MIJN ONTDEKKING VAN 2017: ESSENCIEL
Nieuws

Mijn ontdekking van 2017: essenciel

De laatste 7 dagen van het jaar wil ik prijzen uitreiken. Geen cadeautjes aan jullie, de trouwe volgers van mijn blog deze keer. En ik wil ook niet de Michelin of Gault & Millau gaan spelen. Maar ik wil wel enkele virtuele awards uitreiken. Denkbeeldige bekers. Pluimen eigenlijk. Ik wil hier even de aandacht vestigen op enkele opvallende persoonlijkheden in de culinaire sector en enkele restaurants, culinaire trends en chefs in de bloemetjes zetten. Gewoon omdat ze me in het voorbije jaar meer dan aangenaam verrast hebben met hun talent, hun kunde, hun creativiteit, hun vooruitziendheid of hun doorzettingsvermogen. Puur subjectief. Of laat me zeggen: recht vanuit de buik. Dat past beter op een culinaire blog: buikgevoel.

De eerste vermelding is er voor mijn “ontdekking van het jaar”. Ergens in januari werd ik door vrienden uitgenodigd om mee te gaan eten in een klein restaurantje in Leuven in de vroegere Oesterbar in de Muntstraat. Mijn vrienden waren er al een paar keer geweest en vertelden me dat ze het er bijzonder lekker vonden. Ze hadden niks overdreven. Ik beleefde een heerlijke avond in Essenciel. Slechts twintig mensen kunnen er eten, maar het niveau ligt echt hoog. Essenciel is een creatie van jonge chef Niels Brants en zijn vriendin Romina Charels. Niels was twee jaar lang de souschef van Thierry Theys bij het tweesterren restaurant Nuance in Duffel, waar ook Romina aan de slag was alvorens ze besloten om op jonge leeftijd hun eigen restaurant te starten. Niels maakt ook deel uit van Jong Keukengeweld, en dat zie je eraan. Dat proef je. Hij heeft veel ambitie en veel zin om te scoren.Niels noemt Essenciel zelf “een gastronomisch restaurant met een klassieke keuken die zijn invloed uit de nieuwe wereldkeuken kent”.

Enkele maanden later nam ik mijn goede vriend Roger van Damme ook eens mee naar dit kleine culinaire paradijsje in de Leuvense Muntstraat en ook hij was aangenaam verrast door wat we te eten kregen. Mooie gebalanceerde gerechtjes die hoog op smaak zaten, waaruit het grote talent van Niels bleek, met een paar frivoliteiten waaruit zijn durf bleek. Plus: Niels is erg nieuwsgierig en gretig. Toen Roger een kleine suggestie deed over hoe één van de gerechten nog dat klein accentje extra zou kunnen gebruiken stond hij daar ontzettend voor open. En toen Roger hem z’n trucen verklapte over hoe je buikspek nog malser kunt bereiden, vertelde hij dat hij het de dag nadien al eens zo zou proberen. Kijk: zo’n gasten kunnen het echt wel maken. Willen blijven leren, vernieuwen, verbeteren, zelfs de aller allergrootsten doen niks liever dan dat. Vandaar deze eerste welverdiende pluim. Blijven gaan Niels en Romina. Blijven naar perfectie streven. En blijven groeien. De echte culinaire prijzen en mooie awards zullen volgen. Maar de liefhebbers weten jullie nu zeker al te vinden. Ik kom graag snel terug culinair genieten in jullie Essenciel!

Meer info over Essenciel kun je hier vinden: www.essenciel.be Doe Niels en Romina zeker mijn groeten als je bij hen gaat eten!

MIJN ONTDEKKING VAN 2017: ESSENCIEL
MIJN ONTDEKKING VAN 2017: ESSENCIEL
MIJN ONTDEKKING VAN 2017: ESSENCIEL
MIJN ONTDEKKING VAN 2017: ESSENCIEL

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer