Onbegrijpelijke beslissing… Grote woede bij de horeca in Barcelona.

Slecht nieuws uit Barcelona en omstreken. Alle restaurants en bars moeten vanaf vrijdag 15 dagen helemaal dicht in de strijd tegen het covid-virus. De Catalaanse overheid is er zich van bewust van dat dit een wel heel strenge maatregel is en zegt er uitdrukkelijk bij dat de horeca sector in feite ontzettend zijn best heeft gedaan en dat er nauwelijks besmettingen waren in de restaurants. En toch neemt men deze drastische maatregel omdat men de sociale contacten tussen mensen zoveel mogelijk stil wil leggen, zonder de scholen en bedrijven te sluiten.

De horeca sector is woest over deze beslissing. Vorige week werd er nog nagedacht over het heropenen van de nachtclubs, en vandaag gaat de hele restaurant- en café-sector op slot. Vreemd vinden ze dat. En alweer een financiële ramp. “Wij hebben de voorbije maanden zware inspanningen gedaan om dit te vermijden en nu zijn we alweer het kind van de rekening,” zo klinkt het.  Verschillende horeca-verenigingen roepen zelfs op om deze maatregelen te boycotten en gewoon open te blijven. “Dat de politie onze zaak dan maar kortsluiten.”

Ik had gisterenavond na de plotse beslissing nog een paar vrienden uit de horeca in Barcelona aan de lijn, en ze zijn zijn woest, triest en bang tegelijk. Een paar dagen eerder hadden ze me nog gezegd: “kom gerust af in de herfstvakantie, alles verloop hier veilig e relatief OK.” Niet dus. Overigens zijn de besmettingscijfers in Barcelona veel minder dan in in Madrid waar de horeca niet op slot gaat. En ook bij ons in België zijn er veel meer besmettingen dan in Catalonië en voorlopig kun je hier zelfs nog met tien mensen op restaurant…