Vandaag is het vrijdag de dertiende. Begin maar al te bibberen en te beven, want volgens de legende gaat vandaag een super gevaarlijke dag worden. Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: ik ben zeer sceptisch over dat soort dingen. Ik geloof eigenlijk niet dat dit een dag vol ongeluk wordt. Omdat het leven zo niet in elkaar steekt. Geluk en ongeluk worden willekeurig uitgestrooid over alle dagen van het jaar. Maar er zijn veel mensen die toch geen risico’s willen nemen op een dag als deze en niet onder ladders door zullen lopen (wat ik wel begrijp, want als zo’n ladder uitglijdt ben je gesjareld.) Maar zwarte katten op mijn pad zien, daar ben ik toch niet zo bang voor.
In elk geval bestaat er ook bij chefs en hobbykoks veel bijgeloof. Dingen die je echt niet mag doen omdat ze ongeluk zouden brengen, en andere zaken die je dan net wel weer moet doen. Ik zet hier graag even een greep aan gewoonten die bijgelovigen anders zullen aanpakken dan de gemiddelde kok. Boeiend om te lezen. Laat ik nog eerst even beginnen met een warme aanbeveling: look moet je altijd in huis hebben. Om te koken ja, maar ook om vampieren buiten te houden.
En nu een reeks waarschuwingen. In China staan noedels voor een gelukkig en vooral lang leven. Die mag je dus nooit snijden, want dan snij je je leven korter. De stokjes waarmee je in Japan en China eet mag je ook nooit loodrecht in je rijstkommetje zetten, want dat is dan weer een symbool van de dood. Als je zout morst is dat een teken van onheil. Je moet dan wat extra zout met je rechterhand over je linkerschouder werpen, en zo de duivel weghouden.
Nog iets waar je mee zou moeten uitkijken: sommige dingen mag je niet aanreiken in de keuken aan de persoon met wie je staat te koken. Een hete peper aanreiken brengt ellende in de relatie. En nog erger: nooit een mes of een schaar aanreiken aan iemand. Altijd neerleggen en dichterbij schuiven. Messen cadeau doen zou ook bad luck geven. Daarom moet je, als je iemand messen cadeau doet, altijd een kleine vergoeding vragen, een paar centen zijn al genoeg. Dat zou de bad karma keren.
En dan nog wat fruittips. Om middernacht op 31 december eten Spanjaarden en Zuid-Amerikanen bij elke klokslag een druif, die staan symbool voor elke maand van het nieuwe jaar. De druiven die zoet smaken voorspellen zoete maanden. Bananen mag je nooit meenemen op een (vissers)boot. Het zou ervoor zorgen dat je nooit vis gaat vangen, en flinke tegenslag te verwerken krijgt onderweg. En nog iets: bananen mag je nooit snijden. Gewoon breken, anders gaat er ook onheil over je komen.
Nu ik al een paar maanden gezond probeer te eten, is een van de favoriete tradities bij ons thuis: soep eten ’s middags. En daarom een ferme shout out en dankjewel naar mijn mama Anny, die heel vaak soep voor ons maakt … Lees meer
Ice Cream for Breakfast Day is een leuke, niet-officiële feestdag die elk jaar op de eerste zaterdag van februari wordt gevierd. Het werd in 1966 bedacht door Marian O’Rourke uit New York, die haar kinderen wilde aanmoedigen om af en toe van het leven te genieten … Lees meer
Dim sum maken is zoooo makkelijk. Maar het is, net als kroketten, een ideaal gerecht om mee te experimenteren en variëren. Ik heb enkele super simpele recepten op Would Be Chef staan … Lees meer
Spruiten worden “Brussels sprouts” genoemd omdat ze oorspronkelijk uit België komen, en specifiek rond de stad Brussel werden verbouwd. De naam “Brussels” verwijst dus naar de locatie van de teelt, en “sprouts” betekent ‘scheuten’ of ‘kiemen’ … Lees meer
Sapjes zijn lekker en behoorlijk gezond, maar bevatten, zelfs als ze versgeperst zijn vaak behoorlijk veel suikers. Niet zolang geleden heb ik je hier op de blog daarom aangeraden om af en toe wat groenten in je versgeperste sapje of smoothie te verwerken … Lees meer
Taco’s komen oorspronkelijk uit Mexico. Ze zijn een traditioneel gerecht uit de Mexicaanse keuken, waar ze werden gemaakt van maïstortilla’s gevuld met vlees, vis, groenten of andere ingrediënten … Lees meer
Opgelet! Dit is geen artikel voor gevoelige zieltjes, zoals ikzelf. Een beetje spicy mag van mij, maar ik hou het toch liefst mild. Maar er zijn mensen die kicken op extreem hete sauzen … Lees meer
Een abrikoos is kleiner, heeft een gladde, eetbare schil en een korreliger, zoet-zurige smaak, terwijl een perzik meestal wat groter is, een vachtige schil heeft die meestal niet gegeten wordt, sappiger en zoeter is, en een zachter vlees heeft … Lees meer