuten … Lees meer

Toast Tomate Crevette met de KitchenAid Toaster #collab

Wereld toast dag, enkele slimme en lekkere recepten

Het is makkelijk en lekker. Het is feestelijk in het weekend. En het is een easy manier om oud brood toch weer lekker te krijgen: de broodrooster helpt je om van elke ontbijt iets lekkers te maken … Lees meer

Hoe ben je zeker dat je chocolade soufflé niet mislukt

28 februari is chocolade soufflé dag. Het maken van een perfecte chocolade soufflé kan een grote uitdaging zijn, maar als je het goed doet is het zo ontzettend lekker … Lees meer

Breaking news: dit zijn de (nieuwe) sterren in de Michelin Gids

Daarnet werd in Antwerpen de nieuwe Michelin gids voorgesteld. Altijd een spannend moment voor de chefs die natuurlijk hopen dat ze voor hun restaurants een ster, misschien twee, en wie weet drie sterren kunnen binnenhalen … Lees meer

Mom with her 4 years old daughter are cooking in the kitchen to Mothers day

Een verschrikkelijk lekker weekmenu voor de schrikkelweek

Deze week krijgen we een dagje extra. Eens om de vier jaar komt er in een schrikkeljaar een 29ste februari bij, en dat is deze week dus het geval. Dat is dus een dagje langer werken, ja … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Kun je zachte aardappelen met scheuten nog eten?

Herken je deze situatie? Je hebt een zak aardappelen gekocht, krieltjes bijvoorbeeld, en gebruikt net genoeg aardappelen voor een paar maaltijden, en dan verlies je de zak even uit het oog … Lees meer