Oef: Vlaamse gezinnen eten wel nog elke avond samen!

Gisteren bracht ik hier nog het bericht dat de Vlamingen zelden nog “aan tafel” of “komen eten” roepen, maar dat ze whatsappen of sms’n, wanneer het eten klaar is. Dat bleek namelijk uit een onderzoek bij meer dan duizend Vlaamse ouders en jongeren, uitgevoerd door onderzoeksbureau Indiville in opdracht van Telenet. Meer dan 60% van de gezinnen gaf toe dat er zelfs via digitale technologie gecommuniceerd wordt wanneer iedereen thuis is.

Ik bracht het nieuws op mijn sociale media. En daar kwamen veel reacties op. Sommige ouders gaven aan dat het inderdaad niet makkelijk is om de kinderen rond tafel te verzamelen. Tom Wijnen schreef: “zo herkenbaar. Heb er zo ook 2 waarvoor Fortnite voorrang heeft op eten, jammer genoeg.Carmen Van Driessche stuurde: “Ik roep altijd ‘het eten is gereed!’ maar vader en zoon blijven Oost-Indisch doof in de zetel zitten met de laptop en smartphone totdat het eten weeral eens koud is“. Sven Spoormakers heeft het ook niet zo makkelijk met z’n kroost “Echt, ver-schrik-ke-lijk… jahaa seffens. Ik ben juist een nieuw spelleke begonnen” roepen ze dan. “En dan zijn ze kwaad zijn als ik de stekker eruit kom trekken…

Maar niet enkel kommer en kwel in de reacties, nogal wat mensen zeiden gelukkig ook : bij ons blijft het avondmaal een essentieel familiemomentje. Rond de tafel, bij lekker en gezond eten, kan de drukte van de voorbije dag even vergeten worden, en kan even gezellig bijgepraat worden. En ja, soms wordt er een whatsappje gestuurd om de kinderen aan tafel te roepen, maar nogal wat ouders roepen toch blijkbaar nog dingen als “teeten is greed”.

Danny Van de Vyver heeft dit getweet: “Een gezin met jonge kinderen nl. bijna 6 en 10 jaar whatsappen niet. Bij ons klinkt komen eten nog dagelijks. Altijd een gezellig moment van de dag.” Jean-Louis Dalle stuurde dat er absoluut nog samen wordt gegeten, “#waarden” zijn en blijven belangrijk. Kathleen Stinckens stuurde dat er nog steeds “aan tafel” wordt geroepen bij haar thuis “met een belletje voor wie niet hoort. En zondagavond is een verplichte avond samen eten, vooraleer de oudste terug naar hun kot vertrekken. Ouderwets gezellig dus.” Ook bij San gaat het er zo aan toe “Iedere avond samen eten, babbelen over hoe dag was. Lekker old school maar bij ons lukt dat ook nog. Ook al zijn de kinderen 23 en 19 jaar en hebben ze een druk sociaal en beroepsleven. Samen eten proberen we echt er zo lang mogelijk in te houden. Ohja… en gewoon Belgische kost ook.

Gemengde reacties dus. Maar al bij al vielen de cijfers onder mijn volgers eerlijk gezegd nog flink mee. Maar goed dat zijn uiteraard mensen die houden van lekker eten. Die zullen tafelen met de kinderen dan ook wel extra belangrijk vinden.

Via de Instagram Stories op mijn Would Be Chef Instagram Account heb ik ook een kleine poll gedaan. Vele duizenden volgers hebben gestemd. Met toch wel enkele opvallende resultaten: er wordt nog steeds veel “aan tafel” geroepen, negen op de tien gezinnen eet samen en bij meer dan de helft gaat de telefoon uit aan tafel. Ik stelde drie vragen, en hier zie je de antwoorden.

Roepen jullie nog “aannnn tafellll” wanneer het eten klaar is?

Eten jullie nog bijna elke avond samen met het gezin?

Gaat de smartphone uit aan tafel?