Opgelet: de valkuil van intermittent fasting
Nieuws

Opgelet: de valkuil van intermittent fasting

Sinds ik in een artikel vorig weekend schreef dat ik stiekem een klein beetje bezig ben met het populaire dieet “intermittent fasting” krijg ik massa’s vragen van volgers van de blog hoe ik dat nu precies aanpak, of dat nu echt een wondermanier is om kilo’s te verliezen en of ik het iedereen zou aanraden. Ik wil daarom toch een paar belangrijke kanttekeningen maken.

Ik heb in mijn vorig artikel al geschreven dat ik het al een tijdje “stiekem” doe, omdat ik het eigenlijk ook maar een klein beetje doe. Ik verklaar me nader: Ik sta elke dag heel vroeg op, en ik sla sinds enige tijd mijn vroege ontbijt over, waardoor ik pas tegen de middag, of zelfs pas om 13 uur iets eet. En ik eindig met eten ‘s avonds, waardoor ik inderdaad een flink deel van de dag niks eet. En dat is dus het basisprincipe van “intermittent fasting”. Een deel van de dag niet eten zou je lichaam zuiveren en dus helpen om af te vallen. Maar voor mij is het grootste voordeel dat ik daardoor gewoon minder calorieën opneem.Want dat is voor mij nog altijd de beste manier om kilo’s te verliezen: minder calorieën eten dan je verbranden kunt op een dag.

De reden waarom ik m’n gewicht onder controle krijg ligt volgens mij trouwens vooral bij het feit dat ik naast het overslaan van mijn ontbijt weer heel veel aan het wandelen ben en veel water drink. maar vooral aan het feit dat ik in de uren dat ik wel ga eten weer heel erg uitkijk: ik eet niet te vet, eet niet teveel suikers, en probeer licht te koken. En ik beperk mijn alcoholconsumptie. Ik ben trouwens niet fanatiek: in het weekend maak ik uitzonderingen en ontbijt ik wel uitgebreid, en als ik me wat flauw voel of ga sporten heb ik altijd een Nakd mee voor tussendoor.

De grootste valkuil voor veel mensen die aan intermittent fasting doen is namelijk dat ze in de uren dat ze wel mogen eten beginnen te compenseren, en net veel meer gaan eten. Of helemaal niet meer uitkijken met wat ze eten. Zo van “ik heb al twaalf uur gevast, nu mag ik snoepen, of zoveel eten als ik wil.” En dat is natuurlijk flauwekul. Dat compenseergedrag lijkt me net super ongezond. En het zal er ook voor zorgen dat je echt niet gaat afvallen.

In een evenwichtig dieet kan af en toe wat vasten geen kwaad, maar combineer het alstublief wel met sporten en gezond eten. Daarom wil ik intermittent fasting niet echt gaan promoten. Ikzelf ben meer een voorstander van een gezonde levensstijl, dag in dag uit. Ga sporten, eet veel groenten, probeer teveel vetten en toegevoegde suikers te vermijden. En blijf vooral logisch denken: probeer vooral niet meer te eten dan je verbranden kunt!

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer