MIJN ONTDEKKING VAN 2017: ESSENCIEL
Nieuws

Mijn ontdekking van 2017: essenciel

De laatste 7 dagen van het jaar wil ik prijzen uitreiken. Geen cadeautjes aan jullie, de trouwe volgers van mijn blog deze keer. En ik wil ook niet de Michelin of Gault & Millau gaan spelen. Maar ik wil wel enkele virtuele awards uitreiken. Denkbeeldige bekers. Pluimen eigenlijk. Ik wil hier even de aandacht vestigen op enkele opvallende persoonlijkheden in de culinaire sector en enkele restaurants, culinaire trends en chefs in de bloemetjes zetten. Gewoon omdat ze me in het voorbije jaar meer dan aangenaam verrast hebben met hun talent, hun kunde, hun creativiteit, hun vooruitziendheid of hun doorzettingsvermogen. Puur subjectief. Of laat me zeggen: recht vanuit de buik. Dat past beter op een culinaire blog: buikgevoel.

De eerste vermelding is er voor mijn “ontdekking van het jaar”. Ergens in januari werd ik door vrienden uitgenodigd om mee te gaan eten in een klein restaurantje in Leuven in de vroegere Oesterbar in de Muntstraat. Mijn vrienden waren er al een paar keer geweest en vertelden me dat ze het er bijzonder lekker vonden. Ze hadden niks overdreven. Ik beleefde een heerlijke avond in Essenciel. Slechts twintig mensen kunnen er eten, maar het niveau ligt echt hoog. Essenciel is een creatie van jonge chef Niels Brants en zijn vriendin Romina Charels. Niels was twee jaar lang de souschef van Thierry Theys bij het tweesterren restaurant Nuance in Duffel, waar ook Romina aan de slag was alvorens ze besloten om op jonge leeftijd hun eigen restaurant te starten. Niels maakt ook deel uit van Jong Keukengeweld, en dat zie je eraan. Dat proef je. Hij heeft veel ambitie en veel zin om te scoren.Niels noemt Essenciel zelf “een gastronomisch restaurant met een klassieke keuken die zijn invloed uit de nieuwe wereldkeuken kent”.

Enkele maanden later nam ik mijn goede vriend Roger van Damme ook eens mee naar dit kleine culinaire paradijsje in de Leuvense Muntstraat en ook hij was aangenaam verrast door wat we te eten kregen. Mooie gebalanceerde gerechtjes die hoog op smaak zaten, waaruit het grote talent van Niels bleek, met een paar frivoliteiten waaruit zijn durf bleek. Plus: Niels is erg nieuwsgierig en gretig. Toen Roger een kleine suggestie deed over hoe één van de gerechten nog dat klein accentje extra zou kunnen gebruiken stond hij daar ontzettend voor open. En toen Roger hem z’n trucen verklapte over hoe je buikspek nog malser kunt bereiden, vertelde hij dat hij het de dag nadien al eens zo zou proberen. Kijk: zo’n gasten kunnen het echt wel maken. Willen blijven leren, vernieuwen, verbeteren, zelfs de aller allergrootsten doen niks liever dan dat. Vandaar deze eerste welverdiende pluim. Blijven gaan Niels en Romina. Blijven naar perfectie streven. En blijven groeien. De echte culinaire prijzen en mooie awards zullen volgen. Maar de liefhebbers weten jullie nu zeker al te vinden. Ik kom graag snel terug culinair genieten in jullie Essenciel!

Meer info over Essenciel kun je hier vinden: www.essenciel.be Doe Niels en Romina zeker mijn groeten als je bij hen gaat eten!

MIJN ONTDEKKING VAN 2017: ESSENCIEL
MIJN ONTDEKKING VAN 2017: ESSENCIEL
MIJN ONTDEKKING VAN 2017: ESSENCIEL
MIJN ONTDEKKING VAN 2017: ESSENCIEL

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer