Open flessen aan tafel. Is het toeval? Luiheid? Of corona?
Nieuws

Open flessen aan tafel. Is het toeval? Luiheid? Of corona?

Op restaurant gaan is door corona een andere ervaring geworden. Je moet je handen ontsmetten bij het binnenkomen. Je moet een mondmaskertje aan om naar tafel te gaan, naar het toilet te gaan en weer te vertrekken. Je moet je laten registreren, dus minstens de gegevens van één van de gasten moet je neerschrijven. De obers hebben ook zo’n mondkapje op. De hele tijd. Dat allemaal in de strijd tegen covid. We zijn het intussen al gewoon.

Maar één ding snap ik eerlijk gezegd niet. En ik vraag me af of het regels zijn of gewoon gemakzucht van de restaurants waar ik de laatste tijd ben gaan lunchen of dineren. Maar ik heb het gevoel dat geen enkele ober de fles wijn nog openmaakt aan tafel. Met champagne hetzelfde. Flessen worden de laatste tijd bijna altijd al open gemaakt “achter de schermen”.

Volgens de etiquette is dat niet OK. Je toont je gast de fles, die nog dicht is, de gast keurt de fles goed, en vervolgens open je ze aan tafel, en schenk je een eerste glas uit, waarvan de gast dan zegt of de wijn OK is (dus geen kurksmaak heeft of slecht is omwille van een andere reden) en dan serveer je de wijn aan het hele gezelschap. Zo hoort dat.

Het zorgt ervoor dat er per ongeluk geen verkeerde fles wordt geserveerd. En ook al vertrouw ik de restaurateurs wel, maar het bewijst ook dat er niet gesjoemeld is. Dat er geen andere wijn in de fles is gedaan, of dat de fles al geen twee dagen openstaat of zo. Kortom: flessen maak je open aan tafel. Maar ik zie het minder en minder gebeuren.

Beste vrienden van de horeca, beste restaurantbezoekers, hebben jullie dat ook al gemerkt dat het zo gaat tegenwoordig? Het zou kunnen dat er door covid vandaag andere regels gelden die ik niet ken en waar ik ook nog niks over gelezen heb. Heeft het iets met hygiëne te maken? Ik heb geen flauw idee. Of is het een trend? Luiheid van de obers? Ik weet niet wat er aan de hand is. Maar ik heb echt het gevoel dat er bijna geen flessen meer aan tafel worden open gemaakt… Heeft iemand diezelfde ervaring?

Gerelateerde nieuwsberichten

Thaise kreeft met noedels

De beste hoofdgerechten voor de feestdagen

Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen. Vandaag wil ik een aantal feestelijke hoofdgerechten met jullie delen … Lees meer

Makkelijk hapje milkshake met paling

De lekkerste hapjes voor de feestdagen

Een goed feest begint met lekkere hapjes. Je kunt uiteraard wat blokjes kaas en salami op de salontafel zetten, of een kommetje chips. En er is uiteraard niks verkeerd met wat toastjes … Lees meer

Nobashi garnalen met vitelotte aardappel en truffel mayonaise

De lekkerste voorgerechten voor de feestdagen

Zoek je inspiratie voor lekkere voorgerechten voor de feestdagen? Zoek dan vooral niet verder. Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen … Lees meer

Goed nieuws: Mama's kookboek komt maandag aan!

Bestel Mijn Mama’s Kookboek nu als kerstcadeau voor het te laat is!

Het is fantastisch hoeveel reacties ik elke dag nog krijg op Mijn Mama’s Kookboek. Het is, zo laten veel mensen mij weten, een prachtig boek geworden: een ode aan de keuken van mijn mama en mijn beide oma’s … Lees meer

Dit kerstcadeau mag je echt niet missen

Dit kerstcadeau mag je echt niet missen

Het is werkelijk ontroerend hoeveel mensen intussen Mijn Mama’s Kookboek hebben gekocht met een hele specifieke reden: ze willen de heerlijke gerechten uit onze jeugd overdragen van generatie naar generatie … Lees meer

Zou ik Hockney laten proeven van de gerechten die ik maak?

Zou ik Hockney laten proeven van de gerechten die ik maak?

Intussen woont onze kleine Hockney toch al een maand of twee bij ons en het is werkelijk zalig om zo’n zotte kitten in huis te hebben. Hij is lief en aanhankelijk maar ook een kleine gekkerd met veel onstuimige energie … Lees meer

Regen? Wind? Herfst? Hier is een gezellig weekmenu

Regen? Wind? Herfst? Hier is een gezellig weekmenu

Wat een rotweer he de laatste weken. Het is een herfst vol regen en wind. Niks om vrolijk van te worden. Maar kijk, aan het weer kunnen we niks veranderen … Lees meer

Kun je diabetes vermijden?

Kun je diabetes vermijden?

14 november is Wereld Diabetes Dag. Diabetes is een complexe aandoening die het gevolg is van verschillende factoren. Genetica is er een van, en daar kun je dus weinig aan doen … Lees meer