Opgelet: de valkuil van intermittent fasting
Nieuws

Opgelet: de valkuil van intermittent fasting

Sinds ik in een artikel vorig weekend schreef dat ik stiekem een klein beetje bezig ben met het populaire dieet “intermittent fasting” krijg ik massa’s vragen van volgers van de blog hoe ik dat nu precies aanpak, of dat nu echt een wondermanier is om kilo’s te verliezen en of ik het iedereen zou aanraden. Ik wil daarom toch een paar belangrijke kanttekeningen maken.

Ik heb in mijn vorig artikel al geschreven dat ik het al een tijdje “stiekem” doe, omdat ik het eigenlijk ook maar een klein beetje doe. Ik verklaar me nader: Ik sta elke dag heel vroeg op, en ik sla sinds enige tijd mijn vroege ontbijt over, waardoor ik pas tegen de middag, of zelfs pas om 13 uur iets eet. En ik eindig met eten ‘s avonds, waardoor ik inderdaad een flink deel van de dag niks eet. En dat is dus het basisprincipe van “intermittent fasting”. Een deel van de dag niet eten zou je lichaam zuiveren en dus helpen om af te vallen. Maar voor mij is het grootste voordeel dat ik daardoor gewoon minder calorieën opneem.Want dat is voor mij nog altijd de beste manier om kilo’s te verliezen: minder calorieën eten dan je verbranden kunt op een dag.

De reden waarom ik m’n gewicht onder controle krijg ligt volgens mij trouwens vooral bij het feit dat ik naast het overslaan van mijn ontbijt weer heel veel aan het wandelen ben en veel water drink. maar vooral aan het feit dat ik in de uren dat ik wel ga eten weer heel erg uitkijk: ik eet niet te vet, eet niet teveel suikers, en probeer licht te koken. En ik beperk mijn alcoholconsumptie. Ik ben trouwens niet fanatiek: in het weekend maak ik uitzonderingen en ontbijt ik wel uitgebreid, en als ik me wat flauw voel of ga sporten heb ik altijd een Nakd mee voor tussendoor.

De grootste valkuil voor veel mensen die aan intermittent fasting doen is namelijk dat ze in de uren dat ze wel mogen eten beginnen te compenseren, en net veel meer gaan eten. Of helemaal niet meer uitkijken met wat ze eten. Zo van “ik heb al twaalf uur gevast, nu mag ik snoepen, of zoveel eten als ik wil.” En dat is natuurlijk flauwekul. Dat compenseergedrag lijkt me net super ongezond. En het zal er ook voor zorgen dat je echt niet gaat afvallen.

In een evenwichtig dieet kan af en toe wat vasten geen kwaad, maar combineer het alstublief wel met sporten en gezond eten. Daarom wil ik intermittent fasting niet echt gaan promoten. Ikzelf ben meer een voorstander van een gezonde levensstijl, dag in dag uit. Ga sporten, eet veel groenten, probeer teveel vetten en toegevoegde suikers te vermijden. En blijf vooral logisch denken: probeer vooral niet meer te eten dan je verbranden kunt!

Gerelateerde nieuwsberichten

Nakd POS material Protein Magazine Key Visual (2)-1 YES

Nieuw! nākd. Protein Bars #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag fiere ambassadeur van nākd. Voor iemand als ik, die vaak onderweg is, wisselende uren heeft met vroege ochtendshows en late DJ-sets en veel gewandel tussendoor zijn de raw bars van nākd … Lees meer

Wat zijn de precieze kooktijden voor eieren?

Een eitje bij het ontbijt is altijd lekker. Maar wat zijn de precieze kooktijden? Weet jij het uit je blote hoofd? Een kleine reminder… Zachtgekookt ei: Ongeveer 4-5 minuten … Lees meer

Toast Tomate Crevette met de KitchenAid Toaster #collab

Wereld toast dag, enkele slimme en lekkere recepten

Het is makkelijk en lekker. Het is feestelijk in het weekend. En het is een easy manier om oud brood toch weer lekker te krijgen: de broodrooster helpt je om van elke ontbijt iets lekkers te maken … Lees meer

Hoe ben je zeker dat je chocolade soufflé niet mislukt

28 februari is chocolade soufflé dag. Het maken van een perfecte chocolade soufflé kan een grote uitdaging zijn, maar als je het goed doet is het zo ontzettend lekker … Lees meer

Breaking news: dit zijn de (nieuwe) sterren in de Michelin Gids

Daarnet werd in Antwerpen de nieuwe Michelin gids voorgesteld. Altijd een spannend moment voor de chefs die natuurlijk hopen dat ze voor hun restaurants een ster, misschien twee, en wie weet drie sterren kunnen binnenhalen … Lees meer

Mom with her 4 years old daughter are cooking in the kitchen to Mothers day

Een verschrikkelijk lekker weekmenu voor de schrikkelweek

Deze week krijgen we een dagje extra. Eens om de vier jaar komt er in een schrikkeljaar een 29ste februari bij, en dat is deze week dus het geval. Dat is dus een dagje langer werken, ja … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Kun je zachte aardappelen met scheuten nog eten?

Herken je deze situatie? Je hebt een zak aardappelen gekocht, krieltjes bijvoorbeeld, en gebruikt net genoeg aardappelen voor een paar maaltijden, en dan verlies je de zak even uit het oog … Lees meer