ONTDEKKING: DE WIJN VAN BOUDEWIJN EN FABIOLA
Nieuws

Ontdekking: de wijn van boudewijn en fabiola

Ik ben helemaal niet zo’n chauvinist. Ik ben een beetje Belg en een beetje Vlaming. Maar ik doe daar niet al te onnozel over. Ik zwaai niet met vlaggen en ken de hymnes niet uit m’n blote hoofd. Tot ik in het buitenland ben en de Rode Duivels spelen een belangrijk kampioenschap. Dan draag ik de nationale kleuren plotseling met een trots die ik van mezelf nooit had vermoed.

Een beetje dat soort gevoel ging er door mij heen toen ik enkele maanden terug in Barcelona in een supertof wijnwinkeltje een paar flessen rode wijn zag liggen met onze Belgische vlag op het etiket. En ook al ben ik niet zo’n royalist, ik vond het verhaal achter de wijn wel indrukwekkend. Op het label staat namelijk letterlijk: “RESERVE SPECIALE cru selectionné de la region Costa Brava en occasion du marriage de S.M. LE ROI BAUDOUIN ET DONA FABIOLA“.

De wijn werd dus speciaal gemaakt in 1960, ik was min dertien, en koning Boudewijn en koningin Fabiola schonken hem op hun huwelijksfeest. Dezelfde blend, met hetzelfde etiket wordt sindsdien nog steeds door het huis Perelada gemaakt, en ja, uiteraard heb ik zes flesjes gekocht. Chauvinistisch maar vooral benieuwd. En ik moet toegeven: de rode wijn was een prima ontdekking, prijs kwaliteit een hit. De samenstelling bestaat uit Syrah (41%), Cabernet Sauvignon (31%), Monastrell (14%), Samsó (11%), Merlot (3%). De wijn rijpt zestien maanden op eikenhouten vaten uit Bordaux en heeft veel rijp fruit en kruiden in de smaak maar ook genoeg zuren en is voor mij daarom wat minder zwaar in z’n tannines als vele andere Spaanse wijnen (ondanks de 15% alcohol)

Sinds we deze Perelada hier in Spanje in huis hebben noemen we elk dineetje met vrienden bij ons een staatsbanket en klinken we met genoeg gevoel voor dramatiek op Boudewijn en Fabiola. Schattig toch? Wie heeft er zin om op 21 juli mee de Brabançonne te komen zingen? Rechtstaand en met een mooi glas rode Spaanse wijn in de hand.

Gerelateerde nieuwsberichten

Via Veneto

Waarom ik steeds vaker afhaak bij tasting menu’s

Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer

VAKANTIE EN NIKS BIJKOMEN: 3 SLIMME TRUCS!

Vakantie en niks bijkomen: 3 slimme trucs!

Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer