Tenminste, dat blijkt uit nieuwe cijfers van bij onze Noorderburen, waar de vegetarische alternatieven misschien nog populairder zijn, en meer in the picture worden geplaatst, dan bij ons in België. Maar de cijfers liegen natuurlijk niet: het vleesverbruik in Nederland is in 2018 voor het eerst in negen jaar opnieuw gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van “Wakker Dier”, een bekende Nederlandse dierenrechtenorganisatie.
Gemiddeld verbruiken Nederlanders 77,2 kilo vlees per persoon per jaar; ruim 50 procent meer dan het Voedingscentrum aanraadt. “Zeer verontrustend nieuws,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier. De stijging is opvallend. Eerder dit jaar constateerde marktbureau IRI dat supermarkten minder vers vlees verkopen. Maar dit leidt niet tot een afname in de gehele consumptie, zo blijkt uit het Wageningse onderzoek.
“Minder vlees eten lijkt populair, maar de werkelijkheid is kennelijk weerbarstiger,” zegt Hilhorst. De stijging staat haaks op de foodtrends van de laatste jaren. Vegetarisch, vegan, flexitarisme (vleesminderen): plantaardig eten won terrein. Waar in het verleden amper één vegetarische optie op de menukaart stond, zien we er tegenwoordig vele. “Het leek tijd voor de bietenbal,” zegt Hilhorst. “En dan deze stijging.“
De precieze oorzaken voor de stijging zijn niet bekend en mogelijk divers. Omdat de supermarkten minder vlees verkopen, lijkt het erop dat meer mensen vlees buiten de deur eten. “Aangezien de horeca-uitgaven sterk zijn gestegen, is het aannemelijk dat dit een rol speelt,” zegt Hilhorst. Ons consumptiepatroon wordt bepaald door voedselvaardigheden, culturele betekenissen van voedsel en de voedselomgeving. Dit laatste houdt in hoe eten wordt aangeboden en gepresenteerd, bijvoorbeeld in reclame. Supermarkten en restaurants kunnen dus consumenten beïnvloeden om meer of juist minder vlees te eten. “Zij voeden ons op,” aldus Hilhorst.
In Nederland wordt door Wakker Dier daarom een oproep gedaan om het eetgedrag echt grondig te gaan veranderen. Alleen al om de gigantische impact van de intensieve veeteelt op het milieu te beperken zou dat wenselijk zijn. Ik ben zelf pro. Ik hou van een lekker stukje vlees. Ik ga het echt nog niet meteen laten. Maar het hoeft voor mij heus niet elke dag en al zeker geen hele hompen minderwaardig vlees. Ik vind de alternatieven die er nu zijn net spannend en inspirerend om mee te koken.
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer