Opgelet: deze handelingen in de keuken brengen ongeluk!

Vandaag is het vrijdag de dertiende. Begin maar al te bibberen en te beven, want volgens de legende gaat vandaag een super gevaarlijke dag worden. Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ik ben zeer sceptisch over dat soort dingen. Ik geloof eigenlijk niet dat dit een dag vol ongeluk wordt. Omdat het leven zo niet in elkaar steekt. Geluk en ongeluk worden willekeurig uitgestrooid over alle dagen van het jaar. Maar er zijn veel mensen die toch geen risico’s willen nemen op een dag als deze en niet onder ladders door zullen lopen (wat ik wel begrijp, want als zo’n ladder uitglijdt ben je gesjareld.) Maar zwarte katten op mijn pad zien, daar ben ik toch niet zo bang voor.

In elk geval bestaat er ook bij chefs en hobbykoks veel bijgeloof. Dingen die je echt niet mag doen omdat ze ongeluk zouden brengen, en andere zaken die je dan net wel weer moet doen. Ik zet hier graag even een greep aan gewoonten die bijgelovigen anders zullen aanpakken dan de gemiddelde kok. Boeiend om te lezen. Laat ik nog eerst even beginnen met een warme aanbeveling: look moet je altijd in huis hebben. Om te koken ja, maar ook om vampieren buiten te houden.

En nu een reeks waarschuwingen. In China staan noedels voor een gelukkig en vooral lang leven. Die mag je dus nooit snijden, want dan snij je je leven korter. De stokjes waarmee je in Japan en China eet mag je ook nooit loodrecht in je rijstkommetje zetten, want dat is dan weer een symbool van de dood. Als je zout morst is dat een teken van onheil. Je moet dan wat extra zout met je rechterhand over je linkerschouder werpen, en zo de duivel weghouden.

Nog iets waar je mee zou moeten uitkijken: sommige dingen mag je niet aanreiken in de keuken aan de persoon met wie je staat te koken. Een hete peper aanreiken brengt ellende in de relatie. En nog erger: nooit een mes of een schaar aanreiken aan iemand. Altijd neerleggen en dichterbij schuiven. Messen cadeau doen zou ook bad luck geven. Daarom moet je, als je iemand messen cadeau doet, altijd een kleine vergoeding vragen, een paar centen zijn al genoeg. Dat zou de bad karma keren.

En dan nog wat fruittips. Om middernacht op 31 december eten Spanjaarden en Zuid-Amerikanen bij elke klokslag een druif, die staan symbool voor elke maand van het nieuwe jaar. De druiven die zoet smaken voorspellen zoete maanden. Bananen mag je nooit meenemen op een (vissers)boot. Het zou ervoor zorgen dat je nooit vis gaat vangen, en flinke tegenslag te verwerken krijgt onderweg. En nog iets: bananen mag je nooit snijden. Gewoon breken, anders gaat er ook onheil over je komen.