Ik ben helemaal niet zo’n chauvinist. Ik ben een beetje Belg en een beetje Vlaming. Maar ik doe daar niet al te onnozel over. Ik zwaai niet met vlaggen en ken de hymnes niet uit m’n blote hoofd. Tot ik in het buitenland ben en de Rode Duivels spelen een belangrijk kampioenschap. Dan draag ik de nationale kleuren plotseling met een trots die ik van mezelf nooit had vermoed.
Een beetje dat soort gevoel ging er door mij heen toen ik enkele maanden terug in Barcelona in een supertof wijnwinkeltje een paar flessen rode wijn zag liggen met onze Belgische vlag op het etiket. En ook al ben ik niet zo’n royalist, ik vond het verhaal achter de wijn wel indrukwekkend. Op het label staat namelijk letterlijk: “RESERVE SPECIALE cru selectionné de la region Costa Brava en occasion du marriage de S.M. LE ROI BAUDOUIN ET DONA FABIOLA“.
De wijn werd dus speciaal gemaakt in 1960, ik was min dertien, en koning Boudewijn en koningin Fabiola schonken hem op hun huwelijksfeest. Dezelfde blend, met hetzelfde etiket wordt sindsdien nog steeds door het huis Perelada gemaakt, en ja, uiteraard heb ik zes flesjes gekocht. Chauvinistisch maar vooral benieuwd. En ik moet toegeven: de rode wijn was een prima ontdekking, prijs kwaliteit een hit. De samenstelling bestaat uit Syrah (41%), Cabernet Sauvignon (31%), Monastrell (14%), Samsó (11%), Merlot (3%). De wijn rijpt zestien maanden op eikenhouten vaten uit Bordaux en heeft veel rijp fruit en kruiden in de smaak maar ook genoeg zuren en is voor mij daarom wat minder zwaar in z’n tannines als vele andere Spaanse wijnen (ondanks de 15% alcohol)
Sinds we deze Perelada hier in Spanje in huis hebben noemen we elk dineetje met vrienden bij ons een staatsbanket en klinken we met genoeg gevoel voor dramatiek op Boudewijn en Fabiola. Schattig toch? Wie heeft er zin om op 21 juli mee de Brabançonne te komen zingen? Rechtstaand en met een mooi glas rode Spaanse wijn in de hand.
Koop deze maand het boek ‘Mijn Barcelona’ en maak kans op een trip naar mijn lievelingsstad De donkere en korte winterdagen zijn nu wel definitief achter de rug, de lente is in het land, en iedereen begint te dromen van vakantie … Lees meer
Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer
De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer
Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer