Een titel waar je wellicht flink bij gaat steigeren. Want het gaat in tegen alles wat je in alle dieethandleidingen leest en geleerd hebt. Het ontbijt zou immers de belangrijkste maaltijd van de dag zijn. “Eet ’s morgens als een keizer, ’s middags als een koning en ’s avonds als een bedelaar.” Je kent die volkswijsheid wel. Je moet de dag met een stevig ontbijt beginnen, want dan heb je veel energie nodig, en hoe later op de dag, hoe minder je zou verteren, en ’s avonds laat eten is dus echt niet slim. En toch…
En toch hoorde ik in de fitness (waar ik ooit een hele tijd trainde omdat ik last had van een pijnlijke rug) het verhaal van een bekende Vlaamse acteur die voor een film waarin hij de hoofdrol ging spelen gigantisch af moest vallen. Eén van de manieren waarop hij erin slaagde om heel veel vet te verbranden was trainen op de nuchtere maag.
Volgens de man die z’n trainingsschema uitwerkte was het immers algemeen geweten dat niks eten voor het sporten dan zeer efficiënt werkt. En ook al heb ik natuurlijk aan de lijve ondervonden dat evenwicht het belangrijkste is, is dat verhaal bij mij toch blijven hangen. Dus ook al zweer ik bij een gezond ontbijt, op zaterdagochtend, of tijdens de vakantie, net voor een immense wandeling, durf ik het ontbijt wel eens over te slaan. Om dan meer vet te verbranden. Maar is dat verhaal een urban legend of klopt het? Ik ben even op onderzoek gegaan, en er schuilt wel iets van waarheid in het verhaal.
Op de website “Gezond sporten van de Vlaamse overheid” kreeg ik een duidelijk antwoord op mijn vraag. Inspanningen leveren in nuchtere toestand (8 uur na de laatste voedingsinname) zal er inderdaad voor zorgen dat er procentueel meer vet als energiebron wordt gebruikt dan wanneer men goed geladen een inspanning levert. Maar is het nuttig om nuchter te sporten? Wanneer men goed geladen sport kan er misschien langer of intenser worden gesport dan na een nuchter-training, waardoor uiteindelijk meer energie wordt gebruikt. Vooraleer een beslissing te nemen om al dan niet voor een nuchter-training te kiezen moet men dus volgende overwegingen maken. Nuchter trainen is écht nuchter, dus 8 uur niet meer eten en enkel water drinken. Is het doel om de conditie te verbeteren: eet dan voor de inspanning. Is je doel gewichtsverlies dan zijn er twee opties. Nuchter maar heel lang en langzaam trainen. Wandelen is daar een heel goed voorbeeld van. Een tweede optie is gewoon gezond eten en wat harder trainen dan je nuchter zou doen (of zou kunnen).
Kortom, het klopt, effectief. Niet ontbijten en dan drie uur wandelen, en je verbrandt effectief meer vet. Dus daar is het goed voor. Dan is het slim om eens een ontbijt over te slaan. Maar enkel dan. Als je slechts een uurtje gaat lopen kun je beter wel genoeg energie innemen. En alle andere dagen, wanneer je gaat werken of naar school gaat, moet je natuurlijk sowieso goed en gezond ontbijten.
De titel van dit artikel is dus enkel in specifieke gevallen juist. Voor de rest: doe normaal. En geniet ook van je ontbijt, want dat blijft wellicht toch het gezondst: evenwichtig eten, en het niet aan je hart laten komen. En sla het zondagse bezoekje aan de warme bakker vooral niet over. Want rond de zondagse ontbijttafel doe je energie op voor een hele week.
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip … Lees meer
Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer
Ik zal maar bekennen: garnalen zijn voor mij echte toppers in de keuken. Ze zijn elegant, snel klaar en ze geven meteen een verfijnde toets aan elk gerecht … Lees meer
Eerlijk? Ik kan wel eens genieten van een glaasje Moscato, maar criticasters noemen het de limonade onder de wijnen. Moscato is dan ook een zoete, licht mousserende wijn die wordt gemaakt van de Muscat-druif, een van de oudste druivensoorten ter wereld … Lees meer