We zijn allemaal keurig en beleefd opgevoed, maar veel eetgewoonten zijn zeer lokaal bepaald. Wat op de ene plek heel beleefd lijkt, en als nette tafelmanieren wordt beschouwd, vinden mensen in andere culturen dan weer uiterst onbeschoft.
Wanneer je op reis gaat kun je je dus beter maar goed informeren over wat precies de eetgewoonten zijn ter plekke, zo sla je geen mal figuur. Ik zet enkele voorbeelden op een rij.
In Japan is slurpen helemaal OK. Je kunt er de smaken veel beter door proeven, en het is een teken dat je de maaltijd zeer waardeert…
Een goed idee wanneer je wordt uitgenodigd voor een etentje bij Chinezen. Geniet van wat je te eten krijgt, maar eet je bord vooral niet leeg. Je geeft de indruk dat er te weinig eten voorzien werd door de gastheer.
In Europa is het beleefd en wenselijk om op tijd te komen wanneer je bij mensen thuis wordt uitgenodigd. Maar in Tanzania is dat anders. Daar ben je pas beleefd als je zo’n 20 minuten te laat komt.
Bij ons is het volgens vele mensen not done om met je handen te eten, maar er zijn culturen waar dat wel de gewoonte is. In India en vele streken in Afrika. Maar ook in Amerika op sommige plekken. Meer nog, in Gainesville in Georgia, is het zelfs verplicht om kip te eten met je blote handen. Vraag je daar een mes en vork, dan wordt dat als onbeleefd beschouwd.
In Egypte is het zeer OK om een boer te laten na het eten. Het is een teken van waardering en appreciatie voor de kok, die zo lekker voor je gekookt heeft dat je er zelfs een boerke moet van laten, omdat je zo voldaan bent.
Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer
Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer
Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer
Ik vind oesters best lekker, maar in tegenstelling tot de echt fanatieke liefhebbers ga ik er geen dozijn binnenspelen. Geef me er zes rauw op ijs en ik ben al meer dan gelukkig … Lees meer
8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet … Lees meer
Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd … Lees meer
Zelf slagroom maken is het makkelijkste wat er is. Ik doe het zelf vaak, omdat ik ook heel graag roomijs maak, en dat natuurlijk heerlijk is wanneer je dat serveert met een warme chocoladesaus en zelf geklopte slagroom … Lees meer
Over exact twee maand is het… 14 februari. Dan is het Valentijn. Het feest van de liefde. Maar zoveel mensen vinden dat een commercieel gedoe en zien het niet zitten om dan het verplichte romantische nummertje op te voeren … Lees meer