Er zijn mensen die etentjes organiseren met de feestdagen een heel gedoe vinden. Tenzij je gaat gourmetten of iets gaat afhalen bij de traiteur of in een restaurant, komt er toch een pak organisatie bij kijken. Je wil altijd wel goed koken, maar op zo’n feestdag is het meestal voor een iets grotere groep en dan wil je ook eens wat origineler, specialer of zelfs chiquer koken. En dat levert sommige mensen dus elk jaar heel veel stress op. Die mensen zijn wellicht blij dat etentjes in 2020 niet echt meer kunnen.
Mij levert koken voor gasten nooit stress op, en enkel maar vreugde. En ik denk dat een heel pak van de volgers van deze blog er ook zo over denken. Koken is onze hobby, en gasten die we graag hebben ontvangen voor een etentje is voor onszelf ook altijd een feest. Ja, kerst- en andere feestdagen zijn altijd momenten om naar uit te kijken. Of ik die speciale dagen nu in België of in Barcelona doorbreng: ik kook altijd vol liefde en passie en uitgebreide diners voor mijn gasten.
Dit jaar zal het sowieso anders zijn. We mogen eigenlijk geen mensen ontvangen thuis, en dat is jammer, maar wel begrijpelijk. We willen het virus met z’n allen echt onder controle krijgen, zodat we met zo weinig mogelijk zieken, en sterfgevallen, gezond verder leven tot het moment dat we dankzij de vele vaccins die onderweg zijn het virus stil hebben gekregen. Vandaar: geen kerstfeesten dit jaar. En ook geen gezellige etentjes.
Maar de virologen, en de overheid hebben ons wel gevraagd om creatieve oplossingen te bedenken, om toch leuke dingen te doen met de mensen die we graag zien, maar dan wel op een veilige manier. En kijk, daar hou ik wel van, van zo’n uitdaging: niet treuren of bij de pakken blijven zitten, maar het mooiste maken van moeilijke omstandigheden en een beetje creatief zijn.
En ik heb een paar weken geleden al verteld dat wij met de kerstdagen een mooie grote wandeling gaan maken met de ouders. Een idee dat blijkbaar steeds meer mensen hebben. De natuur opzoeken, de wandelschoenen aantrekken en een kerstwandeling maken samen, of een weekje later het nieuwe jaar instappen, velen vinden dat een leuk idee. Het is gezellig en veilig.
Maar ik heb een bijkomend voorstel. Wat als we van die wandeldag toch ook eens een etentje maken. Weet je nog het concept: walking dinner? Bedrijven organiseerden zo van die etentjes, en ik heb ook trouwfeesten meegemaakt waar er zo’n “walking dinner” werd georganiseerd. Het zijn eigenlijk uit de kluiten gewassen recepties. Je kunt ze leuk of vervelend vinden, maar in coronatijden lijken ze me fantastisch.
Ideaal voor mensen die toch graag willen koken met de feestdagen. Het idee is simpel: bereid een volledig creatief feestmenu dat je in kleine handige porties goed kunt verpakken, en meenemen op je wandeling. In verschillende winkels kun je mooie handige en vooral kleine doosjes kopen, die je mooi kunt afsluiten, al dat niet recycleerbaar.
Maak ook echt een mooi menu waarop de volgorde van de gerechten staat. Eventueel kun je dat feestmenu zelfs al op voorhand bij wijze van uitnodiging mailen naar je wandelgezelschap, of je kunt het mooi afdrukken en de dag voor je walking dinner in hun brievenbus gaan stoppen. Schrijf of kleef vervolgens op de individuele verpakkingen nummertjes zodat je wandelgasten weten welk hapje eerst mag gegeten worden.
Voorzie voldoende rugzakken (of leen ze bij familie of vrienden) en stapel daarin per persoon de wandelgerechtjes in omgekeerde volgorde. De desserts stop je onderaan in de rugzak, daarboven de hoofdgerecht-hapjes, daarboven de voorgerechtjes, en daarboven de aperitiefhapjes. Je eet jezelf naar beneden zeg maar. Zorg dat je wel een extra rugzak meehebt om alle lege potjes in te verzamelen.
Wees bijzonder creatief met wat je maakt. Ga voor allemaal kleine gerechtjes, echt hapjes, maar wees een beetje vindingrijk. Een stukje paté met wat uienconfituur. Gerookte zalm met wat zure room en een blini. Als je echt chique wil doen, vul je een klein kaviaarblikje met onderin kingkrab en verse kruidenkaas, en je doet daar een laagje kaviaar op. Dat lepelt lekker uit als je ergens een pauze houdt onderweg.
Maak een klein pastaslaatje met mooie ingrediënten. Een opgevuld mini-tomaatje met garnaaltjes. Je kunt een lobster-rolletje maken voor elke wandelgast. Vraag mini-sandwiches aan je bakker en vul die met kreeft, wat knapperige sla en een lekkere zelfgemaakte dressing. Maak een couscous met verse kruiden en kleine gehaktballetjes. Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos, je moet enkel zien dat je het wat proper houdt en dat je ingrediënten niet te wak worden onderweg; bij toastjes en slaatjes is dat wel iets om op te letten.
En wat dan met warme gerechtjes vraag je je misschien af? Dat is een klein beetje moeilijker, ik besef het, maar het moet ook zeker kunnen. Je kunt heerlijke soepjes, maar ook stoofpotjes en curry’s altijd meenemen in een goede thermoskan. Neem er misschien eentje mee voor jezelf, en één voor de gasten die in elkaars bubbel zitten, zodat je het uitschenken van dat gerecht ook corona-proof kunt organiseren.
Een slimme truc is om in een afgesloten kommetje de garnituren van je soep al te voorzien, en daar dan je soep over te gieten. Doe wat croutons, tijm en chorizo in een beker, om daar je pompoensoep over te gieten. Doe wat bieslook en zeevruchten in zo’n beker en giet daar onderweg je bisque over. Of wat noedels en een stukje gember, en daar gaat dan onderweg je Thaise soep op.
En een flesje of twee kan ook altijd mee. Je kunt voor individuele kleine flesjes champagne cava of wijn gaan, die hebben vaak een schroefdop. Of je kunt een goede kurk meenemen zodat je de grote fles onderweg kunt afsluiten. Je kunt je favoriete cocktail ook meenemen in een afsluitbare beker. Of ken je die kleine zilveren drankpulletjes die jagers of supporters vroeger meenamen? Die kun je online kopen en er de datum en de naam van je gasten in laten graveren, zodat deze bijzondere kerstdag nooit vergeten wordt.
Ik weet zeker, creatieve geesten zijn nu al aan het nadenken welke potjes ze in huis hebben (of kunnen halen) en welke van hun favoriete gerechten ook op een mini-manier kunnen gemaakt worden, voor in de wandelrugzak, voor de gezelligste walking dinner van je hele leven, samen in de weiden, op de heide of in de bossen. De boodschap is altijd: hou het veilig. Maar evenzeer: maak er het beste van, en wees creatief.
En nog één ding: sluikstorten is uiteraard not done. Neem dus een extra vuilniszak mee zodat je de natuur netjes achterluit voor alle andere feest-wandelaars. Fijne feestdagen! Geniet ervan.
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer