
Super onbeleefd. Maar sorry, het moet gewoon zo.
We zijn allemaal keurig en beleefd opgevoed, maar veel eetgewoonten zijn zeer lokaal bepaald. Wat op de ene plek heel beleefd lijkt, en als nette tafelmanieren wordt beschouwd, vinden mensen in andere culturen dan weer uiterst onbeschoft.
Wanneer je op reis gaat kun je je dus beter maar goed informeren over wat precies de eetgewoonten zijn ter plekke, zo sla je geen mal figuur. Ik zet enkele voorbeelden op een rij.
SLURP MAAR LEKKER
In Japan is slurpen helemaal OK. Je kunt er de smaken veel beter door proeven, en het is een teken dat je de maaltijd zeer waardeert…
EET JE BORD VOORAL NIET LEEG
Een goed idee wanneer je wordt uitgenodigd voor een etentje bij Chinezen. Geniet van wat je te eten krijgt, maar eet je bord vooral niet leeg. Je geeft de indruk dat er te weinig eten voorzien werd door de gastheer.
KOM MAAR FLINK TE LAAT
In Europa is het beleefd en wenselijk om op tijd te komen wanneer je bij mensen thuis wordt uitgenodigd. Maar in Tanzania is dat anders. Daar ben je pas beleefd als je zo’n 20 minuten te laat komt.
EET TOCH LEKKER MET JE HANDEN
Bij ons is het volgens vele mensen not done om met je handen te eten, maar er zijn culturen waar dat wel de gewoonte is. In India en vele streken in Afrika. Maar ook in Amerika op sommige plekken. Meer nog, in Gainesville in Georgia, is het zelfs verplicht om kip te eten met je blote handen. Vraag je daar een mes en vork, dan wordt dat als onbeleefd beschouwd.
LAAT GERUST EEN FLINKE BOER
In Egypte is het zeer OK om een boer te laten na het eten. Het is een teken van waardering en appreciatie voor de kok, die zo lekker voor je gekookt heeft dat je er zelfs een boerke moet van laten, omdat je zo voldaan bent.
Reacties