Op deze slimme manier kunnen etentjes met kerst wel doorgaan
Nieuws

Op deze slimme manier kunnen etentjes met kerst wel doorgaan

Er zijn mensen die etentjes organiseren met de feestdagen een heel gedoe vinden. Tenzij je gaat gourmetten of iets gaat afhalen bij de traiteur of in een restaurant, komt er toch een pak organisatie bij kijken. Je wil altijd wel goed koken, maar op zo’n feestdag is het meestal voor een iets grotere groep en dan wil je ook eens wat origineler, specialer of zelfs chiquer koken. En dat levert sommige mensen dus elk jaar heel veel stress op. Die mensen zijn wellicht blij dat etentjes in 2020 niet echt meer kunnen.

Mij levert koken voor gasten nooit stress op, en enkel maar vreugde. En ik denk dat een heel pak van de volgers van deze blog er ook zo over denken. Koken is onze hobby, en gasten die we graag hebben ontvangen voor een etentje is voor onszelf ook altijd een feest. Ja, kerst- en andere feestdagen zijn altijd momenten om naar uit te kijken. Of ik die speciale dagen nu in België of in Barcelona doorbreng: ik kook altijd vol liefde en passie en uitgebreide diners voor mijn gasten.

Dit jaar zal het sowieso anders zijn. We mogen eigenlijk geen mensen ontvangen thuis, en dat is jammer, maar wel begrijpelijk. We willen het virus met z’n allen echt onder controle krijgen, zodat we met zo weinig mogelijk zieken, en sterfgevallen, gezond verder leven tot het moment dat we dankzij de vele vaccins die onderweg zijn het virus stil hebben gekregen. Vandaar: geen kerstfeesten dit jaar. En ook geen gezellige etentjes.

Maar de virologen, en de overheid hebben ons wel gevraagd om creatieve oplossingen te bedenken, om toch leuke dingen te doen met de mensen die we graag zien, maar dan wel op een veilige manier. En kijk, daar hou ik wel van, van zo’n uitdaging: niet treuren of bij de pakken blijven zitten, maar het mooiste maken van moeilijke omstandigheden en een beetje creatief zijn.

En ik heb een paar weken geleden al verteld dat wij met de kerstdagen een mooie grote wandeling gaan maken met de ouders. Een idee dat blijkbaar steeds meer mensen hebben. De natuur opzoeken, de wandelschoenen aantrekken en een kerstwandeling maken samen, of een weekje later het nieuwe jaar instappen, velen vinden dat een leuk idee. Het is gezellig en veilig.

Maar ik heb een bijkomend voorstel. Wat als we van die wandeldag toch ook eens een etentje maken. Weet je nog het concept: walking dinner? Bedrijven organiseerden zo van die etentjes, en ik heb ook trouwfeesten meegemaakt waar er zo’n “walking dinner” werd georganiseerd. Het zijn eigenlijk uit de kluiten gewassen recepties. Je kunt ze leuk of vervelend vinden, maar in coronatijden lijken ze me fantastisch.

Ideaal voor mensen die toch graag willen koken met de feestdagen. Het idee is simpel: bereid een volledig creatief feestmenu dat je in kleine handige porties goed kunt verpakken, en meenemen op je wandeling. In verschillende winkels kun je mooie handige en vooral kleine doosjes kopen, die je mooi kunt afsluiten, al dat niet recycleerbaar.

Maak ook echt een mooi menu waarop de volgorde van de gerechten staat. Eventueel kun je dat feestmenu zelfs al op voorhand bij wijze van uitnodiging mailen naar je wandelgezelschap, of je kunt het mooi afdrukken en de dag voor je walking dinner in hun brievenbus gaan stoppen. Schrijf of kleef vervolgens op de individuele verpakkingen nummertjes zodat je wandelgasten weten welk hapje eerst mag gegeten worden.

Voorzie voldoende rugzakken (of leen ze bij familie of vrienden) en stapel daarin per persoon de wandelgerechtjes in omgekeerde volgorde. De desserts stop je onderaan in de rugzak, daarboven de hoofdgerecht-hapjes, daarboven de voorgerechtjes, en daarboven de aperitiefhapjes. Je eet jezelf naar beneden zeg maar. Zorg dat je wel een extra rugzak meehebt om alle lege potjes in te verzamelen.

Wees bijzonder creatief met wat je maakt. Ga voor allemaal kleine gerechtjes, echt hapjes, maar wees een beetje vindingrijk. Een stukje paté met wat uienconfituur. Gerookte zalm met wat zure room en een blini. Als je echt chique wil doen, vul je een klein kaviaarblikje met onderin kingkrab en verse kruidenkaas, en je doet daar een laagje kaviaar op. Dat lepelt lekker uit als je ergens een pauze houdt onderweg.

Maak een klein pastaslaatje met mooie ingrediënten. Een opgevuld mini-tomaatje met garnaaltjes. Je kunt een lobster-rolletje maken voor elke wandelgast. Vraag mini-sandwiches aan je bakker en vul die met kreeft, wat knapperige sla en een lekkere zelfgemaakte dressing. Maak een couscous met verse kruiden en kleine gehaktballetjes. Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos, je moet enkel zien dat je het wat proper houdt en dat je ingrediënten niet te wak worden onderweg; bij toastjes en slaatjes is dat wel iets om op te letten.

En wat dan met warme gerechtjes vraag je je misschien af? Dat is een klein beetje moeilijker, ik besef het, maar het moet ook zeker kunnen. Je kunt heerlijke soepjes, maar ook stoofpotjes en curry’s altijd meenemen in een goede thermoskan. Neem er misschien eentje mee voor jezelf, en één voor de gasten die in elkaars bubbel zitten, zodat je het uitschenken van dat gerecht ook corona-proof kunt organiseren.

Een slimme truc is om in een afgesloten kommetje de garnituren van je soep al te voorzien, en daar dan je soep over te gieten. Doe wat croutons, tijm en chorizo in een beker, om daar je pompoensoep over te gieten. Doe wat bieslook en zeevruchten in zo’n beker en giet daar onderweg je bisque over. Of wat noedels en een stukje gember, en daar gaat dan onderweg je Thaise soep op.

En een flesje of twee kan ook altijd mee. Je kunt voor individuele kleine flesjes champagne cava of wijn gaan, die hebben vaak een schroefdop. Of je kunt een goede kurk meenemen zodat je de grote fles onderweg kunt afsluiten. Je kunt je favoriete cocktail ook meenemen in een afsluitbare beker. Of ken je die kleine zilveren drankpulletjes die jagers of supporters vroeger meenamen? Die kun je online kopen en er de datum en de naam van je gasten in laten graveren, zodat deze bijzondere kerstdag nooit vergeten wordt.

Ik weet zeker, creatieve geesten zijn nu al aan het nadenken welke potjes ze in huis hebben (of kunnen halen) en welke van hun favoriete gerechten ook op een mini-manier kunnen gemaakt worden, voor in de wandelrugzak, voor de gezelligste walking dinner van je hele leven, samen in de weiden, op de heide of in de bossen. De boodschap is altijd: hou het veilig. Maar evenzeer: maak er het beste van, en wees creatief.

En nog één ding: sluikstorten is uiteraard not done. Neem dus een extra vuilniszak mee zodat je de natuur netjes achterluit voor alle andere feest-wandelaars. Fijne feestdagen! Geniet ervan.

Gerelateerde nieuwsberichten

Mosselrecept Sven Ornelis’ mama

De mosselen zijn er! #advertentie

Onlangs was ik er als jarenlange ambassadeur van de mosselen weer van harte bij in Zeeuws-Vlaanderen want toen werden de eerste touwen met de 2024 oogst van de Zeeuwse hangcultuurmosselen in het noordelijke deel van de Oosterschelde boven water gehaald … Lees meer

Bram Laebens

De mooie levenslessen van mijn mama

Zondag is moederdag. Leve alle moeders, en oma’s. Jullie weten dat ik mijn mama een enorm warm hart toedraag. Ze is al meer dan een halve eeuw de belangrijkste vrouw in mijn leven … Lees meer

“Eat What You Want Day” Wat is dat eigenlijk?

“Eat What You Want Day”… Je ziet zo’n bijzondere dag staan in de kalender en je vraagt je af: wat is dat nu eigenlijk voor een rare feestdag? Ik heb het even opgezocht: het is een informeel ‘feest’ dat onder andere in Amerika elk jaar op 11 mei wordt gevierd … Lees meer

Rood fruit met porto, munt en honing en roomijs

Volledig menu voor deze halve werkweek

Daar gaan we weer voor een nieuwe werkweek. Maar net als vorige week, met die eerste mei die als plezante rustpauze midden in de week tevoorschijn kwam, is dit ook maar een halve week … Lees meer

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer