Open flessen aan tafel. Is het toeval? Luiheid? Of corona?

Op restaurant gaan is door corona een andere ervaring geworden. Je moet je handen ontsmetten bij het binnenkomen. Je moet een mondmaskertje aan om naar tafel te gaan, naar het toilet te gaan en weer te vertrekken. Je moet je laten registreren, dus minstens de gegevens van één van de gasten moet je neerschrijven. De obers hebben ook zo’n mondkapje op. De hele tijd. Dat allemaal in de strijd tegen covid. We zijn het intussen al gewoon.

Maar één ding snap ik eerlijk gezegd niet. En ik vraag me af of het regels zijn of gewoon gemakzucht van de restaurants waar ik de laatste tijd ben gaan lunchen of dineren. Maar ik heb het gevoel dat geen enkele ober de fles wijn nog openmaakt aan tafel. Met champagne hetzelfde. Flessen worden de laatste tijd bijna altijd al open gemaakt “achter de schermen”.

Volgens de etiquette is dat niet OK. Je toont je gast de fles, die nog dicht is, de gast keurt de fles goed, en vervolgens open je ze aan tafel, en schenk je een eerste glas uit, waarvan de gast dan zegt of de wijn OK is (dus geen kurksmaak heeft of slecht is omwille van een andere reden) en dan serveer je de wijn aan het hele gezelschap. Zo hoort dat.

Het zorgt ervoor dat er per ongeluk geen verkeerde fles wordt geserveerd. En ook al vertrouw ik de restaurateurs wel, maar het bewijst ook dat er niet gesjoemeld is. Dat er geen andere wijn in de fles is gedaan, of dat de fles al geen twee dagen openstaat of zo. Kortom: flessen maak je open aan tafel. Maar ik zie het minder en minder gebeuren.

Beste vrienden van de horeca, beste restaurantbezoekers, hebben jullie dat ook al gemerkt dat het zo gaat tegenwoordig? Het zou kunnen dat er door covid vandaag andere regels gelden die ik niet ken en waar ik ook nog niks over gelezen heb. Heeft het iets met hygiëne te maken? Ik heb geen flauw idee. Of is het een trend? Luiheid van de obers? Ik weet niet wat er aan de hand is. Maar ik heb echt het gevoel dat er bijna geen flessen meer aan tafel worden open gemaakt… Heeft iemand diezelfde ervaring?