Intussen wonen we bijna een half jaar in ons nieuwe huis in Lochristi. En ik kan oprecht zeggen: we zijn er super gelukkig. Ondanks het virus hebben we eigenlijk prachtige momenten beleefd in ons nieuwe stekje dat helemaal is gebouwd naar onze wensen. We zijn samen met onze architect Dieter Vandervelpen op zoek gegaan naar de juiste materialen en leveranciers, en die zoektocht op zich was al een heerlijke belevenis. De steen die we in de keuken gebruiken is trouwens kwartsiet. Ik wou absoluut een sterke natuursteen, zodat ik het ook echt als werkblad zou kunnen gebruiken.
Wat de keukentoestellen betreft zijn we uitgekomen bij V-ZUG. Ik kende het merk vaag, ik had het al in een paar keukens gezien. Maar eerlijk is eerlijk: het is geen merk dat ik al tientallen jaren ken. Het was één van mijn beste culinaire vrienden die me tipte: je moet echt eens de toestellen van V-ZUG ontdekken. Ze zien er niet alleen prachtig uit, ze zijn gewoon de beste keukentoestellen die je vandaag op de markt kunt vinden.
Vorig jaar kreeg ik op Batibouw van de vriendelijke mensen van V-ZUG een persoonlijke rondleiding en ben ik helemaal overstag gegaan. Het Zwitserse bedrijf werd in 1913 opgericht, maar is zich nog maar een goede tien jaar aan het concentreren op de export. In de Zwitserse keukens is het nochtans al vele jaren de ultieme referentie; je vindt de toestellen daar gewoon overal terug.
Ik heb twee fantastische ovens laten inbouwen. Beiden hebben ontelbaar vele vol-automatische programma’s maar kun je ook perfect manueel instellen. Het hangt er een beetje van af hoe je er zelf het liefst mee aan de slag gaat. Soms laat ik mij door programma’s leiden, vaak gebruik ik de oven manueel.
Met de ene oven kan ik ook stomen en combi-stomen, de andere is een bakoven met onder andere hete lucht vochtig en die heeft ook een grill. Beide ovens hebben ook een kerntemperatuurmeter, die ik constant gebruik om er voor te zorgen dat mijn bereidingen tot in de kern gaar (maar niet overgaar) zijn.
Verder heb ik een vacuümlade laten plaatsen, zodat ik gerechten perfect op lage temperatuur kan bereiden. En het inductievuur is echt wel het neusje van de zalm. Je kunt je potten en pannen over het hele vuur verplaatsen, en toch dezelfde temperatuur bewaren.
Ook de vaatwasmachine, die zoals dat bij een Zwitsers topbedrijf hoort, een extra krachtig programma heeft om de aangekoekte kaasresten uit raclette-ketels te verwijderen is een geweldige aanrader. Bovendien is deze vaatwasmachine super snel (met een party programma van amper 11 minuten!) en zorgt de SteamFinish met stoom voor extra propere wijnglazen.
Ik ben supertrots op mijn nieuwe keuken en de toestellen van V-ZUG waarmee ik erg graag werk. Ik ben dan ook heel fier om aan te kondigen dat ik de komende maanden in samenwerking met V-ZUG verschillende nieuwe gerechten ga ontwikkelen. Ik kan al een tip van de sluier oplichten: de Vitello Tonato die ik maak door de vacuümlade te combineren met de oven is zooooo lekker. Hou de blog in de gaten, want de nieuwe en superhandige recepten komen er de komende maanden aan.
Wil je de apparatuur van V-ZUG zelf ontdekken, dan kun je terecht op de V-ZUG website. Je zult zelf ook verwonderd zijn van de schoonheid en de mogelijkheden van de toestellen. Het is puur Zwitsers vakmanschap waar ik zelf intussen helemaal aan verslingerd ben geraakt.
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer