ONTDEKKING: DE WIJN VAN BOUDEWIJN EN FABIOLA
Nieuws

Ontdekking: de wijn van boudewijn en fabiola

Ik ben helemaal niet zo’n chauvinist. Ik ben een beetje Belg en een beetje Vlaming. Maar ik doe daar niet al te onnozel over. Ik zwaai niet met vlaggen en ken de hymnes niet uit m’n blote hoofd. Tot ik in het buitenland ben en de Rode Duivels spelen een belangrijk kampioenschap. Dan draag ik de nationale kleuren plotseling met een trots die ik van mezelf nooit had vermoed.

Een beetje dat soort gevoel ging er door mij heen toen ik enkele maanden terug in Barcelona in een supertof wijnwinkeltje een paar flessen rode wijn zag liggen met onze Belgische vlag op het etiket. En ook al ben ik niet zo’n royalist, ik vond het verhaal achter de wijn wel indrukwekkend. Op het label staat namelijk letterlijk: “RESERVE SPECIALE cru selectionné de la region Costa Brava en occasion du marriage de S.M. LE ROI BAUDOUIN ET DONA FABIOLA“.

De wijn werd dus speciaal gemaakt in 1960, ik was min dertien, en koning Boudewijn en koningin Fabiola schonken hem op hun huwelijksfeest. Dezelfde blend, met hetzelfde etiket wordt sindsdien nog steeds door het huis Perelada gemaakt, en ja, uiteraard heb ik zes flesjes gekocht. Chauvinistisch maar vooral benieuwd. En ik moet toegeven: de rode wijn was een prima ontdekking, prijs kwaliteit een hit. De samenstelling bestaat uit Syrah (41%), Cabernet Sauvignon (31%), Monastrell (14%), Samsó (11%), Merlot (3%). De wijn rijpt zestien maanden op eikenhouten vaten uit Bordaux en heeft veel rijp fruit en kruiden in de smaak maar ook genoeg zuren en is voor mij daarom wat minder zwaar in z’n tannines als vele andere Spaanse wijnen (ondanks de 15% alcohol)

Sinds we deze Perelada hier in Spanje in huis hebben noemen we elk dineetje met vrienden bij ons een staatsbanket en klinken we met genoeg gevoel voor dramatiek op Boudewijn en Fabiola. Schattig toch? Wie heeft er zin om op 21 juli mee de Brabançonne te komen zingen? Rechtstaand en met een mooi glas rode Spaanse wijn in de hand.

Gerelateerde nieuwsberichten

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer