Intussen wonen we bijna een half jaar in ons nieuwe huis in Lochristi. En ik kan oprecht zeggen: we zijn er super gelukkig. Ondanks het virus hebben we eigenlijk prachtige momenten beleefd in ons nieuwe stekje dat helemaal is gebouwd naar onze wensen. We zijn samen met onze architect Dieter Vandervelpen op zoek gegaan naar de juiste materialen en leveranciers, en die zoektocht op zich was al een heerlijke belevenis. De steen die we in de keuken gebruiken is trouwens kwartsiet. Ik wou absoluut een sterke natuursteen, zodat ik het ook echt als werkblad zou kunnen gebruiken.
Wat de keukentoestellen betreft zijn we uitgekomen bij V-ZUG. Ik kende het merk vaag, ik had het al in een paar keukens gezien. Maar eerlijk is eerlijk: het is geen merk dat ik al tientallen jaren ken. Het was één van mijn beste culinaire vrienden die me tipte: je moet echt eens de toestellen van V-ZUG ontdekken. Ze zien er niet alleen prachtig uit, ze zijn gewoon de beste keukentoestellen die je vandaag op de markt kunt vinden.
Vorig jaar kreeg ik op Batibouw van de vriendelijke mensen van V-ZUG een persoonlijke rondleiding en ben ik helemaal overstag gegaan. Het Zwitserse bedrijf werd in 1913 opgericht, maar is zich nog maar een goede tien jaar aan het concentreren op de export. In de Zwitserse keukens is het nochtans al vele jaren de ultieme referentie; je vindt de toestellen daar gewoon overal terug.
Ik heb twee fantastische ovens laten inbouwen. Beiden hebben ontelbaar vele vol-automatische programma’s maar kun je ook perfect manueel instellen. Het hangt er een beetje van af hoe je er zelf het liefst mee aan de slag gaat. Soms laat ik mij door programma’s leiden, vaak gebruik ik de oven manueel.
Met de ene oven kan ik ook stomen en combi-stomen, de andere is een bakoven met onder andere hete lucht vochtig en die heeft ook een grill. Beide ovens hebben ook een kerntemperatuurmeter, die ik constant gebruik om er voor te zorgen dat mijn bereidingen tot in de kern gaar (maar niet overgaar) zijn.
Verder heb ik een vacuümlade laten plaatsen, zodat ik gerechten perfect op lage temperatuur kan bereiden. En het inductievuur is echt wel het neusje van de zalm. Je kunt je potten en pannen over het hele vuur verplaatsen, en toch dezelfde temperatuur bewaren.
Ook de vaatwasmachine, die zoals dat bij een Zwitsers topbedrijf hoort, een extra krachtig programma heeft om de aangekoekte kaasresten uit raclette-ketels te verwijderen is een geweldige aanrader. Bovendien is deze vaatwasmachine super snel (met een party programma van amper 11 minuten!) en zorgt de SteamFinish met stoom voor extra propere wijnglazen.
Ik ben supertrots op mijn nieuwe keuken en de toestellen van V-ZUG waarmee ik erg graag werk. Ik ben dan ook heel fier om aan te kondigen dat ik de komende maanden in samenwerking met V-ZUG verschillende nieuwe gerechten ga ontwikkelen. Ik kan al een tip van de sluier oplichten: de Vitello Tonato die ik maak door de vacuümlade te combineren met de oven is zooooo lekker. Hou de blog in de gaten, want de nieuwe en superhandige recepten komen er de komende maanden aan.
Wil je de apparatuur van V-ZUG zelf ontdekken, dan kun je terecht op de V-ZUG website. Je zult zelf ook verwonderd zijn van de schoonheid en de mogelijkheden van de toestellen. Het is puur Zwitsers vakmanschap waar ik zelf intussen helemaal aan verslingerd ben geraakt.
Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer
Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer
Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer
Vorig jaar al heb ik jullie laten weten dat ik er eindelijk zou aan beginnen, aan mijn Barcelona boek. Sinds we er tien jaar geleden een flatje hebben gekocht zijn we grote fans geworden van de prachtige stad aan de Middellandse zee, de hoofdstad van Catalonië … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag fiere ambassadeur van nākd. Voor iemand als ik, die vaak onderweg is, wisselende uren heeft met vroege ochtendshows en late DJ-sets en veel gewandel tussendoor zijn de raw bars van nākd … Lees meer
Een eitje bij het ontbijt is altijd lekker. Maar wat zijn de precieze kooktijden? Weet jij het uit je blote hoofd? Een kleine reminder… Zachtgekookt ei: Ongeveer 4-5 minuten … Lees meer
Het is makkelijk en lekker. Het is feestelijk in het weekend. En het is een easy manier om oud brood toch weer lekker te krijgen: de broodrooster helpt je om van elke ontbijt iets lekkers te maken … Lees meer
28 februari is chocolade soufflé dag. Het maken van een perfecte chocolade soufflé kan een grote uitdaging zijn, maar als je het goed doet is het zo ontzettend lekker … Lees meer