“SLA JE ONTBIJT OVER WANNEER JE AF WILT VALLEN”
Nieuws

“sla je ontbijt over wanneer je af wilt vallen”

Een titel waar je wellicht flink bij gaat steigeren. Want het gaat in tegen alles wat je in alle dieethandleidingen leest en geleerd hebt. Het ontbijt zou immers de belangrijkste maaltijd van de dag zijn. “Eet ’s morgens als een keizer, ’s middags als een koning en ’s avonds als een bedelaar.” Je kent die volkswijsheid wel. Je moet de dag met een stevig ontbijt beginnen, want dan heb je veel energie nodig, en hoe later op de dag, hoe minder je zou verteren, en ’s avonds laat eten is dus echt niet slim. En toch…

En toch hoorde ik in de fitness (waar ik ooit een hele tijd trainde omdat ik last had van een pijnlijke rug) het verhaal van een bekende Vlaamse acteur die voor een film waarin hij de hoofdrol ging spelen gigantisch af moest vallen. Eén van de manieren waarop hij erin slaagde om heel veel vet te verbranden was trainen op de nuchtere maag.

Volgens de man die z’n trainingsschema uitwerkte was het immers algemeen geweten dat niks eten voor het sporten dan zeer efficiënt werkt. En ook al heb ik natuurlijk aan de lijve ondervonden dat evenwicht het belangrijkste is, is dat verhaal bij mij toch blijven hangen. Dus ook al zweer ik bij een gezond ontbijt, op zaterdagochtend, of tijdens de vakantie, net voor een immense wandeling, durf ik het ontbijt wel eens over te slaan. Om dan meer vet te verbranden. Maar is dat verhaal een urban legend of klopt het? Ik ben even op onderzoek gegaan, en er schuilt wel iets van waarheid in het verhaal.

Op de website “Gezond sporten van de Vlaamse overheid” kreeg ik een duidelijk antwoord op mijn vraag. Inspanningen leveren in nuchtere toestand (8 uur na de laatste voedingsinname) zal er inderdaad voor zorgen dat er procentueel meer vet als energiebron wordt gebruikt dan wanneer men goed geladen een inspanning levert. Maar is het nuttig om nuchter te sporten? Wanneer men goed geladen sport kan er misschien langer of intenser worden gesport dan na een nuchter-training, waardoor uiteindelijk meer energie wordt gebruikt. Vooraleer een beslissing te nemen om al dan niet voor een nuchter-training te kiezen moet men dus volgende overwegingen maken. Nuchter trainen is écht nuchter, dus 8 uur niet meer eten en enkel water drinken. Is het doel om de conditie te verbeteren: eet dan voor de inspanning. Is je doel gewichtsverlies dan zijn er twee opties. Nuchter maar heel lang en langzaam trainen. Wandelen is daar een heel goed voorbeeld van. Een tweede optie is gewoon gezond eten en wat harder trainen dan je nuchter zou doen (of zou kunnen).

Kortom, het klopt, effectief. Niet ontbijten en dan drie uur wandelen, en je verbrandt effectief meer vet. Dus daar is het goed voor. Dan is het slim om eens een ontbijt over te slaan. Maar enkel dan. Als je slechts een uurtje gaat lopen kun je beter wel genoeg energie innemen. En alle andere dagen, wanneer je gaat werken of naar school gaat, moet je natuurlijk sowieso goed en gezond ontbijten.

De titel van dit artikel is dus enkel in specifieke gevallen juist. Voor de rest: doe normaal. En geniet ook van je ontbijt, want dat blijft wellicht toch het gezondst: evenwichtig eten, en het niet aan je hart laten komen. En sla het zondagse bezoekje aan de warme bakker vooral niet over. Want rond de zondagse ontbijttafel doe je energie op voor een hele week.

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer