We zijn allemaal keurig en beleefd opgevoed, maar veel eetgewoonten zijn zeer lokaal bepaald. Wat op de ene plek heel beleefd lijkt, en als nette tafelmanieren wordt beschouwd, vinden mensen in andere culturen dan weer uiterst onbeschoft.
Wanneer je op reis gaat kun je je dus beter maar goed informeren over wat precies de eetgewoonten zijn ter plekke, zo sla je geen mal figuur. Ik zet enkele voorbeelden op een rij.
In Japan is slurpen helemaal OK. Je kunt er de smaken veel beter door proeven, en het is een teken dat je de maaltijd zeer waardeert…
Een goed idee wanneer je wordt uitgenodigd voor een etentje bij Chinezen. Geniet van wat je te eten krijgt, maar eet je bord vooral niet leeg. Je geeft de indruk dat er te weinig eten voorzien werd door de gastheer.
In Europa is het beleefd en wenselijk om op tijd te komen wanneer je bij mensen thuis wordt uitgenodigd. Maar in Tanzania is dat anders. Daar ben je pas beleefd als je zo’n 20 minuten te laat komt.
Bij ons is het volgens vele mensen not done om met je handen te eten, maar er zijn culturen waar dat wel de gewoonte is. In India en vele streken in Afrika. Maar ook in Amerika op sommige plekken. Meer nog, in Gainesville in Georgia, is het zelfs verplicht om kip te eten met je blote handen. Vraag je daar een mes en vork, dan wordt dat als onbeleefd beschouwd.
In Egypte is het zeer OK om een boer te laten na het eten. Het is een teken van waardering en appreciatie voor de kok, die zo lekker voor je gekookt heeft dat je er zelfs een boerke moet van laten, omdat je zo voldaan bent.
Iedereen houdt van lasagne, jong en oud. Vandaag kun je lasagne op zoveel verschillende manieren eten. Op de klassieke manier, maar ook met vis (mijn visboer C-Food in Lochristi heeft altijd twee verschillende vis-lasagnes in de aanbieding, eentje met zalm en een met zeevruchten en beiden zijn heerlijk) … Lees meer
Vandaag komt een droom uit. We gaan lunchen op een van de meest iconische plekken in de wereld. Bij Asador Etxebarri in Baskenland. Het verhaal van dit restaurant is zeer bijzonder … Lees meer
Gisteren iets vervelend voor gehad op restaurant in Barcelona. We gingen na een hele lange wandeling in de zon iets eten aan het strand. Ik wou eens iets nieuws ontdekken, en mijn partner had enorm zin in pizza, en wist een restaurant aan de achterkant van het W Hotel dat blijkbaar prima pizza’s heeft, een goede Italiaan, Velissima … Lees meer
Mensen die me al een paar jaar volgen weten dat ik een paar playlists heb staan die openbaar zijn op Spotify. eentje daarvan is “Would Be Chef Summernights” … Lees meer
Van een slechte timing gesproken. Net nu ik een dikke maand een reisgids uitheb met als naam “Mijn Barcelona” waarmee ik nog meer mensen wil motiveren en helpen om deze prachtige, gastvrije stad te ontdekken, was er een “gigantische betoging” in Barcelona tegen toeristen … Lees meer
Vandaag is sugar cookie day. Dat is in Amerika heel wat. Dan worden er volop koekjes gebakken en uitgedeeld. Ik probeer zelf niet al teveel suiker te consumeren … Lees meer
19 mei is blijkbaar de dag van het bakken, een ideale aanleiding om eens een taartje klaar te maken. Ik zal maar met de deur in huis vallen, ik ben geen fanatieke bakker … Lees meer
Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer