Gisteren bracht ik hier nog het bericht dat de Vlamingen zelden nog “aan tafel” of “komen eten” roepen, maar dat ze whatsappen of sms’n, wanneer het eten klaar is. Dat bleek namelijk uit een onderzoek bij meer dan duizend Vlaamse ouders en jongeren, uitgevoerd door onderzoeksbureau Indiville in opdracht van Telenet. Meer dan 60% van de gezinnen gaf toe dat er zelfs via digitale technologie gecommuniceerd wordt wanneer iedereen thuis is.
Ik bracht het nieuws op mijn sociale media. En daar kwamen veel reacties op. Sommige ouders gaven aan dat het inderdaad niet makkelijk is om de kinderen rond tafel te verzamelen. Tom Wijnen schreef: “zo herkenbaar. Heb er zo ook 2 waarvoor Fortnite voorrang heeft op eten, jammer genoeg.” Carmen Van Driessche stuurde: “Ik roep altijd ‘het eten is gereed!’ maar vader en zoon blijven Oost-Indisch doof in de zetel zitten met de laptop en smartphone totdat het eten weeral eens koud is“. Sven Spoormakers heeft het ook niet zo makkelijk met z’n kroost “Echt, ver-schrik-ke-lijk… jahaa seffens. Ik ben juist een nieuw spelleke begonnen” roepen ze dan. “En dan zijn ze kwaad zijn als ik de stekker eruit kom trekken…“
Maar niet enkel kommer en kwel in de reacties, nogal wat mensen zeiden gelukkig ook : bij ons blijft het avondmaal een essentieel familiemomentje. Rond de tafel, bij lekker en gezond eten, kan de drukte van de voorbije dag even vergeten worden, en kan even gezellig bijgepraat worden. En ja, soms wordt er een whatsappje gestuurd om de kinderen aan tafel te roepen, maar nogal wat ouders roepen toch blijkbaar nog dingen als “teeten is greed”.
Danny Van de Vyver heeft dit getweet: “Een gezin met jonge kinderen nl. bijna 6 en 10 jaar whatsappen niet. Bij ons klinkt komen eten nog dagelijks. Altijd een gezellig moment van de dag.” Jean-Louis Dalle stuurde dat er absoluut nog samen wordt gegeten, “#waarden” zijn en blijven belangrijk. Kathleen Stinckens stuurde dat er nog steeds “aan tafel” wordt geroepen bij haar thuis “met een belletje voor wie niet hoort. En zondagavond is een verplichte avond samen eten, vooraleer de oudste terug naar hun kot vertrekken. Ouderwets gezellig dus.” Ook bij San gaat het er zo aan toe “Iedere avond samen eten, babbelen over hoe dag was. Lekker old school maar bij ons lukt dat ook nog. Ook al zijn de kinderen 23 en 19 jaar en hebben ze een druk sociaal en beroepsleven. Samen eten proberen we echt er zo lang mogelijk in te houden. Ohja… en gewoon Belgische kost ook.“
Gemengde reacties dus. Maar al bij al vielen de cijfers onder mijn volgers eerlijk gezegd nog flink mee. Maar goed dat zijn uiteraard mensen die houden van lekker eten. Die zullen tafelen met de kinderen dan ook wel extra belangrijk vinden.
Via de Instagram Stories op mijn Would Be Chef Instagram Account heb ik ook een kleine poll gedaan. Vele duizenden volgers hebben gestemd. Met toch wel enkele opvallende resultaten: er wordt nog steeds veel “aan tafel” geroepen, negen op de tien gezinnen eet samen en bij meer dan de helft gaat de telefoon uit aan tafel. Ik stelde drie vragen, en hier zie je de antwoorden.
Op Would Be Chef houden we graag vast aan heerlijke tradities. Elke week selecteer ik vijf recepten die perfect zijn om samen met het gezin van te genieten … Lees meer
Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik vind het altijd een beetje raar dat Gazpacho Day blijkbaar op 25 november valt. Midden in de winter stilstaan bij een koude zomerse soep voelt voor mij toch een beetje vreemd, bijna als een culinair grapje … Lees meer
Je ziet het vaak op de kaart staan, zeker in Frankrijk: vichyssoise. Klinkt chic, niet? En als je het ooit geproefd hebt, weet je meteen waarom het zo’n klassieker is … Lees meer
Picklesaus, die heerlijke gele saus vol stukjes groenten, lekker zuur en pittig, kun je overal in de winkel kopen, maar die kun je uiteraard ook zelf maken, en het is nog plezant ook … Lees meer
Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer