Opgelet: deze handelingen in de keuken brengen ongeluk!
Nieuws

Opgelet: deze handelingen in de keuken brengen ongeluk!

Vandaag is het vrijdag de dertiende. Begin maar al te bibberen en te beven, want volgens de legende gaat vandaag een super gevaarlijke dag worden. Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ik ben zeer sceptisch over dat soort dingen. Ik geloof eigenlijk niet dat dit een dag vol ongeluk wordt. Omdat het leven zo niet in elkaar steekt. Geluk en ongeluk worden willekeurig uitgestrooid over alle dagen van het jaar. Maar er zijn veel mensen die toch geen risico’s willen nemen op een dag als deze en niet onder ladders door zullen lopen (wat ik wel begrijp, want als zo’n ladder uitglijdt ben je gesjareld.) Maar zwarte katten op mijn pad zien, daar ben ik toch niet zo bang voor.

In elk geval bestaat er ook bij chefs en hobbykoks veel bijgeloof. Dingen die je echt niet mag doen omdat ze ongeluk zouden brengen, en andere zaken die je dan net wel weer moet doen. Ik zet hier graag even een greep aan gewoonten die bijgelovigen anders zullen aanpakken dan de gemiddelde kok. Boeiend om te lezen. Laat ik nog eerst even beginnen met een warme aanbeveling: look moet je altijd in huis hebben. Om te koken ja, maar ook om vampieren buiten te houden.

En nu een reeks waarschuwingen. In China staan noedels voor een gelukkig en vooral lang leven. Die mag je dus nooit snijden, want dan snij je je leven korter. De stokjes waarmee je in Japan en China eet mag je ook nooit loodrecht in je rijstkommetje zetten, want dat is dan weer een symbool van de dood. Als je zout morst is dat een teken van onheil. Je moet dan wat extra zout met je rechterhand over je linkerschouder werpen, en zo de duivel weghouden.

Nog iets waar je mee zou moeten uitkijken: sommige dingen mag je niet aanreiken in de keuken aan de persoon met wie je staat te koken. Een hete peper aanreiken brengt ellende in de relatie. En nog erger: nooit een mes of een schaar aanreiken aan iemand. Altijd neerleggen en dichterbij schuiven. Messen cadeau doen zou ook bad luck geven. Daarom moet je, als je iemand messen cadeau doet, altijd een kleine vergoeding vragen, een paar centen zijn al genoeg. Dat zou de bad karma keren.

En dan nog wat fruittips. Om middernacht op 31 december eten Spanjaarden en Zuid-Amerikanen bij elke klokslag een druif, die staan symbool voor elke maand van het nieuwe jaar. De druiven die zoet smaken voorspellen zoete maanden. Bananen mag je nooit meenemen op een (vissers)boot. Het zou ervoor zorgen dat je nooit vis gaat vangen, en flinke tegenslag te verwerken krijgt onderweg. En nog iets: bananen mag je nooit snijden. Gewoon breken, anders gaat er ook onheil over je komen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Wat zijn chicken fingers en hoe maak je ze op een originele manier?

Chicken fingers, ook wel chicken tenders of kippenreepjes genoemd, zijn in feite niets meer of minder dan stukjes kipfilet die in langwerpige reepjes worden gesneden en daarna  gepaneerd en gebakken of gefrituurd … Lees meer

Wat zijn bagels, waar komen ze vandaan en hoe gezond zijn ze?

Zaterdag 26 juli is het officieel Bagel Day. Een goeie reden om dat heerlijke broodje op Would Be Chef eens in de schijnwerpers te zetten. Bagels zijn ronde broodjes met een gaatje in het midden, en ze hebben een bijzondere bereiding: eerst worden ze kort gekookt, daarna gebakken … Lees meer

Dit zeggen sommeliers over wijn bij kaas, en dit denk ik …

Er is al heel veel geschreven over de ideale wijn bij kaas. Sommeliers en wijnkenners zijn het opvallend vaak met elkaar eens: witte wijn past in veel gevallen beter bij kaas dan rood … Lees meer

Tequila? Nee, bedankt… maar geniet gerust!

Er zijn van die drankjes waar ik bewust ver van weg blijf. En tequila is er zo eentje. Ik drink al jaren bijna geen sterke drank meer. Geef mij maar een goed glas wijn bij het eten … Lees meer

Mango: een zonnige smaakbom vol gezonde voordelen

Ik ben een grote fan van mango. Het is zo’n heerlijke, tropische vrucht die meteen aan zomer, zon en vakantie doet denken. Maar één ding is zeker: om echt lekker te zijn, moet een mango perfect rijp zijn … Lees meer

Nationale feestdag én… junkfooddag?

Wist je dat het op 21 juli, onze Belgische nationale feestdag, óók de Internationale Dag van het Junkfood is? Toeval? Misschien. Maar voor de meeste echte Belgen: een perfecte match … Lees meer

Fortune cookies en… porseleinen verrassingen

Vandaag is het Fortune Cookie Day, en dat brengt me spontaan terug naar die gezellige etentjes vroeger bij de Chinees. Aan het eind van de maaltijd kreeg je altijd zo’n knapperig koekje met een papiertje erin … Lees meer

Zo vier je internationale hotdog dag op een feestelijke manier!

Vandaag, 16 juli, is het Internationale Hotdogdag. En wie zegt daar nu nee tegen? De hotdog is één van die guilty pleasures waar je af en toe gewoon met volle goesting van moet genieten … Lees meer