Nooit pasta snijden en 5 andere Italiaanse culinaire zonden
Nieuws

Nooit pasta snijden en 5 andere Italiaanse culinaire zonden

Deze week was Anke een koude spaghetti bolognese aan het eten in de studio. Een restje van de dag voordien. Ze is daar verzot op. Pasta in de ochtend. Al dan niet opgewarmd in de microgolfoven. Dat is misschien een rare gewoonte, maar hey, als ze daar gelukkig van wordt, wie zijn wij om daar kritiek op te hebben.

Ik lach haar daar soms wel een beetje mee uit. Zelfs op de radio. Pestgedrag onder collega’s? Plagen eerder. Dat moet toch kunnen. Deze week heb ik haar trouwens betrapt op het snijden van haar pasta. Niet zo’n klein beetje. Maar echt alsof het voor haar kindjes was. Snijden snijden snijden met mes en vork, zo hardnekkig dat ze al  bijna even goed een blender had kunnen gebruiken.

Ik vertelde dat op de radio, en nogal wat mensen moesten eerlijk bekennen dat ze hun pasta ook altijd fijnhakken. Ik kan je zeggen dat onze Italiaanse luisteraars dat afgrijselijk vonden. Pasta eet je met een vork en je draait die dus tegen de rand van je bord op die vork en zo eet je ze. “Kan allemaal goed zijn,” zei Anke, maar dan smos ik en dan sta ik hier met sausvlekken op mijn bloes, en daar heb ik geen zin in. Fair enough.

Nu Italiaanse mensen zijn redelijk principieel als het op hun eten aankomt. Ik heb, naast het snijden van pasta, nog eens vijf andere culinaire doodzonden op een rij gezet. Doe één van deze vijf en je valt op vakantie in Italië sowieso door de mand. Toeristenfouten zijn het. Beginnersfouten. De Italianen zullen je bekijken alsof je echt geen opvoeding hebt gekregen.

KAAS BIJ DE VIS VRAGEN

Stel dat je een pasta met vis vraagt of met schelpdieren, dan mag je daar nooit kaas bij vragen. Dat vinden ze daar ontzettend beledigend en een aanfluiting van de goede smaak. Pas op, in de meer toeristische restaurants zal je het evengoed zonder gemor krijgen, maar ze vinden het echt not done. Ik leerde het principe jaren geleden kennen toen ik vaak ging lunchen bij Da Piero in Brussel, en de chef legde me toen uit waarom kaas bij vlees wel kan, maar bij vis echt fout is.

MELK IN JE KOFFIE VRAGEN NA TIEN UUR ‘S MORGENS

Je mag in principe nooit koffie met melk drinken na een maaltijd. Het is niet echt onbeleefd, dat nu ook niet, maar geen enkele Italiaan zal dat ooit doen, en je valt er dus geweldig mee door de mand. Heeft die koffie met melk besteld? OK, da’s een toerist. En een cappuccino kan dus ook enkel bij het ontbijt, nadien is het not done.

JE BROOD IN OLIJFOLIE EN BALSAMICO SOPPEN

OK, ik pleit schuldig. Ik doe dat ook. Olijfolie en balsamico met wat peper en zout mengen en dan lekker een beetje soppen met brood. Dat vinden Italianen echt compleet fout. Brood kun je gebruiken om op het einde van de maaltijd de restjes saus op te lepelen, maar that’s it. Auwch. Ik beken: ik zondig zo graag tegen deze regel.

PIZZA HAWAI BESTELLEN

Ananas op een pizza, kijk, in sommige pizza-restaurants (zeker bij ons in België) zijn ze bezweken voor de druk, maar Italianen vinden dat echt afschuwelijk. Fruit op pizza… een doodzonde. Dus beter niet doen want ze zijn daar in feite ontzettend principieel over.

SPAGHETTI BOLOGNESE BESTELLEN

En deze is evident: nooit een “spaghetti bolognese” bestellen. Dat bestaat daar gewoon niet. Het is een uitvinding uit onze contreien. De typische ragu uit Bologna wordt wel gegeten met bredere pasta, tagliatelle en zo, maar nooit met spaghetti. Het is maar dat je geen blunder begaat. Maar voor de rest is er één belangrijke regel: geniet met volle teugen van je vakantie in Italië, het is werkelijk een prachtig land, en je kunt er heerlijk eten.

Gerelateerde nieuwsberichten

Dit zijn de allerbeste taarten!

Vier wereld bakdag

19 mei is blijkbaar de dag van het bakken, een ideale aanleiding om eens een taartje klaar te maken. Ik zal maar met de deur in huis vallen, ik ben geen fanatieke bakker … Lees meer

Een kleine tip om het nu al wat zomers te maken

Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer

Sven India Udaipur

Deze reacties kreeg ik op mijn India-reis op Instagram …

Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Wat is “Oyster Rockefeller” en is het lekker?

Ik vind oesters best lekker, maar in tegenstelling tot de echt fanatieke liefhebbers ga ik er geen dozijn binnenspelen. Geef me er zes rauw op ijs en ik ben al meer dan gelukkig … Lees meer

Wat is glutenvrij eten en is het een aanrader voor iedereen?

8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet … Lees meer

Wat is tempura, en hoe maak je het?

Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd … Lees meer

Belachelijke fout als je zelf slagroom maakt levert wel een topidee op!

Zelf slagroom maken is het makkelijkste wat er is. Ik doe het zelf vaak, omdat ik ook heel graag roomijs maak, en dat natuurlijk heerlijk is wanneer je dat serveert met een warme chocoladesaus en zelf geklopte slagroom … Lees meer