Volgende week is het zover. Dan begint mijn zomervakantie. Het zal nu ruim twee jaar geleden zijn dat ik nog eens een paar weken in onze flat in Barcelona kon doorbrengen. Dat was niet aangenaam. Maar we kennen de reden. Zoveel dingen konden en mochten niet door covid. Maar nu kan en mag het dus weer, en ga ik echt een hele maand van het leven genieten in mijn lievelingsstad.
Op veel vlakken was Spanje, en zeker ook Catalonië, de voorbije maanden een stukje soepeler dan wij in België. De horeca was veel sneller weer open dan hier. En ook thuis kon je al een boel meer mensen zien dan bij ons. Ook voor theater en sport was men een stuk milder. Er was echter één maatregel die in mijn ogen veel strenger was dan bij ons, en die toch een beetje lastig was: de algemene mondkapjesplicht op het hele Spaanse grondgebied.
Kijk, ik vind veiligheid super belangrijk. En zo’n kapje opzetten wanneer je rondloopt in een winkel, in een restaurant en café of op kantoor, vind ik logisch. Op het openbaar vervoer en in de taxi is het ook meer dan normaal. Allemaal geen probleem mee. Afstand houden, en een mondkapje opzetten helpt de verspreiding van covid tegen te gaan. Zeker binnen heb ik er geen probleem mee om het op te zetten.
En ik kan er ook nog begrip voor opbrengen dat je zo’n kapje verplicht wanneer het buiten erg druk is. Op events. Wanneer je in een rij staat aan te schuiven. In een hele drukke winkelstraat. Kortom: wanneer je geen afstand kan houden van je medemensen. Maar in Spanje waren de regels nog een pak strenger: je moest je kapje in principe altijd en overal op. Ook wanneer je ‘s ochtends vroeg de hond wou uitlaten, en er geen kat op straat was. Het had het voordeel van de duidelijkheid, dat wel, maar ik vond het wat absurd.
En het ergste vond ik: wanneer je gaat wandelen in de bergen moest je ook een mondkapje op. Ik was kort even in Barcelona in de kerstvakantie en ik wou mijn vaste wandeling in de bergen maken, maar zo klimmen met een mondmasker op, terwijl je werkelijk niemand tegenkomt, en al zeker niet dichtbij, is verschrikkelijk. Inmiddels zijn de temperaturen in Spanje ook flink gestegen, en is het al helemaal een beproeving om buiten te komen met zo’n maskertje aan. Ik hoorde veel vrienden van me klagen daarover. En een vriendin zei me: veel mensen beginnen de maskers op hun kin te dragen; tja, dan hebben ze helemaal geen nut meer natuurlijk.
Maar gisteren kwam dan toch het bevrijdende nieuws dat de algemene mondmaskerplicht straks op de schop gaat in gans Spanje. Premier Pedro Sánchez heeft dat zelf aangekondigd. Vanaf 26 juni, volgende zaterdag dus, mag het kapje buiten af, wanneer je anderhalve meter afstand kunt houden van elkaar. De Spanjaarden reageerden meteen opgelucht, en ik ook.
Natuurlijk ga ik volgende week zo veilig mogelijk reizen. Ik ga net als bij ons geen risico’s nemen en al zeker niet voor ik volledig gevaccineerd ben half juli. Maar het vooruitzicht om uren te liggen lezen op ons kleine terrasje, om te gaan shoppen op de markt en lekker eten te koken, met een Spaans wijntje bij, om wat vrienden terug te zien na al die tijd, maar vooral om weer te kunnen wandelen zonder mondmasker maakt me dolgelukkig. Oef oef oef.
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer
Je zal het hier zelden of nooit zien gebeuren op restaurant, en ik denk dat veel mensen zich daar ook op een manier voor schamen, maar in Amerika (en in nog wel een paar landen) is het de allergewoonste zaak ter wereld: de overschot van je eten mee naar huis nemen in een zogenaamde “Doggy Bag” … Lees meer