“SLA JE ONTBIJT OVER WANNEER JE AF WILT VALLEN”
Nieuws

“sla je ontbijt over wanneer je af wilt vallen”

Een titel waar je wellicht flink bij gaat steigeren. Want het gaat in tegen alles wat je in alle dieethandleidingen leest en geleerd hebt. Het ontbijt zou immers de belangrijkste maaltijd van de dag zijn. “Eet ‘s morgens als een keizer, ‘s middags als een koning en ‘s avonds als een bedelaar.” Je kent die volkswijsheid wel. Je moet de dag met een stevig ontbijt beginnen, want dan heb je veel energie nodig, en hoe later op de dag, hoe minder je zou verteren, en ’s avonds laat eten is dus echt niet slim. En toch…

En toch hoorde ik in de fitness (waar ik ooit een hele tijd trainde omdat ik last had van een pijnlijke rug) het verhaal van een bekende Vlaamse acteur die voor een film waarin hij de hoofdrol ging spelen gigantisch af moest vallen. Eén van de manieren waarop hij erin slaagde om heel veel vet te verbranden was trainen op de nuchtere maag.

Volgens de man die z’n trainingsschema uitwerkte was het immers algemeen geweten dat niks eten voor het sporten dan zeer efficiënt werkt. En ook al heb ik natuurlijk aan de lijve ondervonden dat evenwicht het belangrijkste is, is dat verhaal bij mij toch blijven hangen. Dus ook al zweer ik bij een gezond ontbijt, op zaterdagochtend, of tijdens de vakantie, net voor een immense wandeling, durf ik het ontbijt wel eens over te slaan. Om dan meer vet te verbranden. Maar is dat verhaal een urban legend of klopt het? Ik ben even op onderzoek gegaan, en er schuilt wel iets van waarheid in het verhaal.

Op de website “Gezond sporten van de Vlaamse overheid” kreeg ik een duidelijk antwoord op mijn vraag. Inspanningen leveren in nuchtere toestand (8 uur na de laatste voedingsinname) zal er inderdaad voor zorgen dat er procentueel meer vet als energiebron wordt gebruikt dan wanneer men goed geladen een inspanning levert. Maar is het nuttig om nuchter te sporten? Wanneer men goed geladen sport kan er misschien langer of intenser worden gesport dan na een nuchter-training, waardoor uiteindelijk meer energie wordt gebruikt. Vooraleer een beslissing te nemen om al dan niet voor een nuchter-training te kiezen moet men dus volgende overwegingen maken. Nuchter trainen is écht nuchter, dus 8 uur niet meer eten en enkel water drinken. Is het doel om de conditie te verbeteren: eet dan voor de inspanning. Is je doel gewichtsverlies dan zijn er twee opties. Nuchter maar heel lang en langzaam trainen. Wandelen is daar een heel goed voorbeeld van. Een tweede optie is gewoon gezond eten en wat harder trainen dan je nuchter zou doen (of zou kunnen).

Kortom, het klopt, effectief. Niet ontbijten en dan drie uur wandelen, en je verbrandt effectief meer vet. Dus daar is het goed voor. Dan is het slim om eens een ontbijt over te slaan. Maar enkel dan. Als je slechts een uurtje gaat lopen kun je beter wel genoeg energie innemen. En alle andere dagen, wanneer je gaat werken of naar school gaat, moet je natuurlijk sowieso goed en gezond ontbijten.

De titel van dit artikel is dus enkel in specifieke gevallen juist. Voor de rest: doe normaal. En geniet ook van je ontbijt, want dat blijft wellicht toch het gezondst: evenwichtig eten, en het niet aan je hart laten komen. En sla het zondagse bezoekje aan de warme bakker vooral niet over. Want rond de zondagse ontbijttafel doe je energie op voor een hele week.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nakd POS material Protein Magazine Key Visual (2)-1 YES

Nieuw! nākd. Protein Bars #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag fiere ambassadeur van nākd. Voor iemand als ik, die vaak onderweg is, wisselende uren heeft met vroege ochtendshows en late DJ-sets en veel gewandel tussendoor zijn de raw bars van nākd … Lees meer

Wat zijn de precieze kooktijden voor eieren?

Een eitje bij het ontbijt is altijd lekker. Maar wat zijn de precieze kooktijden? Weet jij het uit je blote hoofd? Een kleine reminder… Zachtgekookt ei: Ongeveer 4-5 minuten … Lees meer

Toast Tomate Crevette met de KitchenAid Toaster #collab

Wereld toast dag, enkele slimme en lekkere recepten

Het is makkelijk en lekker. Het is feestelijk in het weekend. En het is een easy manier om oud brood toch weer lekker te krijgen: de broodrooster helpt je om van elke ontbijt iets lekkers te maken … Lees meer

Hoe ben je zeker dat je chocolade soufflé niet mislukt

28 februari is chocolade soufflé dag. Het maken van een perfecte chocolade soufflé kan een grote uitdaging zijn, maar als je het goed doet is het zo ontzettend lekker … Lees meer

Breaking news: dit zijn de (nieuwe) sterren in de Michelin Gids

Daarnet werd in Antwerpen de nieuwe Michelin gids voorgesteld. Altijd een spannend moment voor de chefs die natuurlijk hopen dat ze voor hun restaurants een ster, misschien twee, en wie weet drie sterren kunnen binnenhalen … Lees meer

Mom with her 4 years old daughter are cooking in the kitchen to Mothers day

Een verschrikkelijk lekker weekmenu voor de schrikkelweek

Deze week krijgen we een dagje extra. Eens om de vier jaar komt er in een schrikkeljaar een 29ste februari bij, en dat is deze week dus het geval. Dat is dus een dagje langer werken, ja … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Kun je zachte aardappelen met scheuten nog eten?

Herken je deze situatie? Je hebt een zak aardappelen gekocht, krieltjes bijvoorbeeld, en gebruikt net genoeg aardappelen voor een paar maaltijden, en dan verlies je de zak even uit het oog … Lees meer