Slecht nieuws uit Barcelona en omstreken. Alle restaurants en bars moeten vanaf vrijdag 15 dagen helemaal dicht in de strijd tegen het covid-virus. De Catalaanse overheid is er zich van bewust van dat dit een wel heel strenge maatregel is en zegt er uitdrukkelijk bij dat de horeca sector in feite ontzettend zijn best heeft gedaan en dat er nauwelijks besmettingen waren in de restaurants. En toch neemt men deze drastische maatregel omdat men de sociale contacten tussen mensen zoveel mogelijk stil wil leggen, zonder de scholen en bedrijven te sluiten.
De horeca sector is woest over deze beslissing. Vorige week werd er nog nagedacht over het heropenen van de nachtclubs, en vandaag gaat de hele restaurant- en café-sector op slot. Vreemd vinden ze dat. En alweer een financiële ramp. “Wij hebben de voorbije maanden zware inspanningen gedaan om dit te vermijden en nu zijn we alweer het kind van de rekening,” zo klinkt het. Verschillende horeca-verenigingen roepen zelfs op om deze maatregelen te boycotten en gewoon open te blijven. “Dat de politie onze zaak dan maar kortsluiten.”
Ik had gisterenavond na de plotse beslissing nog een paar vrienden uit de horeca in Barcelona aan de lijn, en ze zijn zijn woest, triest en bang tegelijk. Een paar dagen eerder hadden ze me nog gezegd: “kom gerust af in de herfstvakantie, alles verloop hier veilig e relatief OK.” Niet dus. Overigens zijn de besmettingscijfers in Barcelona veel minder dan in in Madrid waar de horeca niet op slot gaat. En ook bij ons in België zijn er veel meer besmettingen dan in Catalonië en voorlopig kun je hier zelfs nog met tien mensen op restaurant…
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer
Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer
An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer
Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer