Op deze slimme manier kunnen etentjes met kerst wel doorgaan
Nieuws

Op deze slimme manier kunnen etentjes met kerst wel doorgaan

Er zijn mensen die etentjes organiseren met de feestdagen een heel gedoe vinden. Tenzij je gaat gourmetten of iets gaat afhalen bij de traiteur of in een restaurant, komt er toch een pak organisatie bij kijken. Je wil altijd wel goed koken, maar op zo’n feestdag is het meestal voor een iets grotere groep en dan wil je ook eens wat origineler, specialer of zelfs chiquer koken. En dat levert sommige mensen dus elk jaar heel veel stress op. Die mensen zijn wellicht blij dat etentjes in 2020 niet echt meer kunnen.

Mij levert koken voor gasten nooit stress op, en enkel maar vreugde. En ik denk dat een heel pak van de volgers van deze blog er ook zo over denken. Koken is onze hobby, en gasten die we graag hebben ontvangen voor een etentje is voor onszelf ook altijd een feest. Ja, kerst- en andere feestdagen zijn altijd momenten om naar uit te kijken. Of ik die speciale dagen nu in België of in Barcelona doorbreng: ik kook altijd vol liefde en passie en uitgebreide diners voor mijn gasten.

Dit jaar zal het sowieso anders zijn. We mogen eigenlijk geen mensen ontvangen thuis, en dat is jammer, maar wel begrijpelijk. We willen het virus met z’n allen echt onder controle krijgen, zodat we met zo weinig mogelijk zieken, en sterfgevallen, gezond verder leven tot het moment dat we dankzij de vele vaccins die onderweg zijn het virus stil hebben gekregen. Vandaar: geen kerstfeesten dit jaar. En ook geen gezellige etentjes.

Maar de virologen, en de overheid hebben ons wel gevraagd om creatieve oplossingen te bedenken, om toch leuke dingen te doen met de mensen die we graag zien, maar dan wel op een veilige manier. En kijk, daar hou ik wel van, van zo’n uitdaging: niet treuren of bij de pakken blijven zitten, maar het mooiste maken van moeilijke omstandigheden en een beetje creatief zijn.

En ik heb een paar weken geleden al verteld dat wij met de kerstdagen een mooie grote wandeling gaan maken met de ouders. Een idee dat blijkbaar steeds meer mensen hebben. De natuur opzoeken, de wandelschoenen aantrekken en een kerstwandeling maken samen, of een weekje later het nieuwe jaar instappen, velen vinden dat een leuk idee. Het is gezellig en veilig.

Maar ik heb een bijkomend voorstel. Wat als we van die wandeldag toch ook eens een etentje maken. Weet je nog het concept: walking dinner? Bedrijven organiseerden zo van die etentjes, en ik heb ook trouwfeesten meegemaakt waar er zo’n “walking dinner” werd georganiseerd. Het zijn eigenlijk uit de kluiten gewassen recepties. Je kunt ze leuk of vervelend vinden, maar in coronatijden lijken ze me fantastisch.

Ideaal voor mensen die toch graag willen koken met de feestdagen. Het idee is simpel: bereid een volledig creatief feestmenu dat je in kleine handige porties goed kunt verpakken, en meenemen op je wandeling. In verschillende winkels kun je mooie handige en vooral kleine doosjes kopen, die je mooi kunt afsluiten, al dat niet recycleerbaar.

Maak ook echt een mooi menu waarop de volgorde van de gerechten staat. Eventueel kun je dat feestmenu zelfs al op voorhand bij wijze van uitnodiging mailen naar je wandelgezelschap, of je kunt het mooi afdrukken en de dag voor je walking dinner in hun brievenbus gaan stoppen. Schrijf of kleef vervolgens op de individuele verpakkingen nummertjes zodat je wandelgasten weten welk hapje eerst mag gegeten worden.

Voorzie voldoende rugzakken (of leen ze bij familie of vrienden) en stapel daarin per persoon de wandelgerechtjes in omgekeerde volgorde. De desserts stop je onderaan in de rugzak, daarboven de hoofdgerecht-hapjes, daarboven de voorgerechtjes, en daarboven de aperitiefhapjes. Je eet jezelf naar beneden zeg maar. Zorg dat je wel een extra rugzak meehebt om alle lege potjes in te verzamelen.

Wees bijzonder creatief met wat je maakt. Ga voor allemaal kleine gerechtjes, echt hapjes, maar wees een beetje vindingrijk. Een stukje paté met wat uienconfituur. Gerookte zalm met wat zure room en een blini. Als je echt chique wil doen, vul je een klein kaviaarblikje met onderin kingkrab en verse kruidenkaas, en je doet daar een laagje kaviaar op. Dat lepelt lekker uit als je ergens een pauze houdt onderweg.

Maak een klein pastaslaatje met mooie ingrediënten. Een opgevuld mini-tomaatje met garnaaltjes. Je kunt een lobster-rolletje maken voor elke wandelgast. Vraag mini-sandwiches aan je bakker en vul die met kreeft, wat knapperige sla en een lekkere zelfgemaakte dressing. Maak een couscous met verse kruiden en kleine gehaktballetjes. Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos, je moet enkel zien dat je het wat proper houdt en dat je ingrediënten niet te wak worden onderweg; bij toastjes en slaatjes is dat wel iets om op te letten.

En wat dan met warme gerechtjes vraag je je misschien af? Dat is een klein beetje moeilijker, ik besef het, maar het moet ook zeker kunnen. Je kunt heerlijke soepjes, maar ook stoofpotjes en curry’s altijd meenemen in een goede thermoskan. Neem er misschien eentje mee voor jezelf, en één voor de gasten die in elkaars bubbel zitten, zodat je het uitschenken van dat gerecht ook corona-proof kunt organiseren.

Een slimme truc is om in een afgesloten kommetje de garnituren van je soep al te voorzien, en daar dan je soep over te gieten. Doe wat croutons, tijm en chorizo in een beker, om daar je pompoensoep over te gieten. Doe wat bieslook en zeevruchten in zo’n beker en giet daar onderweg je bisque over. Of wat noedels en een stukje gember, en daar gaat dan onderweg je Thaise soep op.

En een flesje of twee kan ook altijd mee. Je kunt voor individuele kleine flesjes champagne cava of wijn gaan, die hebben vaak een schroefdop. Of je kunt een goede kurk meenemen zodat je de grote fles onderweg kunt afsluiten. Je kunt je favoriete cocktail ook meenemen in een afsluitbare beker. Of ken je die kleine zilveren drankpulletjes die jagers of supporters vroeger meenamen? Die kun je online kopen en er de datum en de naam van je gasten in laten graveren, zodat deze bijzondere kerstdag nooit vergeten wordt.

Ik weet zeker, creatieve geesten zijn nu al aan het nadenken welke potjes ze in huis hebben (of kunnen halen) en welke van hun favoriete gerechten ook op een mini-manier kunnen gemaakt worden, voor in de wandelrugzak, voor de gezelligste walking dinner van je hele leven, samen in de weiden, op de heide of in de bossen. De boodschap is altijd: hou het veilig. Maar evenzeer: maak er het beste van, en wees creatief.

En nog één ding: sluikstorten is uiteraard not done. Neem dus een extra vuilniszak mee zodat je de natuur netjes achterluit voor alle andere feest-wandelaars. Fijne feestdagen! Geniet ervan.

Gerelateerde nieuwsberichten

_74I8659

Zo zalig zijn zomerse feestjes met Big Green Egg #advertentie

Zoals jullie misschien al hebben gezien op mijn blog of socials, ben ik sinds dit voorjaar ambassadeur van Big Green Egg voor Vlaanderen. En daar ben ik oprecht fier op … Lees meer

Via Veneto

Waarom ik steeds vaker afhaak bij tasting menu’s

Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer

VAKANTIE EN NIKS BIJKOMEN: 3 SLIMME TRUCS!

Vakantie en niks bijkomen: 3 slimme trucs!

Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer