Open flessen aan tafel. Is het toeval? Luiheid? Of corona?
Nieuws

Open flessen aan tafel. Is het toeval? Luiheid? Of corona?

Op restaurant gaan is door corona een andere ervaring geworden. Je moet je handen ontsmetten bij het binnenkomen. Je moet een mondmaskertje aan om naar tafel te gaan, naar het toilet te gaan en weer te vertrekken. Je moet je laten registreren, dus minstens de gegevens van één van de gasten moet je neerschrijven. De obers hebben ook zo’n mondkapje op. De hele tijd. Dat allemaal in de strijd tegen covid. We zijn het intussen al gewoon.

Maar één ding snap ik eerlijk gezegd niet. En ik vraag me af of het regels zijn of gewoon gemakzucht van de restaurants waar ik de laatste tijd ben gaan lunchen of dineren. Maar ik heb het gevoel dat geen enkele ober de fles wijn nog openmaakt aan tafel. Met champagne hetzelfde. Flessen worden de laatste tijd bijna altijd al open gemaakt “achter de schermen”.

Volgens de etiquette is dat niet OK. Je toont je gast de fles, die nog dicht is, de gast keurt de fles goed, en vervolgens open je ze aan tafel, en schenk je een eerste glas uit, waarvan de gast dan zegt of de wijn OK is (dus geen kurksmaak heeft of slecht is omwille van een andere reden) en dan serveer je de wijn aan het hele gezelschap. Zo hoort dat.

Het zorgt ervoor dat er per ongeluk geen verkeerde fles wordt geserveerd. En ook al vertrouw ik de restaurateurs wel, maar het bewijst ook dat er niet gesjoemeld is. Dat er geen andere wijn in de fles is gedaan, of dat de fles al geen twee dagen openstaat of zo. Kortom: flessen maak je open aan tafel. Maar ik zie het minder en minder gebeuren.

Beste vrienden van de horeca, beste restaurantbezoekers, hebben jullie dat ook al gemerkt dat het zo gaat tegenwoordig? Het zou kunnen dat er door covid vandaag andere regels gelden die ik niet ken en waar ik ook nog niks over gelezen heb. Heeft het iets met hygiëne te maken? Ik heb geen flauw idee. Of is het een trend? Luiheid van de obers? Ik weet niet wat er aan de hand is. Maar ik heb echt het gevoel dat er bijna geen flessen meer aan tafel worden open gemaakt… Heeft iemand diezelfde ervaring?

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer