Opgelet: de valkuil van intermittent fasting
Nieuws

Opgelet: de valkuil van intermittent fasting

Sinds ik in een artikel vorig weekend schreef dat ik stiekem een klein beetje bezig ben met het populaire dieet “intermittent fasting” krijg ik massa’s vragen van volgers van de blog hoe ik dat nu precies aanpak, of dat nu echt een wondermanier is om kilo’s te verliezen en of ik het iedereen zou aanraden. Ik wil daarom toch een paar belangrijke kanttekeningen maken.

Ik heb in mijn vorig artikel al geschreven dat ik het al een tijdje “stiekem” doe, omdat ik het eigenlijk ook maar een klein beetje doe. Ik verklaar me nader: Ik sta elke dag heel vroeg op, en ik sla sinds enige tijd mijn vroege ontbijt over, waardoor ik pas tegen de middag, of zelfs pas om 13 uur iets eet. En ik eindig met eten ’s avonds, waardoor ik inderdaad een flink deel van de dag niks eet. En dat is dus het basisprincipe van “intermittent fasting”. Een deel van de dag niet eten zou je lichaam zuiveren en dus helpen om af te vallen. Maar voor mij is het grootste voordeel dat ik daardoor gewoon minder calorieën opneem.Want dat is voor mij nog altijd de beste manier om kilo’s te verliezen: minder calorieën eten dan je verbranden kunt op een dag.

De reden waarom ik m’n gewicht onder controle krijg ligt volgens mij trouwens vooral bij het feit dat ik naast het overslaan van mijn ontbijt weer heel veel aan het wandelen ben en veel water drink. maar vooral aan het feit dat ik in de uren dat ik wel ga eten weer heel erg uitkijk: ik eet niet te vet, eet niet teveel suikers, en probeer licht te koken. En ik beperk mijn alcoholconsumptie. Ik ben trouwens niet fanatiek: in het weekend maak ik uitzonderingen en ontbijt ik wel uitgebreid, en als ik me wat flauw voel of ga sporten heb ik altijd een Nakd mee voor tussendoor.

De grootste valkuil voor veel mensen die aan intermittent fasting doen is namelijk dat ze in de uren dat ze wel mogen eten beginnen te compenseren, en net veel meer gaan eten. Of helemaal niet meer uitkijken met wat ze eten. Zo van “ik heb al twaalf uur gevast, nu mag ik snoepen, of zoveel eten als ik wil.” En dat is natuurlijk flauwekul. Dat compenseergedrag lijkt me net super ongezond. En het zal er ook voor zorgen dat je echt niet gaat afvallen.

In een evenwichtig dieet kan af en toe wat vasten geen kwaad, maar combineer het alstublief wel met sporten en gezond eten. Daarom wil ik intermittent fasting niet echt gaan promoten. Ikzelf ben meer een voorstander van een gezonde levensstijl, dag in dag uit. Ga sporten, eet veel groenten, probeer teveel vetten en toegevoegde suikers te vermijden. En blijf vooral logisch denken: probeer vooral niet meer te eten dan je verbranden kunt!

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer