Deze week was Anke een koude spaghetti bolognese aan het eten in de studio. Een restje van de dag voordien. Ze is daar verzot op. Pasta in de ochtend. Al dan niet opgewarmd in de microgolfoven. Dat is misschien een rare gewoonte, maar hey, als ze daar gelukkig van wordt, wie zijn wij om daar kritiek op te hebben.
Ik lach haar daar soms wel een beetje mee uit. Zelfs op de radio. Pestgedrag onder collega’s? Plagen eerder. Dat moet toch kunnen. Deze week heb ik haar trouwens betrapt op het snijden van haar pasta. Niet zo’n klein beetje. Maar echt alsof het voor haar kindjes was. Snijden snijden snijden met mes en vork, zo hardnekkig dat ze al bijna even goed een blender had kunnen gebruiken.
Ik vertelde dat op de radio, en nogal wat mensen moesten eerlijk bekennen dat ze hun pasta ook altijd fijnhakken. Ik kan je zeggen dat onze Italiaanse luisteraars dat afgrijselijk vonden. Pasta eet je met een vork en je draait die dus tegen de rand van je bord op die vork en zo eet je ze. “Kan allemaal goed zijn,” zei Anke, maar dan smos ik en dan sta ik hier met sausvlekken op mijn bloes, en daar heb ik geen zin in. Fair enough.
Nu Italiaanse mensen zijn redelijk principieel als het op hun eten aankomt. Ik heb, naast het snijden van pasta, nog eens vijf andere culinaire doodzonden op een rij gezet. Doe één van deze vijf en je valt op vakantie in Italië sowieso door de mand. Toeristenfouten zijn het. Beginnersfouten. De Italianen zullen je bekijken alsof je echt geen opvoeding hebt gekregen.
Stel dat je een pasta met vis vraagt of met schelpdieren, dan mag je daar nooit kaas bij vragen. Dat vinden ze daar ontzettend beledigend en een aanfluiting van de goede smaak. Pas op, in de meer toeristische restaurants zal je het evengoed zonder gemor krijgen, maar ze vinden het echt not done. Ik leerde het principe jaren geleden kennen toen ik vaak ging lunchen bij Da Piero in Brussel, en de chef legde me toen uit waarom kaas bij vlees wel kan, maar bij vis echt fout is.
Je mag in principe nooit koffie met melk drinken na een maaltijd. Het is niet echt onbeleefd, dat nu ook niet, maar geen enkele Italiaan zal dat ooit doen, en je valt er dus geweldig mee door de mand. Heeft die koffie met melk besteld? OK, da’s een toerist. En een cappuccino kan dus ook enkel bij het ontbijt, nadien is het not done.
OK, ik pleit schuldig. Ik doe dat ook. Olijfolie en balsamico met wat peper en zout mengen en dan lekker een beetje soppen met brood. Dat vinden Italianen echt compleet fout. Brood kun je gebruiken om op het einde van de maaltijd de restjes saus op te lepelen, maar that’s it. Auwch. Ik beken: ik zondig zo graag tegen deze regel.
Ananas op een pizza, kijk, in sommige pizza-restaurants (zeker bij ons in België) zijn ze bezweken voor de druk, maar Italianen vinden dat echt afschuwelijk. Fruit op pizza… een doodzonde. Dus beter niet doen want ze zijn daar in feite ontzettend principieel over.
En deze is evident: nooit een “spaghetti bolognese” bestellen. Dat bestaat daar gewoon niet. Het is een uitvinding uit onze contreien. De typische ragu uit Bologna wordt wel gegeten met bredere pasta, tagliatelle en zo, maar nooit met spaghetti. Het is maar dat je geen blunder begaat. Maar voor de rest is er één belangrijke regel: geniet met volle teugen van je vakantie in Italië, het is werkelijk een prachtig land, en je kunt er heerlijk eten.
Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer
Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer
Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer
Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer
Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: er zijn verschillende theorieën over waar donuts precies vandaan komen, en verschillende culturen eisen de oorsprong een beetje op … Lees meer
Crêpe Suzette is misschien wel de chicste pannenkoek die je ooit zult eten. Deze heerlijke Franse klassieker bestaat uit flinterdunne crêpes in een warme saus van boter, suiker, sinaasappelsap en sinaasappellikeur (vaak Grand Marnier of Cointreau) … Lees meer