Opgelet. Deze groente mag je echt nooit rauw eten!

Rauwe groenten zijn vaak lekker. Ze zijn knapperig en ze bevatten lekker veel vitaminen. Maar ook al ben je een stiekeme knabbelaar die zelfs tijdens het koken al rauwe groentjes naar binnenspeelt, pas toch ook wel een beetje op.

Wortelen, en tomaten, en bloemkolen je kunt ze allemaal gerust rauw snoepen. Maar met groene bonen, prinsessenboontjes dus, of haricots verts, mag je dat echt nooit doen. Die bevatten namelijk een giftige stof, lectine, en je krijgt er echt serieuze darm- en maagklachten van.

Ik ken eerlijk gezegd niet zoveel mensen die bonen rauw zullen eten, maat je weet maar nooit, en kinderen zullen misschien wel geneigd zijn om het eens te proberen, maar dat kun je dus maar beter vermijden, want van die lectine kun je ontzettend misselijk worden. Nadat je ze gekookt hebt is er overigens niks meer aan de hand, en is de stof lectine onschadelijk gemaakt.