Sinds ik in een artikel vorig weekend schreef dat ik stiekem een klein beetje bezig ben met het populaire dieet “intermittent fasting” krijg ik massa’s vragen van volgers van de blog hoe ik dat nu precies aanpak, of dat nu echt een wondermanier is om kilo’s te verliezen en of ik het iedereen zou aanraden. Ik wil daarom toch een paar belangrijke kanttekeningen maken.
Ik heb in mijn vorig artikel al geschreven dat ik het al een tijdje “stiekem” doe, omdat ik het eigenlijk ook maar een klein beetje doe. Ik verklaar me nader: Ik sta elke dag heel vroeg op, en ik sla sinds enige tijd mijn vroege ontbijt over, waardoor ik pas tegen de middag, of zelfs pas om 13 uur iets eet. En ik eindig met eten ’s avonds, waardoor ik inderdaad een flink deel van de dag niks eet. En dat is dus het basisprincipe van “intermittent fasting”. Een deel van de dag niet eten zou je lichaam zuiveren en dus helpen om af te vallen. Maar voor mij is het grootste voordeel dat ik daardoor gewoon minder calorieën opneem.Want dat is voor mij nog altijd de beste manier om kilo’s te verliezen: minder calorieën eten dan je verbranden kunt op een dag.
De reden waarom ik m’n gewicht onder controle krijg ligt volgens mij trouwens vooral bij het feit dat ik naast het overslaan van mijn ontbijt weer heel veel aan het wandelen ben en veel water drink. maar vooral aan het feit dat ik in de uren dat ik wel ga eten weer heel erg uitkijk: ik eet niet te vet, eet niet teveel suikers, en probeer licht te koken. En ik beperk mijn alcoholconsumptie. Ik ben trouwens niet fanatiek: in het weekend maak ik uitzonderingen en ontbijt ik wel uitgebreid, en als ik me wat flauw voel of ga sporten heb ik altijd een Nakd mee voor tussendoor.
De grootste valkuil voor veel mensen die aan intermittent fasting doen is namelijk dat ze in de uren dat ze wel mogen eten beginnen te compenseren, en net veel meer gaan eten. Of helemaal niet meer uitkijken met wat ze eten. Zo van “ik heb al twaalf uur gevast, nu mag ik snoepen, of zoveel eten als ik wil.” En dat is natuurlijk flauwekul. Dat compenseergedrag lijkt me net super ongezond. En het zal er ook voor zorgen dat je echt niet gaat afvallen.
In een evenwichtig dieet kan af en toe wat vasten geen kwaad, maar combineer het alstublief wel met sporten en gezond eten. Daarom wil ik intermittent fasting niet echt gaan promoten. Ikzelf ben meer een voorstander van een gezonde levensstijl, dag in dag uit. Ga sporten, eet veel groenten, probeer teveel vetten en toegevoegde suikers te vermijden. En blijf vooral logisch denken: probeer vooral niet meer te eten dan je verbranden kunt!
Zoals jullie misschien al hebben gezien op mijn blog of socials, ben ik sinds dit voorjaar ambassadeur van Big Green Egg voor Vlaanderen. En daar ben ik oprecht fier op … Lees meer
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer