Nooit meer janken dankzij Anke…

Elke ochtend geeft Anke om halfzeven in onze ochtendshow op Joe aan onze luisteraars een nuttige huis- tuin- en keukentip. Die schieten alle richtingen uit. Soms zijn die tips een beetje filosofisch, soms kun je er mee besparen, of huishoudelijke klusjes makkelijker maken. En heel af en toe zit er een echte keukentip bij. Vaak ken ik die tips al. Soms plaag ik er haar mee. Want Anke heeft een miljoen talenten, maar een echte keukenprinses is ze eigenlijk niet.

Maar vorig radioseizoen heeft Anke op een mooi moment wel eens een tip gegeven die ik heb uitgetest, die bijzonder effectief bleek, en die ik nu al lange tijd geregeld toepas. Het was een tip om te vermijden dat je begint te huilen bij het snijden van ajuinen. Want ik moet eerlijk toegeven: ik kan flink janken wanneer ik uien snij. Maar Anke legde in onze ochtendshow uit dat je een stukje keukenrol nat moet maken onder de kraan, en naast de ui op je snijplank moet leggen en dat je dan niet zult huilen.

Tijdens het snijden van ajuinen komt er zwavel vrij. Dat gas wordt aangetrokken door het vocht in je ogen en zorgt ervoor dat je dus gaat huilen. Maar hoe meer tranen je laat, hoe meer de zwavel zal reageren, en zo kom je letterlijk van de regen in de drop, enfin, van de traantjes in de huilbui. Wanneer er echter een nat stuk keukenpapier naast de ui ligt, zal de zwavel daar naartoe gaan en je ogen niet bereiken. Geloof me, dit trucje werkt echt! Kortom: nooit meer janken dankzij Anke!