Vandaag is het vrijdag de dertiende. Begin maar al te bibberen en te beven, want volgens de legende gaat vandaag een super gevaarlijke dag worden. Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ik ben zeer sceptisch over dat soort dingen. Ik geloof eigenlijk niet dat dit een dag vol ongeluk wordt. Omdat het leven zo niet in elkaar steekt. Geluk en ongeluk worden willekeurig uitgestrooid over alle dagen van het jaar. Maar er zijn veel mensen die toch geen risico’s willen nemen op een dag als deze en niet onder ladders door zullen lopen (wat ik wel begrijp, want als zo’n ladder uitglijdt ben je gesjareld.) Maar zwarte katten op mijn pad zien, daar ben ik toch niet zo bang voor.
In elk geval bestaat er ook bij chefs en hobbykoks veel bijgeloof. Dingen die je echt niet mag doen omdat ze ongeluk zouden brengen, en andere zaken die je dan net wel weer moet doen. Ik zet hier graag even een greep aan gewoonten die bijgelovigen anders zullen aanpakken dan de gemiddelde kok. Boeiend om te lezen. Laat ik nog eerst even beginnen met een warme aanbeveling: look moet je altijd in huis hebben. Om te koken ja, maar ook om vampieren buiten te houden.
En nu een reeks waarschuwingen. In China staan noedels voor een gelukkig en vooral lang leven. Die mag je dus nooit snijden, want dan snij je je leven korter. De stokjes waarmee je in Japan en China eet mag je ook nooit loodrecht in je rijstkommetje zetten, want dat is dan weer een symbool van de dood. Als je zout morst is dat een teken van onheil. Je moet dan wat extra zout met je rechterhand over je linkerschouder werpen, en zo de duivel weghouden.
Nog iets waar je mee zou moeten uitkijken: sommige dingen mag je niet aanreiken in de keuken aan de persoon met wie je staat te koken. Een hete peper aanreiken brengt ellende in de relatie. En nog erger: nooit een mes of een schaar aanreiken aan iemand. Altijd neerleggen en dichterbij schuiven. Messen cadeau doen zou ook bad luck geven. Daarom moet je, als je iemand messen cadeau doet, altijd een kleine vergoeding vragen, een paar centen zijn al genoeg. Dat zou de bad karma keren.
En dan nog wat fruittips. Om middernacht op 31 december eten Spanjaarden en Zuid-Amerikanen bij elke klokslag een druif, die staan symbool voor elke maand van het nieuwe jaar. De druiven die zoet smaken voorspellen zoete maanden. Bananen mag je nooit meenemen op een (vissers)boot. Het zou ervoor zorgen dat je nooit vis gaat vangen, en flinke tegenslag te verwerken krijgt onderweg. En nog iets: bananen mag je nooit snijden. Gewoon breken, anders gaat er ook onheil over je komen.
Nu ik een kleine maand aan het diëten en extra aan het sporten ben, probeer ik met echte zondes wat voorzichtig te zijn. Ik drink veel minder wijn, wat best wel lastig is voor mij, want een glaasje of twee, drie bij het eten was een dagelijkse plezante gewoonte … Lees meer
16 september is de dag van de onafhankelijkheid in Mexico, een absolute feestdag daar. Ik ben gek op Mexicaans eten, zeker als het top is klaar gemaakt en niet al te spicy … Lees meer
Zondag 15 september is linguini dag (of “linguine dag”). Het is een soort pasta die afkomstig is uit Italië. Het lijkt wat op spaghetti, maar is platter en iets breder, met de vorm van een lang, dunne lint … Lees meer
Liefste vrienden van Would Be Chef. We hebben het willen ontkennen, we vechten er tegen met alle positiviteit die we in ons hebben, maar de waarheid is nu wel duidelijk: de zomervakantie van 2024 ligt nu echt wel achter de rug … Lees meer
Deze zomer heb ik in Barcelona twee gerechten voor vier personen kunnen maken, een slaatje en een pasta, met één kreeft. Het was een gigantische Europese kreeft van wel 63 cm lang en meer dan twee kilo, die ik in een culinaire supermarkt op de kop kon tikken … Lees meer
Ik ben niet enorm hard gehecht aan de regels van de etiquette. Zelfs in de meest chique restaurants wordt er vandaag gelukkig wat informeler en gezelliger omgegaan met de klanten … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
24 augustus is World Knife day, dan wordt er extra aandacht besteed aan je (keuken-)messen. Ik beken: de set prachtige Japanse messen die ik in Barcelona liggen heb, was tien jaar geleden, toen we er onze eerste zomer doorbrachten, vlijmscherp … Lees meer