ONTDEKKING: DE WIJN VAN BOUDEWIJN EN FABIOLA

Ik ben helemaal niet zo’n chauvinist. Ik ben een beetje Belg en een beetje Vlaming. Maar ik doe daar niet al te onnozel over. Ik zwaai niet met vlaggen en ken de hymnes niet uit m’n blote hoofd. Tot ik in het buitenland ben en de Rode Duivels spelen een belangrijk kampioenschap. Dan draag ik de nationale kleuren plotseling met een trots die ik van mezelf nooit had vermoed.

Een beetje dat soort gevoel ging er door mij heen toen ik enkele maanden terug in Barcelona in een supertof wijnwinkeltje een paar flessen rode wijn zag liggen met onze Belgische vlag op het etiket. En ook al ben ik niet zo’n royalist, ik vond het verhaal achter de wijn wel indrukwekkend. Op het label staat namelijk letterlijk: “RESERVE SPECIALE cru selectionné de la region Costa Brava en occasion du marriage de S.M. LE ROI BAUDOUIN ET DONA FABIOLA“.

De wijn werd dus speciaal gemaakt in 1960, ik was min dertien, en koning Boudewijn en koningin Fabiola schonken hem op hun huwelijksfeest. Dezelfde blend, met hetzelfde etiket wordt sindsdien nog steeds door het huis Perelada gemaakt, en ja, uiteraard heb ik zes flesjes gekocht. Chauvinistisch maar vooral benieuwd. En ik moet toegeven: de rode wijn was een prima ontdekking, prijs kwaliteit een hit. De samenstelling bestaat uit Syrah (41%), Cabernet Sauvignon (31%), Monastrell (14%), Samsó (11%), Merlot (3%). De wijn rijpt zestien maanden op eikenhouten vaten uit Bordaux en heeft veel rijp fruit en kruiden in de smaak maar ook genoeg zuren en is voor mij daarom wat minder zwaar in z’n tannines als vele andere Spaanse wijnen (ondanks de 15% alcohol)

Sinds we deze Perelada hier in Spanje in huis hebben noemen we elk dineetje met vrienden bij ons een staatsbanket en klinken we met genoeg gevoel voor dramatiek op Boudewijn en Fabiola. Schattig toch? Wie heeft er zin om op 21 juli mee de Brabançonne te komen zingen? Rechtstaand en met een mooi glas rode Spaanse wijn in de hand.